Posvätná voda na holom zadku, nahý obradný tanec: Obľúbený ostrov má dosť drzých influencerov

Exotika dnes už nie je nedostupným rajom pre boháčov. Naopak, na mnohé miesta prúdia davy turistov, ktoré spôsobujú svojím nevhodným správaním problémy a urážky domácim.

29.04.2023 06:00
debata
Pláž na Bali, Indonézia. Foto: SHUTTERSTOCK
NEPOUZ, pláž, Bali, Indonézia Pláž na Bali, Indonézia.

Aj obyvateľov indonézskeho letoviska Bali poburuje správanie turistov, ktorí na motorkách porušujú dopravné predpisy a fotia sa nahí na pamätných miestach.

Z ostrova napríklad nedávno deportovali Rusku, ktorá pózovala vyzlečená pri 700 rokov starom posvätnom strome.

Kvôli rastúcemu počtu podobných incidentov dosahuje napätie medzi zahraničnými instagramovými influencermi a miestnymi ľuďmi bod varu, píše denník The Guardian.

Bali, kedysi známe ako raj pohodových surferov, sa v posledných rokoch stalo obľúbenou kulisou pre influencerov, ktorí chcú na sociálnych sieťach propagovať svoj dokonalý životný štýl.

Ulice miest, ako je Canggu a Ubud, teraz lemujú estetické kaviarne a bohémske obchody s oblečením, ktoré sa považujú za ideálne prostredie na prilákanie lajkov na Instragrame a TikToku.

Ostrov mesačne navštívi vyše 300-tisíc ľudí. Vedľajším produktom zvýšeného cestovného ruchu je väčší hluk, neporiadok, výstavba a znečistenie.

Meniaca sa dynamika spolu s nedostatkom rešpektu k hinduistickej kultúre a viere na Bali, ktorú niektorí prejavujú, miestnych nútia k akcii.

gejša, Japonsko suši, paličky, jedlo, stolovanie, obed, večera, Ázia, Čítajte viac Japonsko našlo 7000 ostrovov, o ktorých netušilo, že ich má. Ako je to možné?

Krátkodobé „podnikateľské alebo turistické“ víza stoja asi tri milióny rupií (asi 170 eur) a umožňujú turistom, aby v krajine zotrvali šesť mesiacov.

Slúžia tiež ale ako štrbina pre tisíce digitálnych nomádov, ktorí sa v krajine usadili bez toho, aby tu platili dane.

Pribúda tiež prípadov, keď sa turisti dostávajú pod paľbu kritiky za svoje správanie. Pár českých turistov v roku 2019 podstúpil očistný obrad po tom, čo sa dopustil znesvätenia, keď muž pocapkal svojej partnerke holé pozadie „pre šťastie“ posvätnou vodou vyvierajúcou v komplexe hinduistického chrámu.

Túto ceremóniu absolvovala kvôli podobnému činu aj jedna ruská influencerka v roku 2022 a v rovnakom roku úrady zasiahli po tom, čo sa kanadský herec Jeffrey Craigen natočil, ako nahý predvádza obradný tanec haka na balijskej hore Batur.

Správanie niektorých turistov podnietilo vznik účtov na sociálnych sieťach, ktoré sa venujú monitorovaniu influencerov na Bali.

Často zdieľajú bezohľadné konanie niektorých návštevníkov a odhaľujú cudzincov, ktorí na ostrove pracujú nelegálne. Zároveň vyzývajú úrady, aby zakročili.

Tieto účty bývajú populárne medzi miestnymi a pod ich príspevkami sa množia komentáre frustrovaných ostrovanov.

Bali preto okrem iného plánuje turistom zakázať prenajímanie motoriek, a to kvôli opakovanému nedodržiavaniu predpisov.

Problémom je tiež súperenie na pracovnom trhu. Podľa 33-ročného majiteľa surfovej školy Ketuta Widiartawana cudzinci súťažia s miestnymi a niekedy to robia bez patričných pracovných povolení. „Nie je problém, keď si tu založíte firmu, je dobre, že zamestnávate miestnych, ale niektorí to nerobia správnym spôsobom,“ povedal.

Aj napriek rastúcemu napätiu Ketut hovorí, že situácia sa týka malého počtu návštevníkov. „Všetci turisti, ktorí sem prichádzajú, nie sú takí. Chodí sem aj veľa milých ľudí, ktorí podporujú miestne podniky,“ povedal a vyzval miestnych obyvateľov i cudzincov, aby sa navzájom rešpektovali.

orangutan, Borneo Čítajte viac Zabudnite na Jakartu. V džungli stavajú novú metropolu, dvakrát väčšiu ako New York, takto má vyzerať NEPOUZ, pláž, Bali, Indonézia Čítajte viac Tresty za nemanželský sex sa na Bali nebudú aplikovať, tvrdí miestny guvernér arabská káva, pochutina Čítajte viac 70 % kávy a 30 % marihuany - recept na zakázaný nápoj, ktorý môže stáť život
debata chyba
Viac na túto tému: #indonézia #Bali