Rastie plávajúce "mozgové" mesto, zachráni 20 000 ľudí. Čo bude so zvyšnými 500 000 obyvateľmi?

Maldivy sú jednou z krajín najviac ohrozených stúpaním hladiny morí. Našťastie, sú aj krajinou, kde sa o pomoci a záchrane intenzívne diskutuje a hľadajú sa riešenia.

31.01.2023 06:00
debata

Aby sa Maldivy vysporiadali s vynárajúcim sa problémom, rozhodli sa postaviť plávajúce mesto, ktoré by pojalo miestnych aj návštevníkov. Dohromady má ubytovať 20 000 ľudí. Maldivy však majú okolo 520 000 obyvateľov.

Mesto na vode, ktoré sa bude nachádzať v lagúne len 15 minút cesty loďou od maldivskej metropoly Malé, by malo byť hotové do roku 2028. Výstavba sa má začať v januári 2023.

Projekt s názvom Maldives Floating City navrhla spoločnosť Waterstudio v spolupráci s vládou Maldív a developermi Dutch Dockland.

Mesto bude zasadené do 200-hektárovej lagúny v Indickom oceáne a bude pozostávať z 5 000 nízko­podlažných plávajúcich domov. Zvyšovania vody sa nebude musieť obávať: so stúpajúcou hladinou bude stále vyššie aj mesto.

Mesto bude pozostávať zo série šesťuholníkových ostrovčekov modelovaných podľa tvarov miestneho koralu nazývaného mozgovitý koral. Aj samotné mesto bude z leteckej perspektívy pripomínať mozog.

K spodnej strane plávajúceho mesta budú pripevnené umelé koralové ostrovy, ktoré budú podporovať prirodzený rast koralov.

Mesto bude plné domov, hotelov, obchodov, reštaurácií, nebudú chýbať nemocnice, školy a vládne budovy.

Každá rezidencia bude mať 100 metrov štvorcových, bude mať terasu na streche a mólo pripojené k prednej časti. Dutch Docklands uviedol, že ceny domov budú od 250 000 dolárov (230 000 eur).

Domy Maldives Floating City budú inšpirované tradičnou maldivskou námornou kultúrou a vyvinuté v úzkej spolupráci s maldivskými úradmi. Časom sa pridajú hotely, reštaurácie, štýlové butiky a prístav svetovej triedy.

NEPOUZ, Maldivy, exotika, Pelikán Čítajte viac Päťhviezdičkový zážitok z Maldív sa začína už v lietadle: K all inclusive na súkromných ostrovoch sa pridáva biznis trieda

Maledivy sú známe svojimi krásnymi atolmi a bungalovmi nad vodou. 80 percent krajiny však leží menej ako jeden meter nad morom.

Predpovedá sa, že ostrovy Maldivy budú do roku 2100 neobývateľné kvôli stúpajúcej hladine morí. Maldivská vláda preto dúfa, že už čoskoro ponúkne 20 000 domácim a cudzincom možnosť, aby sa presťahovali do plávajúceho mesta.

„Je to prvý príklad krajiny, ktorá sa snaží nájsť nové riešenia, ako sa vyrovnať so stúpaním hladiny morí,“ hovorí Koen Olthius, zakladateľ Waterstudio. „Cieľom vlády je zmeniť ich z budúcich klimatických utečencov na klimatických inovátorov.“

Interiér lietadla s výhľadom na Maledivy.
Šnorchlovanie s morskou korytnačkou na Maledivách.
+2Luxusný hotel a plážová dovolenka? Maldivy sú...
NEPOUZ, Seychely, dovolenka, exotika, pláž Čítajte viac Sú Seychely lacnejšími Maldivami? Aký je medzi nimi rozdiel a koľko stojí dovolenka? A čo tak svadba na pláži? Pavol Kabát, Mr. Coat on the road Čítajte viac Pán Kabát o Mexiku: Vyhnite sa policajtom, neskúšajte to s angličtinou a nejedzte chlpaté tacos ocho rios, jamajka, pláž, more, exotika, Čítajte viac Je po zázraku! COVID napadol jeden z posledných neinfikovaných rajov. Na vine misionári teplo, leto, horúčava, Čítajte viac Vtáky padajú z neba, koníky sa varia v mori: Kuvajt bude o pár rokov neobývateľným

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Maldivy