Obľúbený ostrov plánuje turistom zakázať prenajímanie motoriek. Má ich správania už dosť

Indonézske letovisko Bali plánuje zakázať turistom prenajímanie motoriek, a to kvôli opakovanému nedodržiavaniu predpisov. Veľa zahraničných návštevníkov na ostrove šoférovalo v opitosti, nepoužívalo prilby a niektorí si motorku prenajali aj bez platného vodičského preukazu. Podľa gubernátora ostrova Wayana Kostera nariadenie nadobudne účinnosť v tomto roku a návštevníci potom budú môcť na cestovanie po ostrove používať len automobily. Informoval o tom The Guardian.

19.03.2023 09:00
Bali, Indonézia, pláž, Foto: ,
Pláž Kuta na indonézskom Bali.
debata

„Ako turisti by ste sa mali tiež správať, používať vozidlá pripravené cestovnými kanceláriami, a nie sa (po ostrove) potulovať na motorkách, bez tričiek a oblečenia, bez prilieb, porušovať (dopravné predpisy), dokonca bez vodičského preukazu,“ uviedol Koster k plánovanému nariadenia.

Bali, ktoré má vyše štyri milióny obyvateľov, v roku 2019 navštívilo viac ako šesť miliónov zahraničných turistov.

Na ich útratách je pritom ekonomika ostrova závislá. Mnohí sa obávajú vplyvu zákazu na cestovný ruch ako taký. Na podniky, ktoré prenajímajú motorky, dopadla koronavírusová pandémia obzvlášť tvrdo.

Pavol Kabát, Mr. Coat on the road Čítajte viac Pán Kabát o Mexiku: Vyhnite sa policajtom, neskúšajte to s angličtinou a nejedzte chlpaté tacos

Na neúctivé správanie zahraničných návštevníkov sa v posledných rokoch sťažovali aj miestni. Na sociálnych sieťach koluje mnoho videí a správ o nedisciplino­vaných vodičoch.

Napríklad v roku 2020 spustil ruský instagramový influencer svoju motorku z móla ako kaskadérsky kúsok. Nedávno natočené video potom ukazuje cudzinku, ako sa háda s políciou, ktorá ju zastavila za to, že nemala prilbu.

Na ostrove sa tiež v posledných mesiacoch stalo mnoho dopravných nehôd, niekoľko bolo aj smrteľných. Tento rok v januári zomreli na Bali občan Ruska a Ukrajiny v dvoch separátnych incidentoch.

Ruskí občania tvoria najväčšiu skupinu zahraničných návštevníkov v Indonézii a mnohí na Bali zostali počas pandémie a následnej ruskej invázie na Ukrajinu.

Indonézska vláda zvažuje zrušenie udeľovania víz pri príchode pre ľudí z Ruska a Ukrajiny, ktorí podľa nej často porušujú indonézske zákony.

NEPOUZ, Mexiko, Cancún, pláž, exotika, dovolenka, cestovanie Čítajte viac Mexiko či Dominikánska? Karibik láka na lacný all inclusive a predpandemické ceny leteniek pláž, bikiny, leto, dovolenka Čítajte viac Ruskí turisti objavili svoj raj: Slnko si užívajú na ostrove, kam sa iní boja
debata chyba
Viac na túto tému: #indonézia #motorky #Bali