Ľad sa topí, vo Švédsku sa na budúci rok zmení najvyšší vrchol

Severný a južný vrchol masívu Kebnekaise vo Švédsku si na budúci rok vymenia titul najvyššieho bodu tejto škandinávskej krajiny. Prvenstvo doteraz s výškou 2097,5 m nad morom patrí zaľadnenému južnému vrcholu, z ktorého ale stále ubúda kvôli topeniu ľadu. Severný vrchol bez ľadu je o 70 cm nižší.

04.09.2014 15:00
Kebnekaise, Škandinávske vrchy, Švédsko, južný... Foto:
Južný vrchol masívu Kebnekaise - zatiaľ si drží prvenstvo ako najvyšší bod Švédska, už o rok môže byť pre topenie ľadu všetko inak.
debata

Najnovšie merania z konca augusta ukázali, že južný vrchol hory príde o titul najvyššieho miesta vo Švédsku za menej ako rok. Za posledné skoro dve desaťročia bol každoročný úbytok ľadovcovej vrstvy jeden meter.

Hoci sa zmena najvyššieho bodu Švédska zdá byť len administratívnou záležitosťou, bude vraj mať ekonomický dopad pre región. Severný vrchol totiž nie je na rozdiel od južného prístupný.

„Pre ľudí pracujúcich v cestovnom ruchu to bude skutočná výzva, aby sem naďalej dokázali prilákať turistov. Horolezectvo je pre tento región kľúčovým zdrojom príjmov,“ povedala novinám The Local Gunhilda Rosqvistová, ktorá vedie vedeckú stanicu v priľahlom Tarfalskom údolí.

debata chyba
Viac na túto tému: #ľad #Švédsko #výmena #Kebnekaise #topenie #vrchol #najvyšší bod