Bežkári na Spiši a v Pieninách sa tešia z 50 kilometrov tratí

Severný Spiš a Pieniny naďalej rozvíjajú športové aktivity. V zimnej sezóne táto oblasť ponúka celkovo 50 kilometrov bežkárskych trás rôznej náročnosti.

25.12.2013 06:00
bežkár, bežky, bežkovanie, sneh, zima, Foto:
Na Severnom Spiši a v Pieninách môžu milovníci športu v prípade priaznivých snehových podmienok využiť až 50 kilometrov bežkárskych tratí.
debata (1)

V nádhernej prírode chránených národných parkov si tak prídu na svoje milovníci náročných bežkárskych svahov i rodiny s deťmi, zdôraznil riaditeľ Oblastnej organizácie cestovného ruchu (OOCR) Severný Spiš Pieniny Aleš Solár.

Špeciálna úprava tratí bude trvať počas celej zimy, údržbu zabezpečuje Združenie pre rozvoj Pienin a Zamaguria a Telovýchova Kamienka. Snehu máme dostatok počas celej zimy, preto sme sa rozhodli, že ponúkneme návštevníkom možnosť, ako si ho užiť a zároveň urobiť niečo pre svoje zdravie, dodal Solár s tým, že k minuloročným 22 kilometrom tratí tak tento rok pribudli ďalšie a celkovo sa dĺžka zdvojnásobila. Financovanie úpravy zimných trás sa uskutočňuje predovšetkým z prostriedkov OOCR. Združenie tiež zabezpečuje pre hostí bezplatné parkovanie v Červenom Kláštore a v Lesnici, kde sa trate nachádzajú.

Udržiavané bežkárske trasy sú v lokalitách Pieniny, Červený Kláštor, Lesnica, Stará Ľubovňa, Vyšné Ružbachy, Kamienka a Ľubovnianske kúpele, vymenúva Solár. Začiatočníci majú na výber medzi traťami Prielom Dunajca, okruh pri kúpeľoch Červený Kláštor Smerdžonka, Stará Ľubovňa Nestville park a Kamienka. Bežkári, ktorí obľubujú náročnejšie výzvy, sa môžu lyžovať po troch okruhoch. Okruh pri Vyšných Ružbachoch s dĺžkou 11,5 kilometra, pri hrade Ľubovňa, ktorý meria 3,5 kilometra, a v Ľubovnianskych kúpeľoch, kadiaľ vedie aj trasa pre populárne psie záprahy, doplnil Solár. Najnáročnejšia trasa spája dve pieninské centrá, teda Červený Kláštor a Lesnicu cez dve sedlá, Cerla a Targov.

Okrem športového vyžitia si môžu bežkári vychutnať krásnu prírodu, napríklad v Prielome Dunajca, či výhľad na dolinu Ľubovnianskych kúpeľov, dodáva Solár. Zimné radovánky na severnom Spiši podľa neho dopĺňa rôznorodá ponuka aktivít v regióne. Na Chate Pieniny v Lesnici, v Krčme pod Lipami a v Dunajci village v Červenom Kláštore je okrem iného pripravená ochutnávka regionálnych nápojov, napríklad populárneho goralského grogu, alebo čaj mnícha Cypriána. Chutnú a poctivú goralskú kuchyňu si návštevníci môžu dopriať na Salaši u Franka v Starej Ľubovni. Program dopĺňa aj rozšírená degustácia priamo v liehovare Nestville, kde je sprístupnená i stála expozícia tradičných remesiel a liehovarníctva, uzavrel Solár.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #spiš #zima #bežky #Pieniny