Nepodceňte žiadnu túru. Do hôr sa dobre obujte

Jozef Zábojník, prezident a zakladajúci člen Slovenského vysokohorského turistického spolku, radí, kam sa vybrať na túru a ako sa na ňu správne pripraviť. Čo si obuť do hôr?

13.08.2014 06:00
turistka Foto:
Na túru sa balíme predovšetkým podľa počasia. A to sa môže na horách rýchlo zmeniť.
debata

Skúsený turista radí nepodceniť pri žiadnej túre počasie ani terén, vnímať prírodu a nezabudnúť brať so sebou na výlety aj deti. Na čo všetko ešte myslieť?

Čo nesmie turistovi chýbať vo výbave?

Odporúčam, aby si človek pri balení na veľkú túru pripravil „manuál“, teda písomný zoznam vecí, ktoré má v batohu, a po túre zoznam doplnil. Podľa tohto zoznamu sa potom môže baliť v budúcnosti na malé i veľké túry.

Môj prvý zoznam vecí na túru v zahraničí mal 104 položiek. Teraz som ho rozšíril aj o rôzne prostriedky na presun. Ak sa chystáme na jednodňovú túru, balíme sa podľa počasia a samozrejme ročného obdobia. V batohu by nám nemali chýbať veci na prezlečenie, jedlo, pitie, mapa. Z drobností doporučujem froté vrecúško na ruku, ktoré nám umožní udržať hygienu tela s minimom vody.

Čo netreba podceniť v horách?

Nikdy nepodceňujte počasie a terén. Búrka na hrebeni hôr alebo hmla najmä v zime môžu túru poriadne skomplikovať. Vždy sa treba vopred informovať o počasí, aby ste sa vedeli zariadiť, prípadne túru úplne zrušiť! Na internete dnes môžete nájsť užitočné linky, kde máte dostupné informácie o počasí na horách. Napríklad www.hzs.sk/…ved-pocasia/ alebo www.hory.sk/pocasie.html , www.meteo.sk/…pa/slovensko Ďalej je veľmi dôležitý terén túry. Tomu musí zodpovedať obuv, resp. výstroj (stúpacie železá, čakan,snežnice…).

Aká je vhodná obuv na túru?

Obuv je najdôležitejšia časť našej výbavy. Dezén podošvy by mal tvoriť vibram. Mimochodom viete, prečo sa vibramky volajú vibramky? Termín vibram charaktrerizuje špeciálne profilovanú podrážkovú gumu. Vášnivý turista a horolezec Vitale Bramani okrem lezenia aj podnikal. V Miláne vlastnil obchod so športovými potrebami. V roku 1935 zahynulo šesť jeho priateľov v talianskych Alpách. Smutný príbeh jeho kamarátov ho však podnietil k vymýšľaniu novej lezeckej podrážky, ktorá mala držať aj na šmykľavých a vlhkých povrchoch. O materiáloch sa začal radiť so svojím kamarátom Leopoldom Pirellim, ktorý už vtedy vlastnil firmu na výrobu pneumatík.

Do náročného terénu treba voliť vyššiu obuv, ktorá spevňuje členok. Mala by mať čo najmenej zošívaných častí a gumou chránený šev medzi podošvou a zvrškom topánky. Uprednostnil by som goratexovú membránu v topánke. Osobne doporučujem mnou vyskúšané značky Garmont, Hanwag a Lowa. Na veľmi ľahké túry v upravenom teréne sa hodia sandále. Noha sa v nich nepotí a turistovi sa v nich dobre chodí.

Vyberajú sa topánky aj podľa náročnosti terénu?

Čím náročnejší terén, tým väčší dôraz je potrebné klásť na kvalitu a tvar topánok.

Aké túry by ste odporúčali?

Najkrajšie sú hrebeňové túry s pekným výhľadom na krajinu. Pekné sú i túry so zaujímavým cieľom (pleso, vodopád, kultúrna pamiatka…) Rýchlo sa rozvíja geocaching. Dôležité je i to, s kým na túru idem. Podľa týchto kritérií je túr u nás nepreberné množstvo, pretože Slovensko patrí určite svojou prírodou k tomu najkrajšiemu na svete.

Čo vlastne znamená geocaching?

Geocaching je turistická, navigačná a čiastočne taktiež internetová hra na pomedzí športu a turistiky. Jej podstata spočíva v ukrytí schránky na neznáme zaujímavé miesto v krajine. Z anglického originálu je táto schránka označená "cache“ v slovenčine keš, keška alebo skrýša, čo je väčšinou vodeodolná, plastová alebo kovová schránka (rôznej veľkosti), ktorá obsahuje určité predmety a informácie.

Dámska turistická obuv Merrel AZURA, 105 eur.
Dámska turistická obuv Merrell CAMBRIAN-FLIP,...
+11Dámska turistická obuv TEVA TerraFi, 88 eur.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #rady #hory #Turistika #obuv #túry #Jozef Zábojník