Slovenské lyžiarske strediská sa približujú zahraničným

Zimnú dovolenku veľa našincov trávi na našich zjazdovkách. Hoci nadmorskou výškou sa slovenské lyžiarske strediská nikdy nepriblížia obľúbeným rakúskym Alpám, Vysoké Tatry, Nízke Tatry, Donovaly či iné lokality poskytujú počas zimných mesiacov čoraz viac možností nielen na ubytovanie a lyžovačku, ale aj doplnkové služby.

02.12.2013 06:00
zimnadovolenka 1 Foto:
Úroveň slovenských lyžiarskych stredísk sa každý rok zvyšuje.
debata (7)

„Slovenské lyžiarske strediská sa každý rok viac približujú k tým zahraničným, ich úroveň sa zvyšuje. Investuje sa do ich rozširovania a skvalitňujú sa služby. Svojím štandardom sa približujú k tým zahraničným. Smola je, že slovenská klientela to pociťuje primárne na cenách. Na druhej strane viaceré strediská už majú zaužívané výhodné pobytové balíky služieb, spoločné skipasy, rôzne akcie a zľavy, ktoré znížia náklady na celú dovolenku.

"Aj naše lyžiarske strediská si uvedomili, že okrem hlavných služieb prilákajú návštevníkov aj na doplnkové, ako sú lyžiarske školy, požičovne, športové obchody. Takisto je badať i na Slovensku skvalitňujúcu sa spoluprácu medzi strediskami a ubytovacími zariadeniami,“ hovorí Tomáš Gašparík z CK Globtour.

Za ceny oveľa nižšie ako v Rakúsku sa už aj na našich štítoch a kopcoch dá snoubordovať, strihnúť si freeride, vychutnať si nočnú lyžovačku či vyblázniť sa na večernej sánkovačke. V hoteli čaká na vyšantených a unavených dovolenkárov zaslúžené uvoľnenie vo wellness alebo v bazéne – neraz zahrnuté v cene ubytovania.

Zábavu si lyžiari užijú aj vo Vysokých Tatrách. Foto: Ivan Majerský, Pravda
vysoke tatry, lyzovanie, lyzovacka, pocasie, turista, observator Zábavu si lyžiari užijú aj vo Vysokých Tatrách.

Hovorí sa, koľko ľudí, toľko chutí, ale v tomto sú lyžiari zajedno – najlepšie slovenské lyžiarske stredisko je Chopok Jasná. Svoju zjazdovku si tu nájde každý – lyžiar začínajúci, lyžiar príležitostný, lyžiar vášnivý aj milovník divokého freeridu. Nechýbajú najmodernejšie lanovky a služby, ktoré robia z pobytu na snehu príjemný deň bez zbytočných problémov: dostatok bufetov aj reštaurácií, požičovne lyží a výstroja, lyžiarske školy a tiež zábava pre malých aj veľkých.

Ušetriť sa dá

Ceny nie sú najnižšie, no ušetriť sa dá, ak neprekáža ubytovanie o pár kilometrov ďalej. Napríklad v Liptovskej Sielnici, ktorá je od Jasnej vzdialená iba polhodinku jazdy. Leží v peknom tichom prostredí pri Liptovskej Mare, ktorá ponúka ďalšie možnosti vyžitia a zábavy. Romantický Silvester na slovenský spôsob sa dá prežiť napríklad v jednej z dreveničiek obľúbeného hotela Koliba Gréta. Výhodné ceny tu majú klienti nad 50 rokov a domáci miláčik je nielenže vítaný, ale netreba zaň ani platiť.

„Každý z hotelov spĺňa iné požiadavky klienta. Preto sa nedá odporučiť jeden hotel alebo jedno stredisko všetkým potenciálnym klientom. Niekto hľadá oddych a niekto aktívnu lyžovačku, niekto lacnejšie ubytovanie, niekto komfort. "Medzi top lyžiarske strediská na Slovensku patrí momentálne určite Jasná a Donovaly v Nízkych Tatrách, Štrbské Pleso vo Vysokých Tatrách či Snowparadise Veľká Rača Oščadnica v Kysuckých Beskydách. V našej ponuke nájdete ubytovanie v týchto spomenutých strediskách,“ informuje Tomáš Gašparík.

