Ožil vírus so smrtnosťou až 88 %: Čo je marburg a kde sa momentálne šíri?

Marburg je blízkym bratrancom vírusu ebola, len nebezpečnejším. Žiadna európska vláda však zatiaľ nevydala varovanie či cestovné obmedzenia, turisti by si sami mali kontrolovať príznaky smrteľnej choroby.

27.04.2023 06:00
debata (26)

Vírus marburg – ktorý má smrtnosť až 88 percent – je vysoko infekčná vírusová hemoragická horúčka, čo znamená, že postihuje viacero orgánových systémov naraz. Môže spôsobiť krvácanie v týchto orgánoch, čo bráni schopnosti tela fungovať.

Ohniská sa potvrdili v Rovníkovej Guinei a Tanzánii, existujú obavy, že by sa choroba mohla rozšíriť aj do susedného Gabonu.

Nemecko, slnko, lietadlo, obloha, Frankfurt Čítajte viac Toto sú momentálne 4 najdlhšie lety bez medzipristátia. Top je 19 hodín

Žiadna z krajín Európy doposiaľ neodrádza svojich obyvateľov od ciest do postihnutých oblastí.

Naopak, americké Centrum pre kontrolu a prevenciu chorôb vydalo odporúčanie, aby ľudia svoje plány, spojené s týmito africkými krajinami, prehodnotili a zvážili ich nevyhnutnosť.

Výstrahu pred cestami do Ugandy a Gabonu vydala aj austrálska vláda.

Príznaky

Po inkubačnej dobe 2–21 dní je nástup symptómov náhly, nastúpi horúčka, zimnica, bolesť hlavy a svalov.

Piaty deň po nástupe príznakov sa u postihnutých môže objaviť vyrážka na hrudi, chrbte a bruchu.

„Môže sa objaviť nevoľnosť, vracanie, bolesť na hrudníku, bolesť hrdla, bolesť brucha a hnačka,“ tvrdí webová stránka CDC.

„Symptómy sa postupom času zhoršujú, môžu zahŕňať aj žltačku, zápal pankreasu, závažnú stratu hmotnosti, delírium, šok, zlyhanie pečene, masívne krvácanie z telesných otvorov a multiorgánovú dysfunkciu.“

Choroba sa šíri prevažne prostredníctvom osobného kontaktu.

V súčasnosti neexistujú žiadne schválené vakcíny proti vírusu, aj keď skúšky sa blížia. Rovnako ako na ebolu, ani na marburg tiež nie sú účinné lieky.

muž, ochranné rúško, Notre Dame, Seina Čítajte viac Mladú turistku v Paríži znásilnil bezdomovec priamo pri Notre Dame. Agresor použil nechutnú výhovorku

Výskyt

Rovníková Guinea vyhlásila vypuknutie vírusovej choroby marburg v polovici februára, prípady sa rozšírili do viacerých provincií. Doposiaľ z krajiny hlásia 12 úmrtí.

Tanzánia potvrdila osem prípadov vrátane piatich úmrtí.

Svetová zdravotnícka organizácia vyslala zamestnancov do postihnutých krajín, aby pomohli pri riešení epidémie.

Meno podľa nemeckého mesta

Vírus objavili v Nemecku v roku 1967 – vtedy sa ním v meste Marburg nakazilo 25 laboratórnych pracovníkov a ďalších 6 ľudí vrátane lekárov a patológa sa nakazilo od chorých ľudí.

Sedem nakazených zomrelo.

Nákaza pochádzala od opíc dovezených na pokusy z africkej Ugandy.

Pôvod vírusu nie je známy. Vedci však zistili, že sa nachádza u niektorých druhov kaloňov a netopierov, ktorým ale nespôsobuje žiadne zdravotné komplikácie, sú teda iba prenášačmi choroby.

Počas epidémie v Kongu v rokoch 1998 – 2000 zomrelo 83 % nakazených pacientov. V roku 2000 zomrelo v Ugande 140 z 354 naka­zených ľudí.

Jedna z najväčších nákaz týmto vírusom prepukla v rokoch 2004 a 2005 v Afrike – táto epidémia zasiahla juh Afriky, Kongo a Angolu. Z 399 nakazených osôb ich vtedy zahynulo 355.

V roku 2008 sa týmto vírusom nakazila Holanďanka počas dovolenky v Ugande, kde navštívila jaskyne obývané netopiermi. Žena následne vírusu podľahla po zlyhaní pečene a silnom krvácaní.

V rokoch 2014 až 2016 zabil marburg viac ako 11 000 ľudí, prevažne v západnej Afrike.

V období studenej vojny Sovietsky Zväz v programe MARV skúmal a testoval jeho potenciál ako biologickej zbrane.

Talian Mauro Morandi - NEPOUZIVAT Čítajte viac Najšťastnejší Talian? Už 30 rokov žije sám na ostrove. Vie, ako prežiť v koronaizolácii Fontána di Trevi, Rím, Taliansko, turisti, Čítajte viac Turisti každý rok nahádžu do fontány di Trevi vyše milióna eur. Čo sa s peniazmi deje? kultúrny šok Čítajte viac Z nadšenia do depresie a späť: Cestovateľ so 100 krajinami na konte opisuje kultúrny šok

© Autorské práva vyhradené

26 debata chyba
Viac na túto tému: #Afrika #vírus #Marburg