Ak sa chcete okúpať v jednom z najvyššie položených bazénov na svete, nesmiete mať hocijaké plavky

Jeden z najvyššie položených 360-stupňových bazénov na svete je... Hádajte, kde. V Dubaji. Vo výške 200 metrov nad morom s výhľadom na umelo vytvorený ostrov v tvare palmy Palm Jumeirah, kde stoja pompézne hotely, o akých sa bežnému človeku ani len nesníva, ako Atlantis The Palm vyzerajúci ako honosný zámok a najnovší, futuristický Atlantis The Royal, kde izba stojí vyše päťsto eur za noc. Dovidíte dokonca aj na slávny Burj Al Arab v tvare plachetnice. Hľadieť na ne odtiaľto z výšky môžete za podstatne menej peňazí, ale má to svoj háčik.

20.05.2023 07:00
recepcia, Aura, Dubaj, bazén, skypool Foto:
Výhľad z bazéna v oblakoch. V hornej časti snímky v pozadí Ain Dubai, Dubajské oko, najväčšie ruské kolo sveta, vysoké 250 metrov. V popredí snímky príklad pozadia, aké v ,,bazéne v oblakoch" môžete vystaviť na obdiv.
debata

Kúpiť online lístky do „Aura Skypool“ treba v predstihu, lebo počet miest je logicky obmedzený a „dobré fleky“ vybookované. Nad návštevou tejto atrakcie by mal človek uvažovať asi už vo chvíli, keď si kupuje letenku do Spojených arabských emirátov. Dva týždne pred termínom návštevy by vám ešte mali vrátiť peniaze za lístky, potom už nie. Počasie netreba až tak veľmi riešiť, pršať tam asi veľmi nebude, nanajvýš môže prekvapiť piesočná búrka.

Vzhľadom na to, koľko stoja vstupy do našich akvaparkov, ceny v Aure nie sú zas až také nedostupné. Stoja za ten výhľad a chvíľkový pocit luxusu. Začínajú sa pri 50 eurách za osobu (200 dirhamov), ak ste ranostaj a rozhodnete sa pre trojhodinovú rannú návštevu, ktorá sa začína o šiestej ráno.

V Dubaji (je tam o dve hodiny viac ako u nás) slnko vychádza s drobnými časovými posunmi niečo po pol šiestej ráno a horúco je stále, takže zažijete aj rannú „zlatú hodinku“, tzv. Golden Hour, keď možno urobiť pekné fotky s naozaj neuveriteľným výhľadom na panorámu Dubaja a lesknúci sa horizont Arabského zálivu.

Recepcia na prízemí. Foto: Dávid Popovič
recepcia, Aura, Dubaj, bazén, skypool Recepcia na prízemí.

Najkrajšia je „zlatá hodinka“ – ranná či večerná

Lístky sú rozdelené na časové zóny a neskôr už ceny stúpajú – najviac zaplatíte (od 69 eur za osobu, 275 dirhamov) za štvorhodinovku v trvaní od 15. do 19. hodiny, pričom pred siedmou večer zapadá slnko a fotografmi obľúbená „zlatá hodinka“, alebo skôr „polhodinka“, sa začína tak o štvrť na sedem či o pol siedmej večer.

Ceny závisia aj od toho, kde budete sedieť, resp. ležať a najdrahšie sú ležadlá priamo pri bazéne, ktorý sa ťahá zvonka po celej dĺžke 50. poschodia mrakodrapu s názvom The Palm. Bazénu sa hovorí aj nekonečný. Mimochodom, môžete bez návratu do protismeru „točiť kolečká“, koľko sa vám ráči.

Takmer nikto však nepláva – všetci sa kochajú. A fotia a fotia. S mobilom v ruke až do vody (tá siaha tak po prsia), ak náhodou vykĺzne a nie je vodeodolný, potom ostane aspoň smutno-krásna spomienka.

Je dobré mať vodeodolný mobil, alebo nebyť... Foto: Dávid Popovič
recepcia, Aura, Dubaj, bazén, skypool Je dobré mať vodeodolný mobil, alebo nebyť nešikovný.

Bazén sa nachádza vo veži Palm Tower na ostrove Palm Jumeirah. Určite ste už počuli o umelo vytvorenom súostroví, ktoré z výšky pripomína palmu. Takýto finančne náročný projekt si naozaj môžu dovoliť len v emirátoch.

Veža Palm Tower s bazénom je v mieste, kde sa ostrov pri pohľade zhora začína rozvetvovať do akéhosi vejára. Ak prichádzate taxíkom (ceny vás určite nezruinujú), cieľová stanica je St. Regis Hotel, The Palm.

