Na horách plných dovolenkárov hrozia lavíny

Hory sú plné rodín s prázdninujúcimi žiakmi a študentmi, ktoré si užívajú počasie ako stvorené na dobrú lyžovačku či túry. No návštevníci hôr by si v týchto dňoch mali dávať pozor na lavíny, sledovať spravodajstvo a dodržiavať pokyny horskej služby. V pondelok bol vo všetkých pohoriach na Slovensku vyhlásený 3. stupeň lavínového nebezpečenstva.

21.02.2012 12:15
Vysoké Tatry, lyžovanie Foto: ,
Ilustračné foto
debata

„Tretí stupeň znamená, že uvoľnenie lavín na strmých svahoch je možné už pri malom zaťažení, čiže jeden lyžiar, horolezec a podobne. Ale pri 3. stupni sa predpokladá aj výskyt spontánnych lavín, teda samovoľných, bez nejakého pričinenia,“ vysvetľuje Filip Kyzek zo Strediska lavínovej prevencie v Jasnej. „Výstraha sa týka všetkých svahov, hlavne južných a slnkom osvietených. Ale mám na mysli vysokohorský terén, nie lyžiarske svahy. Platí to vo všetkých pohoriach, teda vo Veľkej a Malej Fatre, v Nízkych, Západných a Vysokých Tatrách,“ dodáva.

Pohyb vo vysokohorskom teréne pri 3. stupni lavínového nebezpečenstva je dosť rizikový, pretože možnosť, že spadne lavína, je veľmi vysoká. Možnosti túr sú silne obmedzené. „Ale to už ľudia, ktorí chodia do hôr, vedia,“ myslí si Kyzek.

Vo Vysokých Tatrách platí zimná uzávera turistických chodníkov, ale všetky vysokohorské chaty, okrem Chaty pod Rysmi, sú otvorené aj v zime a ľudia do nich môžu prísť. „Pokiaľ ide o lavínové nebezpečenstvo, my nikomu nič nezakazujeme, len informujeme ľudí, že sa musia vyhýbať miestam, ktoré by mohli byť eventuálne ohrozené lavínami,“ vraví Ján Kušnirák z Horskej záchrannej služby vo Vysokých Tatrách. ,,Treba si napríklad dávať pozor na žľaby. Ale nedá sa povedať, ktoré miesta sú a ktoré nie sú bezpečné.“

Keď sneží a fúka vietor, snehová prikrývka je rôzne rozmiestnená, a pri oteplení, ktoré nastalo, sa sneh začína topiť. „Štruktúra sa začína meniť, sneh začína oťažievať, je väčšie riziko, že to môže spadnúť,“ varuje Kušnirák a radí sledovať meteorologické podmienky, ako fúka vietor a podobne. „Odporúčam zavolať si na horskú záchrannú službu, informovať sa na stránke www.laviny.sk, kde chlapci každý deň udávajú pre jednotlivé pohoria lavínový stupeň. Každý návštevník hôr vie, o čo ide, stačí len dodržiavať tieto zásady,“ vraví záchranár.

Napriek tomu, že turistické značky na kameňoch sú pod snehom, k turistickým chatám nie je problém sa dostať vďaka zimnému, tyčovému značeniu. Nie každý terén je však rovnaký. Na Téryho a Zbojnícku chatu sa dostanete. „Aj na Sliezsky dom sa dá pekne vyjsť hore, ale tesne pod Sliezskym domom môže z gerlachovského hrebeňa niečo spadnúť a prevalí sa to aj cez cestu. Nedá sa teda povedať, že cesta na Sliezsky dom je bezpečná,“ varuje Kušnirák.

Vo Vysokých Tatrách treba dbať aj na možnosť padania suchých konárov či menších stromov počas silnejšieho nárazového vetra.

V Nízkych Tatrách si treba okrem lavín dávať vo vyšších polohách pozor aj na šmykľavé a miestami zľadovatené chodníky. Zľadovatené sú aj niektoré úseky na hrebeni Západných Tatier.

V Malej Fatre je uzavretý turistický chodník Stohová skratka, označený žltou značkou, a Chrbát Stohu-Medziholie. Pri zlej viditeľnosti môže byť aj pohyb pri zimnom tyčovom značení problematický, pretože na niektorých úsekoch na hrebeni je tyčové značenie skoro úplne zaviate snehom. Žltý chodník z Vrátnej na Chatu na Grúni je uzatvorený pre lavínové nebezpečenstvo, ktoré hrozí na vyrúbaných svahoch, na chatu horská služba odporúča použiť modrý chodník zo Štefanovej alebo výstup cez Paseky.

Vo Veľkej Fatre je na hrebeni snehová pokrývka vplyvom silného vetra sfúkaná. V žľaboch sa môže nachádzať veľké množstvo snehu, turistické chodníky sú pešo ťažko priechodné. Pri pohybe na hrebeni záchranári odporúčajú turistom používať zimný výstroj.

V Slovenskom raji sa na mnohých úsekoch turistických chodníkov nachádza zľadovatená vrstva. Horská služba prosí o zvýšenú opatrnosť a odporúča použiť zimný turistický výstroj a výzbroj, teda turistické paličky a mačky. Celé územie Slovenského raja je pokryté súvislou snehovou vrstvou od 10 do 40 cm. Zliezť Prielom Hornádu horská služba vôbec neodporúča.

debata chyba