Švajčiarske alpské priesmyky : Dychvyrážajúce výhľady z ciest

Nádherné výhľady si možno užiť aj bez horolezeckých strastí na štítoch. Stačí sa vybrať po cestách alpského priesmyku vo švajčiarskych regiónoch Haslital a Jungfrau. Neuveriteľné trasy s panoramatickými výhľadmi a pohodlné cesty, kľukatiace sa oblasťou Berner Oberland s prírodou plnou kontrastov, zvládne aj menej trénovaný turista.

25.06.2014 06:00
Švajčiarsko, alpské priesmyky, Alpy Foto:
Okružná cesta cez štyri priesmyky - Romantic Route Express vo švajčiarskych Alpách.
debata

Neopakovateľný svet vrchov a impozantných ľadovcov ponúka úžasné pohľady: hlboké priepasti a malebné dedinky. Objavovať ich pritom možno jednoducho a v pohodlí: autom alebo autobusom. Tí, čo sa rozhodnú pre výlet na kolesách bez komplikácií, majú v regiónoch Haslital a Jungfrau na výber množstvo zaujímavých cieľov.

Čaro vysokohorských priesmykov

V roku 1945 bol Sustenpass, jeden z najobľúbenejších priesmykov vo Švajčiarsku, sprístupnený cestou pre autá – Sustenstraße. Išlo vtedy o vôbec prvú cestu s inovačnou koncepciou pre autodopravu na celom území Álp. Technicky jedinečná Sustenstraße sa otvára každý rok – po zimnom zákaze – v júni. Núka ohromujúci výhľad na dolinu Gadmental a v nej roztrúsené pôvodné domy.

Pri obci Innertkirchen sa križuje Sustenpass-Straße s cestou z priesmyku Grimselpass. Priesmyk Brünigpass v nadmorskej výške 1 008 m sa dá prekonať v zubačke Brünigbahn, otvorenej v roku 1888. Jej trať vedie cez najnižší bod priesmyku Brünigpass a ponúka s ničím neporovnateľný zážitok z panorámy.

Grimselpass bol známym priechodom cez Alpy už v dobách Rimanov. Medzinárodný význam v medzinárodnom kontexte získal Grimselpass koncom 18. a začiatkom 19. storočia, keď naň zamerali pozornosť slávni prírodovedci.

Priesmyk Große Scheidegg v nadmorskej výške 1 962 m je priesmykom, ktorý spája Grindelwald v regióne Jungfrau s Meiringenom v regióne Haslital. V nadmorskej výške 2 061 m sa nachádza Kleine Scheidegg, výškový priesmyk medzi Eigerom a Lauberhornom. Z tohto bodu je skvelý výhľad na slávnu severnú stenu Eigeru. Priesmyk Kleine Scheidegg je východiskovým bodom na výjazd na Jungfraujoch, najvyšší bod Európy, vo výške 3 454 m. Vo vysokohorskom svete alpských ľadovcov môžu turisti obdivovať i v lete svet ľadu, snehu a skál z vyhliadkových platform ľadovca Aletschgletscher a Ľadového paláca.

Fascinujúce štíty zblízka

Okružné cesty autobusmi PostAuto, vedúce vo väčšine prípadov cez tri alebo štyri centrálne priesmyky sú naozaj cestou za objavmi sveta Álp. Linka Grimsel-Nufenen-Gotthard-Sustenpass-Linie je prísľubom romantiky vysokohorských lúk, Počas jediného dňa výletu prekonáte až 8 000 m výškových rozdielov. Na trase sa otvárajú nezabudnuteľné výhľady do hlbokých priepastí a romantických dediniek.

Vyskúšať možno aj trasu linky Susten-Furka-Grimselpass-Linie, ktorá má nádherné zástavky na rozhliadnutie sa alebo linku Große Scheidegg-Sustenpass-Linie – ponúka neopísateľnú panorámu. Trasa vedie od Grindelwaldu po krivoľakých cestách cez dva priesmyky a kantóny.

Okružná cesta autobusom Rundfahrt Große Scheidegg z Grindelwaldu v regióne Jungfrau na úpätí Wetterhornu vedie na alpský priesmyk Große Scheidegg a sľubuje nezabudnuteľné zážitky i vďaka špecifickej flóre a faune. Cesta do údolia vedie priam rozprávkovým prostredím cez Schwarzwaldalp až do obce Rosenlaui v regióne Haslital.

Nech zvolíte akúkoľvek trasu, vždy sa môžete kochať impozantným svetom vrchov oblasti Berner Oberland.