50. poschodie a dvere výťahu sa otvárajú. Vitajte. Foto: Dávid Popovič
recepcia, Aura, Dubaj, bazén, skypool 50. poschodie a dvere výťahu sa otvárajú. Vitajte.

Hore nesmiete byť „hore bez“

Zahlásenie sa na recepcii a potom výťah na 50. poschodie. Možno vám aj zaľahne v ušiach (ale to skôr pri jazde naspäť). Pozor, do „Aura Skypool“ vpustia len osoby staršie ako 15 rokov a do osemnástich musia byť v sprievode dospelej osoby. Po 19. hodine, na tzv. večerný zážitok (evening pool experience) musia byť hostia starší ako 21 rokov.

Dubaj je celkovo dosť tolerantný, čo sa týka obliekania a často tu vidieť naozaj extravagantné krásky. Na 50. poschodie však nesmiete ísť v plavkách, prezlečiete sa až v šatni, ktorá je v cene a má uzamykateľné skrinky (je dobré zapamätať si zvolený kód, ale ak zabudnete, šatniarka to vie odomnúť). Personál si vraj vyhradzuje právo odoprieť hosťovi vstup, ak má nevhodné plavky.

Video
Hra na husle v oblakoch. Vo výške 50. poschodia si ľudia pri bazéne užívajú takto...

V zásade sa však tolerujú bežné európske jedno- či dvojdielne plavky, arabské burkiny, pre mužov šortkové, ale aj „speedo“ plavky.

Nedovolia však kúpať sa v priehľadných materiáloch, v oblečení, v spodnej bielizni, bavlnených topoch a podobne, ale to je logické. Problém by robili asi aj úplne minimalistické plavky, hoci „vykrojené riťky“ tu odtolerujú. A „hore bez“ nie je dovolené tiež. Veď Dubaj.

Pohľad na Burj Al Arab (Veža Arabov) v tvare... Foto: Dávid Popovič
recepcia, Aura, Dubaj, bazén, skypool Pohľad na Burj Al Arab (Veža Arabov) v tvare plachetnice.

V Dubaji to dubasí

Vyveziete sa nahor, a keď sa otvoria dvere výťahu, ovalí vás ohlušujúca hudba. Vo vnútorných priestoroch poschodia s bazénom sú priestory s barom (do nich sa tiež dá kúpiť lístok bez kúpania v bazéne), tzv. indoor lounge. A tu to „dubasí“. Huslista to na elektronických husliach „dáva“ tak, až mu praskajú struny, chodí dookola okolo bazéna a „fidliká“ elektronický pop ľuďom na ležadlách. Ľudia jedia, popíjajú mixované drinky a – usilovne napĺňajú svoje instagramové profily.

Prižmúrené oči, našpúlené pery, pekný dekolt vďaka push-upke a – panoramatický výhľad s nablýskanými mrakodrapmi v pozadí. Dubajské City Skyline View, Dubai Marina (prístav) alebo veľké vyhliadkové koleso Ain Dubai View. Občas môže byť opar, áno. Takisto tu hore môže fúkať a hoci je nad ležadlami aj bazénom strecha, netreba zabudnúť na opaľovací krém.

Zaujímavá práca alebo rutina? Uvedomuje si ešte... Foto: Dávid Popovič
recepcia, Aura, Dubaj, bazén, skypool Zaujímavá práca alebo rutina? Uvedomuje si ešte čašník, ktorý tu denne obsluhuje, že má pekný výhľad? A nielen na dámy v plavkách.

Priniesť si vlastné jedlá a nápoje nie je povolené, takže zabudnite na „lepeňák“. Farebný nápoj, selfíčko v bazéne a zdieľanie na sociálnych sieťach je pre väčšinu tunajších návštevníkov nevyhnutné. Môžete sa posadiť aj na kraj bazéna. Nebude vidieť, že kúsok pod vami je bezpečná podlaha. Nech všetci vidia, aké nebezpečné kúsky robíte pre dobrú snímku.

A nech to prídu robiť tiež.

Pohľady z bazéna 200 metrov na morom

50. poschodie mrakodrapu The Palm na ostrove v tvare palmy v Dubaji.

Fotogaléria
Nazdravie. Nech sa vám z výšky nezakrúti hlava.
Je dobré mať vodeodolný mobil, alebo nebyť...
+6V pozadí v opare nový hotel Atlantis The Royal,...

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #bazén #Dubaj #Spojené arabské emiráty #mrakodrap