Podľa niektorých labužníkov chutí podobne ako čokoláda, iní jeho chuť prirovnávajú k arašidom a ďalší k bravčovým škvarkám.
Zoznam surovín a textový postup nájdete v recepte **Oškvarková nátierka s lečom ** na Varecha.sk
Navyše je bohatý na esenciálne aminokyseliny a peptidy, napísal španielsky denník El Periódico s odvolaním sa na štúdiu mexických vedcov.
„Dopyt po mravcoch atta mexicana rastie. Kým pred niekoľkými rokmi sa kilo predávalo za sto pesos (asi 120 Sk), teraz sa cena pohybuje medzi 500 až 1000 pesos (600 až 1120 Sk),“ povedal španielskemu denníku šéfkuchár Mario Piňón Melgarejo, ktorý sa špecializuje na entomofagiu, teda využíva hmyz ako potraviny.
Mexické mravce rodu Atta jedli už pôvodní obyvatelia juhu Mexika a časti strednej Ameriky. Niektorí im trhali krídla a nohy a potom ich opekali.
„Mravce atta mexicana majú vysoký obsah bielkovín, dajú sa prirovnať k hovädziemu mäsu, navyše majú výhodu: obsahujú vlákninu,“ uviedla Guiomar Melgarová-Lalanneová z Veracruzskej univerzity, ktorá sa podieľala na výskume týchto mravcov.
„Sú veľmi bohatí na esenciálne aminokyseliny,“ dodala. Obsahujú tiež peptidy, čo sú zlúčeniny, z ktorých niektoré majú antibakteriálne vlastnosti či fungujú ako antioxidanty.