Ďalším obľúbeným lyžiarskym strediskom je zaslúžene aj Tatranská Lomnica. Odtiaľto premáva kabínková lanovka priamo na Skalnaté pleso – na jednu z najlepších, ak nie najlepšiu slovenskú zjazdovku – a nadväzuje na ďalšiu kabínku, ktorá milovníkov dych vyrážajúcej prírodnej scenérie vyvezie až na Lomnický štít.

Celkovo je v Lomnici trinásť vlekov a lanoviek, nechýba bežkárska dráha a zo Skalnatého plesa bude túto sezónu prvý raz premávať nová kabínková lanovka – pohodlne sa dá vyviezť hore a potom po širokej upravenej zjazdovke zlyžovať až do Tatranskej Lomnice. Vášnivý lyžiar môže byť trochu sklamaný, zato rodina s deťmi nájde presne to, čo hľadá, vo Veľkej Rači. Zjazdovky sú skôr kratšie, jazdu na vlekoch zvládne aj začiatočník a služby a jednodňové akcie zamerané najmä na vyžitie najmenších ocenia predovšetkým rodičia a starí rodičia.

Na Dedovke je už tradičné nočné lyžovanie a po minuloročnom úspechu sa dá predpokladať, že aj tento rok budú posledné hodiny roku 2013 bez nutnosti platiť. Kto bude ubytovanie hľadať s rozumom, môže mať skibus k osemnástim zjazdovkám zadarmo a wellness za zvýhodnenú cenu, prípadne, ako napríklad v rodinnom hoteli Marlene, úplne zadarmo pre vekovú kategóriu 50+.

Martinské hole patria charakterom zjazdoviek a služieb tiež medzi rodinný výber. V týchto slovenských končinách sa oplatí rátať s častejšími výkyvmi počasia, keď sú vleky odstavené, preto si treba vybrať ubytovanie, kde je dostatok iných možností voľnočasového vyžitia. Sporthotel Victoria napríklad ponúka bazén, solárium, masáže, sauny aj vírivku, biliard, stolný futbal, squash, tenis, golfový simulátor, bowling a na želanie ochutnávku vín so someliérom.

Služby sa zlepšili

Neuveriteľnou premenou prešli za posledné roky Donovaly. Dobré hotely, dobré penzióny, veľmi slušné zjazdovky a služby, nad akými sme ešte pred pár rokmi otvárali v Alpách ústa, sa nachádzajú v srdci Slovenska. Samozrejme, majú aj svoje tienistejšie stránky, ako napríklad pomerne veľa ľudí, kam sa človek pohne. Ale toto miesto sa určite dá odporúčať všetkým kategóriám lyžiarov aj nelyžiarov, zamilovaným dvojiciam, mladým aj už rokmi obrúseným rodinkám, aj seniorom.

Tatranská romantika. Foto: flog.pravda.sk/pentaxkrcamera.flog
tatry flog pentaxkrcamera Tatranská romantika.

Medzi služby, ktoré inde na Slovensku nenájdete, patrí napríklad ľadová plocha, ktorá sa nachádza priamo pri údolnej stanici lanovky Telemix Nová hoľa. Nie je problém požičať si na mieste korčule a krútiť piruety až do neskorého večera. Potom dostanú priestor milovníci hokeja, na hru je klzisko vyhradené po dvadsiatej hodine.

Deti na Donovaloch milujú Fun Park. Nachádza sa v časti Mistríky a po tom, čo k parku pribudlo ďalších desaťtisíc štvorcových metrov plochy, je druhý najväčší v Európe. Za prvým však nezaostáva vybavenosťou. Je tu napríklad deväť posuvných pásov, pomocou ktorých sa deti naučia lyžovať oveľa jednoduchšie a hlavne bez strachu a zábavne. Nechýba ani lyžiarsky kolotoč a lyžiarska škôlka berie deti už od troch rokov. Deň čo deň cez obed je vo Fun Parku šou na snehu, ktorú si užijú aj dospelí.

Odborník z cestovnej kancelárie odporúča nájsť si ubytovanie, v rámci ktorého sú aj zľavy na skipasy a ďalšie služby, pretože Donovaly sa nielen službami, ale aj cenami približujú Alpám. Lyžovačka v rakúskych Alpách je veľmi obľúbená najmä vďaka výbornej dostupnosti zo Slovenska. Samozrejmosťou je vysoká kvalita udržiavaných lyžiarskych svahov. Mená lyžiarskych stredísk ako Zillertal, Hintertux či Kitzbühel sú zárukou zážitku z dobrej lyžovačky.

