Ušetrite a objednajte si predsezónnu lyžovačku na ľadovci už dnes

Milujete lyžovačku na ľadovci, vzhľadom na ceny ubytovania a skipassov sa však do Rakúska či iných krajín až tak často nedostanete? Vhodnou možnosťou je nečakať na zimu a vybrať sa na lyžovačku už počas novembra. Tento termín v sebe spája hneď niekoľko výhod.

02.10.2013 06:00
solden Foto: ,
Vďaka jesennej lyžovačke možno ušetriť.
debata

Nižšie ceny lákajú

Prvou a hlavnou výhodou je, že ceny ubytovania aj skipasov sú lacnejšie. Napríklad v rakúskom Soldene je rozdiel medzi jesennou (do 15. novembra) a hlavnou sezónou rozdiel pri trojdňovom lístku 20 eur. Rozdiely v cenách sú aj vo väčšine ostatných stredísk, napríklad v Kaprune. Aj napriek tomuto, na slovenské pomery, skorému začiatku lyžiarskej sezóny sa na ľadovci nemusíte obávať nedostatku snehu.

Kam sa vybrať?

"So spolužiakmi chodíme na jesenné lyžovačky pravidelne. Vďaka lacnejším lístkom a ubytovaniu máme trojdňovú lyžovačku o štvrtinu lacnejšiu. Navyše, zväčša nebývajú ani veľmi plné svahy. Určite je však lepšie vyberať väčšie stredisko, ktoré má čo najviac čo najvyššie položených zjazdoviek, takže ak aj na nižších nie je sneh, ľudia sa roztratia,“ hovorí Peter z Bratislavy. Doteraz chodil do bližších rakúskych stredísk, teraz uvažuje, že sa na celý týždeň vydajú do Talianska.

Príjemnejšia cesta

Ďalším plusom skoršej lyžovačky je často príjemnejšia cesta. Nižšie položené cesty sú často bez snehu a celkovo je počasie na šoférovanie vhodnejšie ako uprostred zimy. K cieľu sa tak možno dostať o niečo rýchlejšie a bezpečnejšie, alebo si robiť viac zastávok bez ohľadu na stratu času.

Objednávať treba vopred

Skipass nie je problém kúpiť na mieste, s ubytovaním je to s blížiacim sa novembrom čoraz horšie. Tie, ktoré v sebe spájajú kvalitu a dobrú cenu sa vypredávajú dosť rýchlo, takže je lepšie konať čo najskôr. S predraženým alebo nevhodným ubytovaním sa totiž výhody tejto skorej lyžovačky zmenšujú.

Nevýhody – pre niekoho minimálne, pre iného zásadné

Má takáto včasná lyžovačka vlastne nejaké nevýhody? V podstate ani nie. "Môže sa stať akurát to, že priamo v okolí ubytovania ešte nie je po snehu ani chýru, takže trochu chýba pocit zimnej lyžovačky. Ale nám sa to za posledných päť rokov stalo len raz a vlastne bolo celkom príjemné chodiť do obchodu relatívne naľahko. Môže sa tiež stať – najmä vášnivým lyžiarom – že vo februári budú mať pocit, akoby ani nikde neboli. Budú chcieť ísť na ďalšiu lyžovačku, čo znamená aj ďalšie náklady, ktoré si nie každý môže dovoliť.“

debata chyba
Viac na túto tému: #Rakúsko #ľadovec #jeseň #lyžovačka #lacno