Na Srí Lanke vykypelo mlieko. Nový rok je pochmúrny, ale nádej prinášajú turisti

Približne 85 % z 22-miliónovej populácie Srí Lanky oslavuje 14. apríla Nový rok. V konkrétnych, presných časoch, ktoré určil horoskop, dodržiavajú predpísané rituály, navštevujú rodinu a obdarúvajú sa. Hoci aj v minulosti krajina zažila nemálo krušných chvíľ, tento Nový rok je pre ostrov v tvare slzy, ležiaci v Indickom oceáne, tiež trpký.

14.04.2023 10:00
Srí Lanka, Levia skala, Sigyriya, mních, turistka Foto:
Pohľad mnícha na osamelú turistku na slávnej pamiatke UNESCO Levej skale Sigyriya. Turizmus krajine výrazne pomôže, ale nespasí ju. Srí Lanka - a čo ďalej?
debata

Dôvodom je ekonomický kolaps Srí Lanky a s ním súvisiaci prudký nárast životných nákladov. Ale turizmus sa zasa vzmáha. Krajinu, ktorá pred covidom v roku 2019 v rebríčku Lonely Planet zvíťazila ako top destinácia roka, v minulom roku navštívilo 700-tisíc turistov. Tento rok ich zatiaľ každý mesiac bolo približne 100-tisíc, pričom väčšina prišla z Európy.

Cunami v decembri 2004, 26-ročná občianska vojna, ktorá sa skončila v roku 2009, teroristické útoky zo strany moslimských atentátnikov na Veľkú noc 2019. Tých veľkých rán bolo nemálo, ale na Srí Lanku sa vždy akosi cestovalo. Najväčšiu ranu turizmu zasadil covid, keď od apríla do decembra 2020 do krajiny nepricestoval ani jediný turista. Aj to zohralo významnú úlohu v ekonomickom kolapse, ktorý viedol ku obrovskej inflácii. V marci sa vyšplhala až na vyše 50 %, pričom inflácia potravín vraj dosiahla takmer 48 %. Príjmy ľudí sa znížili, výdavky násobne stúpli a ostrov zápasí s najhoršou hospodárskou krízou za posledné desaťročia.

Zberačky čaju sú na Srí Lanke Tamilčanky.... Foto: Sri Lanka by Bianka
Srí Lanka, čaj, zberačky čaju, Tamilčanky Zberačky čaju sú na Srí Lanke Tamilčanky. Tamilčania sú väčšinou hinduisti, zatiaľ kým väčšinoví Sinhálčania sú budhisti. Nový rok oslavujú vyznavači oboch náboženstiev.

Turisti prichádzajúci s eurom či americkým dolárom to však nijako zvlášť nepociťujú, pretože jedno euro dnes vymenia za násobne viac srílanských rupií ako pred rokmi. A tí, čo cestujú na Srí Lanku po prvýkrát, aj tak nevedia porovnať ceny kedysi a dnes. Uvedomujú si nanajvýš to, že letenky sa vo všeobecnosti nedajú kúpiť za také dobré sumy ako v „dobrých“ rokoch 2017 či 2018. Zdraželi niektoré vstupy do pamiatok a ceny v turistických reštauráciách. Ale pre našinca sú stále výhodné v porovnaní s cenami na Slovensku.

Vyše päťsto Slovákov vo februári

Na Srí Lanku sa opäť rozcestovali aj Slováci. V januári 2023 ich krajinu navštívilo 351, vo februári už 515 – krajina si vedie presné štatistiky. Samozrejme, najsilnejšia klientela sú Rusi, Indovia, Briti, Nemci či Francúzi. Krajina pre vstup vyžaduje víza, ktoré sa vypĺňajú on-line a stoja aj s poplatkom za platbu kartou niečo vyše 50 eur na osobu. On-line alebo na mieste sa vypĺňa príletová kartička, ktorá slúži práve na štatistické účely. Pas musí byť platný 6 mesiacov po návrate domov. A to je všetko. Optimálne dlhý let trvá s jedným medzipristátím, obyčajne v Dubaji či v Doha, 13–14 hodín a ste na medzinárodnom letisku v Colombe. Ovalí vás tropické teplo a vysoká vlhkosť vzduchu. Apríl je horúci, aj preto Srílančania v čase novoročných sviatkov a prázdnin radi cestujú do horských oblastí ostrova, najmä do blízkosti Nuwara Eliya prezývanej pre chladnejšie a hmlisté počasie aj „Malé Anglicko“. A ste tam, v inom svete, kde sa ľudia napriek všetkému priateľsky usmievajú a pýtajú sa, odkiaľ ste.

Šofér Manoj Peiris v odraze spätného zrkadla.... Foto: Sri Lanka by Bianka
Srí Lanka, auto, zrkadlo, spätné zrkadlo Šofér Manoj Peiris v odraze spätného zrkadla. Slovákov vozí po Srí Lanke od roku 2013.

„Som rád, že turisti sa zasa na Srí Lanku vracajú a Slováci tiež, hoci viem, že nemáte také príjmy ako v iných krajinách Európy,“ hovorí šofér po ostrove Manoj Peiris, ktorý už roky vozí takmer výlučne Slovákov prichádzajúcich na ostrov v rámci individuálneho turizmu. Od ostatného decembra mu celkom dobre išla karta, aj keď výdavky stúpajú. V pandemických časoch musel predať svoj minivan, pretože ho nedokázal splácať. Autá (väčšinou Toyoty) sú na Srí Lanke drahšie ako v Európe, pričom priemerný príjem v krajine je 50-tisíc rupií (150 eur). Samozrejme, ľudia pracujúci v turizme sa majú lepšie, ale musia aj riskantne investovať do svojho podnikania. Manoj medzitým kúpil ďalší minivan z druhej ruky a verí, že ho dokáže mesačne splácať. Tieto splátky sú výhodnejšie ako požičiavanie vozidiel. Mnohí šoférujúci sprievodcovia si autá na okruhy ostrovom s turistami prenajímajú len na potrebný čas, pretože si vlastné auto a jeho údržbu nemôžu dovoliť.

