Medvede sa prebúdzajú, vidieť ich aj pri turistických chodníkoch

Takmer jarné počasie, ktoré trvá vo Vysokých Tatrách už niekoľko týždňov, spôsobuje, že sa medvede preberajú zo zimného spánku. Lesníci už zaregistrovali pohyb niekoľkých jedincov aj v blízkosti turistických chodníkov.

10.01.2014 06:00
medveď hnedý Foto:
Medvede sa pre teplé počasie budia zo zimného spánku.
debata

Zoológ Štátnych lesov Tatranského národného parku Jozef Hybler uviedol, že medvede sa objavili v oblasti Hrebienka, Smokovcov, Kežmarských žľabov či Podbanského.

„Počasie má veľmi veľký vplyv na zimný spánok medveďov, pretože oteplenie spôsobuje, že im zateká do brlohov a majú potrebu vyjsť sa prevetrať a pohybujú sa v tých miestach, kde by sme ich možno v tomto období nečakali. Aj pre turistov je to také trošku upozornenie, aby pri prechádzkach dávali pozor, pretože v lese môžu stretnúť medveďa,“ upozornil Hybler. Ide predovšetkým o mladšie jedince. Vo vyšších nadmorských výškach nepredpokladá, že by sa medvede prebúdzali zo zimného spánku, keďže počasie je tam o niečo chladnejšie.

„Medvede nehľadajú vyslovene len potravu, pretože medveď, keď si ľahne na zimný spánok, musí mať tráviaci trakt vyčistený a nenaštartuje si ho len tak. Tuší, aké bude počasie v najbližších dňoch. Keďže je dlhšie oteplenie, môžu hľadať aj potravu, ktorej je teraz len veľmi málo, takže len tak skúšajú,“ vysvetľuje Hybler s tým, že lesníci zatiaľ nezaregistrovali medveďov v blízkosti obydlí či kontajnerov.

Oteplenie nevplýva na svišťov, ktoré sú pravými zimnými spáčmi a je im jedno, aké je počasie na povrchu. Pre bežné živočíchy ako napr. kamzíky, jelene, či srny je zatiaľ zima priaznivá, keďže potravu nemusia vyhrabávať zo zeme. „Zima však ešte určite príde a nevieme, ako bude dlho trvať. Môže sa stať, že ešte v apríli bude v lesoch veľa snehu, čo zas nebude mať príliš priaznivý vplyv na gravidné zvieratá,“ zdôraznil Hybler. Mráz i snehová pokrývka v horách majú podľa neho svoje opodstatnenie, pretože napr. aj hniezda dravcov sú plné parazitov, ktoré sú potlačené vplyvom mrazu. „Pokiaľ je veľmi jemný priebeh zimy, ako je to teraz, praje to škodcom, ktoré sa skôr namnožia,“ uzavrel Hybler.

debata chyba
Viac na túto tému: #teplo #Vysoké Tatry #zima #medvede #chodníky