Vyberte sa s odborníkmi do Slovenského raja

Správa Národného parku Slovenský raj pripravila pre záujemcov bezplatné exkurzie za objavmi prírodných zákutí národného parku

05.05.2014 06:00
slovensky raj flog pravda sk neradevil flog Foto:
Kláštorská roklina v Slovenskom raji.
debata

Správa Národného parku Slovenský raj pripravila na tento rok novú formu práce s verejnosťou v podobe exkurzií do prírody v sprievode odborných pracovníkov. „Vo svete je to štandardná forma práce s verejnosťou, uvidíme, ako sa to ujme u nás,“ povedal riaditeľ Správy Tomáš Dražil. Rozdiel oproti zahraničiu bude v tom, že objavovanie prírodných zákutí Slovenského raja v sprievode ochranárov bude bezplatné. Exkurzie sú určené nielen odbornej, ale i širokej laickej verejnosti, ktorá sa chce dozvedieť niečo viac o prírode Slovenského raja.

Exkurzie o vtáčom speve aj o flóre

Dražil očakáva, že výlety do národného parku v sprievode ochranárov oslovia záujemcov o faunu i flóru, čomu sú prispôsobené termíny i lokality jednotlivých exkurzií. Prvá exkurzia sa uskutoční už v stredu 7. mája a je zameraná na poznávanie vtáčieho spevu. Trasa exkurzie povedie z Čingova na Košiarny briežok, Soviu skalu a späť na Čingov.

Druhá exkurzia o týždeň neskôr bude botanická. Ochranári priblížia záujemcom flóru v lokalitách Letanovce, Ihrík, Zelená hora a Rašelinky. V prípade zlého počasia sa exkurzia prekladá na náhradný termín. Účastníci exkurzie by nemali zabudnúť na primeranú turistickú obuv, pršiplášť, ako i jedlo a pitie na celý deň. Podrobnosti k jednotlivým vychádzkam do prírody poskytnú pracovníci Správy Národného parku Slovenský raj, prípadne si ich záujemcovia nájdu na internetovej stránke národného parku. V máji a júni sa uskutočnia po štyri takéto exkurzie.

50 rokov ochrany prírody Slovenského raja

Exkurzie za objavmi prírodných zákutí Slovenského raja organizuje správa parku pri príležitosti 50. výročia ochrany prírody Slovenského raja. V roku 1964 vznikla Chránená krajinná oblasť Slovenský raj, ktorá sa v roku 1988 zmenila na národný park. Exkurzie sú súčasťou podujatí, ktoré pri tejto príležitosti pripravili ochranári v Slovenskom raji. Oslavy polstoročia ochrany prírody Slovenského raja vyvrcholia na jeseň odbornou konferenciou, počas ktorej otvorí správa parku nové Stredisko environmentálnej výchovy.

debata chyba
Viac na túto tému: #Slovenský raj #národný park #exkurzie #odborníci #fauna #flóra