„Naša cestovná kancelária ponúka jednu z najznámejších lyžiarskych oblastí Rakúska a zároveň stredisko s najstaršou tradíciou, Zillertal. Sami Rakúšania ho nazývajú mekkou lyžiarov. Ponúka viac ako 500 kilometrov denne upravovaných zjazdových tratí s výbornými snehovými podmienkami. Ponúkame tu útulné rodinné ubytovanie v apartmánových domoch či penziónoch,“ odporúča Tomáš Gašparík.

Práve v tomto lyžiarskom stredisku sa dá na ľadovci Hintertux vo výške 3 250 metrov jazdiť 365 dní v roku. Ale aj nižšie štíty uspokoja aj najnáročnejších lyžiarov. Zillertal Super Skipass platí až v 11 strediskách, ktoré sú známe dobrými lyžiarskymi školami pre deti (aj mladšie ako 3 roky) aj dospelých. Lekcie trvajú štyri hodiny a sú aj v českom jazyku. Extra služba je napríklad opatrovanie detí počas obeda.

Aj pre našinca prijateľné ceny ponúka nadchádzajúcu sezónu napríklad penzión Chemshorn (dvojlôžkové izby, rodinné izby, české TV programy), pre početnejšie partie je zas dobrou voľbou apartmánový dom Bella Montana (ponúka aj detskú herňu, na rakúske pomery zatiaľ nezvyčajnú free wifi v celom areáli a parkovanie v cene ubytovania). Práve kvôli výhodnosti cien sa oplatí zarezervovať si silvestrovský alebo „len“ prázdninový pobyt čím skôr.

Oblasť Kitzbühelských Álp s vyše 200 kilometrami dobre upravených lyžiarskych tratí je ďalším rakúskym klenotom. Odporúčame vyskúšať chýrny zjazdársky svah Hahnenkamm a raj pre snoubordistov Kitzbüheler Horn. V zásade platí, že nech sa v Rakúsku vyberiete kamkoľvek, budú vás rozmaznávať a núkať to najlepšie z najlepšieho. Bohaté možnosti aprés ski vyžitia v dedinkách a v údoliach by ste na Slovensku zatiaľ hľadali márne, hoci potešujúce je, že aspoň v ponuke SPA a wellness sme sa konečne zobudili.

Aj v zime môže byť more

Chcete sa vyhnúť predvianočnému stresu a užiť si koniec roka v kruhu svojich najbližších, popritom si odpočinúť a neuberať zo svojho komfortu? Potom sa radíte medzi rastúcu skupinu ľudí, ktorí počas Vianoc radi siahnu po exotickej destinácii ponúkajúcej relax pre dušu aj telo. Novému trendu vianočných zážitkov odpovedá aj ponuka spoločnosti Exclusive Tours. Tá zariadi pobyt presne na mieru napríklad na Maldivách, Mauríciu, v Thajsku alebo v Malajzii.

Záujem o exotické dovolenky v zimnom období už niekoľko rokov rastie. Medzi najžiadanejšie termíny patria Vianoce a koniec roka, preto je potrebné si cestu za slnkom vyberať s dostatočným predstihom. Destinácie a konkrétne rezorty je možné voliť podľa toho, či cestujete s deťmi, alebo chcete akčnú či romantickú dovolenku.

Pre tých, ktorí si chcú užiť pokojnú dovolenku bez turistov a hluku, existuje variant ostrovných rezortov. Je možné si prenajať vlastnú hotelovú vilu alebo v prípade väčšej skupiny hneď celý ostrov. Výhodou ostrovných rezortov je úplný pokoj, žiadne turistické atrakcie ani zhon. V mnohých prípadoch ide o menšie prírodné rezervácie, plné pôvodných rastlín a živočíchov. Maldivský atol Baa dokonca patrí medzi biosférické rezervácie UNESCO. V týchto rezortoch budete mať zaručené ideálne podmienky na odpočinok alebo naopak pre nerušenú prácu.

Mnoho ľudí si stále nedokáže predstaviť Vianoce bez snehu a sviatočného štedrovečerného stola. Ani na exotickom ostrove nebudete o vianočnú pohodu a atmosféru ochudobnení. Samozrejmosťou je špeciálne menu, tematická výzdoba, ohňostroje a darčeky.

© Autorské práva vyhradené

7 debata chyba
Viac na túto tému: #more #Vysoké Tatry #služby #Donovaly #lyžiarske strediská #Nízke Tatry #zimná dovolenka