Na ostrove je množstvo národných parkov, kde... Foto: Sri Lanka by Bianka
Srí Lanka, safari, slony, džíp Na ostrove je množstvo národných parkov, kde možno pozorovať zvieratá. Najobľúbenejšie sú slony.

„Srí Lanka je skvelá,“ tvrdí Slovenka Betty Vaniherová, ktorá krajinu po prvýkrát navštívila vo februári. „Musím sa priznať, že som čakala väčšiu špinu a neporiadok a našla som malý raj na zemi. Keďže pomerne veľa cestujem, nie je až také ľahké ma ohúriť, ale Srí Lanka má kúzlo. Pekná príroda, chutná kuchyňa, ľudia sú milí a v neposlednom rade, ceny sú prijateľné. Človek si tu mnohé veci môže dovoliť.“

Srí Lanka

Vo februári 2023 navštívilo Srí Lanku 108-tisíc turistov, 68 % bolo z Európy.

Fotogaléria
Budhistickí mnísi na vrchole skaly nazývanej...
Pohľad mnícha na osamelú turistku na slávnej...
+6Zberačky čaju sú na Srí Lanke Tamilčanky....

Kríza je badateľná, ale na Nový rok sa nakupuje

„Ekonomická kríza je badateľná, ale úprimne, v čase sinhálskeho a tamilského Nového roka sú ľudia húfne v uliciach a nakupujú potraviny a ďalšie veci potrebné na novoročné obrady a darčeky pre rodinu,“ hovorí Slovák zo Sabinova Roman Haluška, ktorý sa na Srí Lanke oženil a v Mirisse na juhu ostrova prevádzkuje hotel Glamour. Mnohí Slováci v ňom bývajú, len aby Romana podporili. „Niektoré potraviny zdraželi až 4–5-násobne v čase prepadu srílanskej rupie. Chlieb stál pred krízou 50 rupií za bochník, najvyššia cena bola 200 rupií, aktuálne stojí 140–150 rupií (40 centov). 92-oktánový benzín stál pred koronou niečo okolo 150 rupií, vyšplhal sa na 500 rupií/liter, momentálne stojí 340 rupií (cca 1 euro).“ Mimochodom, tankuje sa na prídel na QR kódy, ale šoféri s turistami v aute môžu tankovať, koľko potrebujú.

Budhistickí mnísi, Srí Lanka, Čítajte viac Srílančania ešte za života darúvajú svoje oči

Roman Haluška pokračuje: „Na Srí Lanke nie je plynofikácia, takže každý varí na plynových bombách. V domácnostiach sú najčastejšie 12,5 kg bomby, tie kedysi stáli 1 700 rupií. Momentálne konečne zlacneli zo 4 900 na 3 900 rupií (11 eur). Všetky položky na Srí Lanke zdraželi minimálne o polovicu a povedal by som, že niektoré až 5-násobne. V súvislosti so stavebninami sa tu už doslova hovorí o mafii,“ podotýka Roman, ktorý zažil krušné chvíle počas pandémie, ale jednoduché to nemá ani teraz. Kto závidí tropický raj, nech si to príde na dlhší čas vyskúšať. Dovolenka je krásna a krátka, ale reálny život tu prináša omnoho viac problémov, byrokracie i úplatkárstva ako u nás. Slovákov, ktorí však podnikajú na Srí Lanke a prevádzkujú hotely (na juhu ostrova v spomínanej Mirisse, aj v blízkosti Tangalle), je už viacero. Navzájom sa poznajú a držia spolu.

Sinhálsky a tamilský Nový rok tentoraz podľa výpočtov prichádza minútu pred treťou popoludní v piatok 14. apríla. Od pol štvrtej sa začína priaznivý čas určený na prípravu jedál. V tomto čase Srílančania v rámci mnohých ďalších rituálov nechávajú aj vykypieť mlieko (kokosové). Kúpia novú hlinenú nádobu, rozložia pod ňou oheň a podľa toho, ako vykypí, odhadujú, čo ich v novom roku čaká. Malo by sa vyliať do troch rôznych strán pre šťastie a prosperitu. My by sme možno povedali, že mlieko im v prenesenom význame slova už vykypelo. Záchranný balík od Medzinárodného menového fondu, snaha o reštruktura­lizáciu dlhov voči veriteľom či opätovne stúpajúci turizmus (ak ho nič nestopne) možno aspoň sfúknu kypiacu penu do tej správnej strany.

Turizmus na Srí Lanke

  • Vo februári 2023 navštívilo Srí Lanku 108-tisíc turistov, 68 % bolo z Európy.
  • Slovákov bolo za február tohto roka na Srí Lanke 515, vo februári 2020 však bolo na Srí Lanke 730 Slovákov.
  • Pre porovnanie – vo februári 2020 prišlo na ostrov 207-tisíc turistov, vo februári 2019 252-tisíc turistov.
  • Od apríla do decembra 2020 na Srí Lanke neboli žiadni turisti.
  • Za celý rok 2021 prišlo 195-tisíc turistov, čo bolo menej, ako za jeden-jediný mesiac v období pred covidom.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #turizmus #Srí Lanka #Nový rok #exotika #Ázia #Cejlón