Canon, Sony či Nikon majú stopku: Exotický raj obmedzil možnosť pricestovať s drahým fotoaparátom či kamerou

Stredoamerická krajina výrazne obmedzila možnosť vstupu do krajiny s fotoaparátom či kamerou. Priviezť do krajiny okuliare na nočné videnie zakázala úplne, informoval web španielskeho denníka El País. Podľa kritikov sa tak vláda autoritárskeho prezidenta Daniela Ortegu snaží zabrániť novinárom a dokumentaristom, aby informovali verejnosť v zahraničí o pomeroch v krajine.

05.02.2023 06:00
debata

Nariadenie, ktoré zakazuje vstup do krajiny s určitými druhmi fotoaparátov či ďalšími prístrojmi a turistom umožňuje bez ďalších poplatkov doviezť len jeden fotoaparát, vydalo generálne riaditeľstvo nikaragujskej colnej stráže v polovici januára.

Na dovoz videokamier budú turisti potrebovať špeciálne povolenie.

Úplný zákaz sa vzťahuje na vstup do krajiny s okuliarmi na nočné videnie. Podľa úradov tento typ zariadenia môžu v krajine používať len policajti a vojaci.

Švajčiarsko, vlak, rekord Čítajte viac Najdlhší vlak sveta meral takmer 2 kilometre: Pozrite si fotografie, aké sa už (asi) nezopakujú

Úplne zakázaný je aj dovoz niektorých modelov fotoaparátov či kamier svetoznámych značiek ako Canon, Sony či Nikon.

„Dôležitým detailom je, že ide o veľmi kvalitnú výbavu, ktorá je vyrábaná pre profesionálov, a je málo pravdepodobné, že by ju mali turisti, pretože sú to veľmi drahé prístroje,“ povedal denníku jeden z najznámejších miestnych fotoreportérov Carlos Herrera.

Herrera nepochybuje, že ide o ďalšie opatrenia, ktoré má zabrániť šíreniu informácií o represiách v krajine. S tým súhlasí aj bývalý opozičný poslanec Eliseo Núňez, podľa ktorého sa Nikaragua kvôli novým zákazom blíži k úrovni izolácie od okolitého sveta, akú zaviedla Severná Kórea.

„Ide to veľmi nad rámec toho, čo robia režimy na Kube či v Číne… Cieľom je schovať Nikaraguu pred akýmkoľvek pohľadom zvonku,“ povedal denníku El País predstaviteľ opozície.

Sfinga, Egypt, púšť, bozk, turistka, Čítajte viac Najväčšie klišé? Z týchto miest si mnohí turisti nosia rovnaké fotky

Vláda prezidenta Ortegu sa snaží zvýšiť kontrolu nad prácou fotografov a filmárov aj ďalšími spôsobmi. Vlani parlament schválil vznik profesijného registra, do ktorého sa musia zaregistrovať ľudia a subjekty, ktorí sa profesionálne zaoberajú filmovou či inou audiovizuálnou produkciou. Správcovia registra majú možnosť zakázať zverejnenie niektorých záberov alebo ich predaj.

Nikaragujská vláda v posledných mesiacoch zvyšuje tlak na opozíciu a občiansku spoločnosť. Úrady nechali rozpustiť desiatky mimovládnych organizácií a pod tlakom je aj miestna katolícka cirkev. Represia sa zvýšila v súvislosti s masovými protivládnymi protestmi z roku 2018.

koláž, slovenské mestá, Čítajte viac KVÍZ: Poznáte slovenské mestá podľa obrázkov?
debata chyba
Viac na túto tému: #kamera #fotoaparát #Nikaragua