Priepasť a ľadové koryto

Pre tých, čo objavujú prírodu a pamiatky radšej „po vlastných“, je najkomfortnejším spôsobom presunu na štart výletov autobus PostAuto – s možnosťou vystúpiť na ktorejkoľvek zo zástavok trasy a ponoriť sa do sveta hôr osamote. Z Innertkirchenu, kam sa dá dostať cez Sustenpass-Straße a Grimselpass-Straße, sa oplatí túra k priepasti Aareschlucht. Mystickým zážitkom je „koryto“, ktoré až do hĺbky 200 m vyhĺbila voda z topiaceho sa ľadovca Aaregletscher do skál.

Vodný svet Grimselwelt

Cestujúci na linke Grimselpass-Linie by si určite mali naplánovať návštevu Grimselwelt – miesta, kde sa dozvedia veľa na tému energie z vody, vodopádov, horských plies a priehrad. Svet vody – Grimselwelt sa považuje za vodný zámok Švajčiarska a miesto, kde sa dá dozvedieť všetko o elektrickej energii a jej výrobe. Pri návšteve Grimselwelt je „povinnou jazdou“ zážitok z najstrmšej zubačky v Európe – Gelmerbahn (max. sklon 106 %).

Najvyššie rašelinové trasovisko

Po stopách prvých „prepravcov“ – nosičov tovarov cez Alpy „Säumerov“ – sa dá vybrať po značenom chodníku Wanderung Säumerromantik Grimselpass. Historické horské cesty sa vinú cez jedinečné prírodné scenérie. Po výstupe z autobusu PostAuto na zástavke Meiringen vedie cesta na okruh k najvyššie položenému rašelinovému trasovisku v Európe, nádherne farebnému Hochmooru. Po dosiahnutí cieľa je odmenou za námahu neuveriteľný výhľad na Hasliberg.

Turisti na Haslibergu Foto: © Haslital Tourismus
turisti, Hasliberg, Švajčiarsko Turisti na Haslibergu

Vyhliadka, čo nemá páru

Hasliberg „netrochárči“ a ponúka naozaj majestátny výhľad. Z vyhliadkovej reštaurácie Panoramarestaurant „Alpen tower“ sa otvára 360° pohľad na kvitnúce vysokohorské lúky a zasnežené vrcholy. V regióne Jungfrau si získa srdce každého turistu nová vyhliadková platforma na Harder Kulme. Chodník, míňajúci dve jazerá núka neopakovateľný výhľad na slávny Eiger, Mönch, Jungfrau i obe ligotavé jazerá: Thunersee a Brienzersee.

Z vyhliadkovej reštaurácie Panoramarestaurant... Foto: © Haslital Tourismus
Alpentower, vyhliadková reštaurácia, Alpy, letecká snímka, Švajčiarsko Z vyhliadkovej reštaurácie Panoramarestaurant „Alpen tower“ sa otvára 360° pohľad na kvitnúce vysokohorské lúky a zasnežené vrcholy.

Novinka: nová platforma Skyline walk

V lete 2014 sa môžu dovolenkári tešiť na ďalšie novinky s výhľadom do diaľok. Koncom júna sa otvára nová platforma Skyline walk. Nachádza sa na stanici Birg am Schilthorn – Piz Gloria a ponúka úplne novú perspektívu. Platforma vedie ponad prepadlisko a otvára pohľad do bezodnej trhliny a zároveň voľný panoramatický výhľad. Skyline walk sa zaradil popri reštaurácii Piz Gloria s 360° výhľadom, platforme Skyline View Plattform, interaktívnej dobrodružnej výstave Bond world 007 a Piz Gloria View medzi ostatné atrakcie na Schilthorne.

Kvetinový park v Mürrene

Pestré výhľady do sveta kveteny ponúka Flower park Allmendhubel v Mürrene. Začiatkom júla sa otvára na Allmendhubeli nový park dobrodružstiev pre deti. Flower park prenesie malých i veľkých do fantastického sveta z obrovských lúčnych kvetov, tráv a nadrozmerného hmyzu. Kvetinový pahorok – Blumenhügel – so svahmi plnými kvetov, mini-pasienok a stavby bobrov nadchnú deti rovnako, ako cesta za bylinkovým pokladom.

Vyhliadky na pestrú letnú dovolenku sú v regiónoch Haslital a Jungfrau viac než sľubné.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Švajčiarsko #Alpy #leto 2014 #výlety #priesmyky #Haslital #Jungfrau #Berner Oberland #výhľady #panoráma