Vo Vysokých Tatrách cez víkend otvoria letnú sezónu

Sezónna uzávera značkovaných turistických chodníkov v Tatranskom národnom parku sa končí v nedeľu 15. júna a vtedy sa vo Vysokých Tatrách zároveň začína nová letná turistická sezóna.

11.06.2014 06:00
vysoke tatry, turistika, cestovny ruch,... Foto: ,
Sériu podujatí k otvoreniu letnej turistickej sezóny vo Vysokých Tatrách odštartuje symbolické odomknutie vôd Štrbského plesa.
debata

Oblastná organizácia cestovného ruchu Región Vysoké Tatry pripravila na víkend 14. a 15. júna viaceré podujatia. Tatranci symbolicky odomknú hladinu Štrbského plesa, posvätia prameň tunajšej Smokoveckej kyselky, otvoria Tatranské kultúrne leto, po zime sprístupnia uzatvorené chodníky turistom, ulahodia aj ušiam vďaka multižánrovému hudobnému festivalu a rodiny potešia na Tatranskom juniálese.

„Naša top sezóna sa konečne začína. Očakávame, že letná sezóna v našich veľhorách bude úspešná a návštevnosť nám opäť porastie, a to najmä podiel domácej klientely a rodín s deťmi,“ povedala výkonná riaditeľka oblastnej organizácie Región Vysoké Tatry Lenka Maťašovská.

Verejnosť je vítaná

Na väčšinu podujatí pripravených k otvoreniu letnej sezóny je vstup voľný pre širokú verejnosť. Sériu podujatí začne symbolické odomknutie hladiny Štrbského plesa v piatok 13. júna. Ešte v ten istý deň večer zaznejú na terase Grandhotela v Starom Smokovci podmanivé tóny vážnej hudby. Svoj koncert odohrá 35-členný sláčikový orchester Musica Iuvenalis z Košíc. Na koncerte zaspievajú aj sólisti opery Štátneho divadla Košice. Tento koncert bude zároveň úvodným koncertom Tatranského kultúrneho leta. Následne na rovnakom mieste primátor Vysokých Tatier Ján Mokoš oficiálne otvorí Tatranské kultúrne leto a miestny farár posvätí prameň Smokoveckej kyselky. Podujatie dotvorí inscenovaný príbeh z histórie tatranských prameňov a ďalší sprievodný hudobný a tanečný program.

Hurá na tatranské chodníky

Na sobotu 14. júna organizátori symbolicky sprístupnia tatranské chodníky turistom. Turistickí nadšenci sa stretnú v horskom hoteli na Popradskom plese, kde zahrá goralská muzika, pripravená je tradičná zabíjačka s ochutnávkou, ukážky práce horských záchranárov, preteky s krošňou a večerná veselica pri country hudbe. Na Podbanskom sa uskutoční 9. ročník populárnej súťaže vo varení fazuľovice „O Podbanský Prdkáč“, ktorý doplní aj atraktívny sprievodný program pre všetkých divákov. V Novom Smokovci sa v sobotu uskutoční multižánrový hudobný festival Tatra Fest za účasti viacerých slovenských a českých hudobníkov. Víkendové otvorenie letnej sezóny vo Vysokých Tatrách ukončí nedeľný Tatranský juniáles v centrálnom parku v Tatranskej Lomnici. Toto podujatie je určené predovšetkým rodinám s deťmi.

debata chyba
Viac na túto tému: #Vysoké Tatry #Štrbské pleso #leto 2014 #letná sezóna #Tatranské kultúrne leto #Tatranský juniáles