Obnovujú turistický chodník v Dolných Dierach

Dobrá správa pre turistov: vyhľadávanú turistickú trasu Jánošíkove Diery v Terchovej čaká obnova. Snaží sa o to občianske združenie Diery, ktoré cez partnerov a sponzorov získava finančné prostriedky na údržbu turistických chodníkov, a to najmä v časti Dolných Dier.

03.10.2013 06:00
chodnik Foto:
Obľúbený turistický chodník Jánošíkove Diery v Terchovej čaká obnova.
debata

Táto obľúbená a vyhľadávaná turistická trasa sa začala budovať v 70. rokoch, kedy boli namontované prvé oceľové rebríky a lavičky. Odvtedy však nebola rozsiahlejšie rekonštruovaná.

„Naším cieľom je spriechodniť Diery z Bielopotockej strany do Štefanovej,“ priblížil Ladislav Hanuliak, jeden z iniciátorov tohto projektu. „Keďže ide o finančne nákladnú rekonštrukciu, projekt je rozdelený do viacerých etáp. Prvá zahŕňa obnovu úseku Hotel Diery – Ostrvné, ktorý je v rámci Dolných Dier najviac zničený,“ pripomína predseda OZ Diery Robert Hlaváč. Najskôr sa podarilo osadiť tri jednoduché prechodové lávky, ku ktorým pribudla na konci augusta aj štvrtá, 33 metrov dlhá lávka. Ďalšia, 64 metrov dlhá lávka, by mala pribudnúť na jar budúceho roka.

Autorom technickej časti projektu je Alojz Mucha, miestny terchovský architekt, ktorý svojím návrhom chce zlepšiť kvalitu turistického chodníka a hlavne zvýšiť bezpečnosť návštevníkov. Okrem miestnych podporovateľov prispela na obnovenie turistického chodníka v Dolných Dierach aj Oblastná organizácia cestovného ruchu Malá Fatra. „Základom financovania tohto projektu je predaj suvenírov pri Hoteli Diery. Výťažok z predaja (špeciálne pre tento projekt vyrobených) magnetiek ide priamo na realizáciu projektu obnovy turistického chodníka,“ hovorí Robert Hlaváč.

Podľa OZ Diery by sa mala kompletná obnova turistického chodníka (od Hotela Diery po salaš Podžiar) uskutočniť v časovom horizonte do päť rokov. To však závisí od finančných prostriedkov, napríklad predajov suvenírov pri vstupe do tejto časti Malej Fatry.

debata chyba
Viac na túto tému: #Turistika #Jánošíkove diery #Terchová #Dolné Diery #turistický chodník #obnova