Turisti chodia do Tatier zväčša pripravení

Najviac problémov počas tohtoročnej zimy majú pracovníci Horskej záchrannej služby s turistami, ktorí sa na túry vyberajú v neskorších ranných hodinách. „Vracajú sa potom v poobedňajších hodinách, kde pod vplyvom vetra alebo tmy dochádza k zníženej viditeľnosti a ľudia začínajú blúdiť,“ uviedol v rozhovore pre tlačovú agentúru SITA riaditeľ Horskej záchrannej služby Jozef Janiga. Podľa jeho slov však nemajú zásahy často, väčšina turistov prichádza do Tatier vybavená.

11.01.2015 06:00
Vysoké Tatry Foto:
Pred tým, ako vyrazíte na túru do Tatier, pozrite si aktuálne zimné podmienky na webe Horskej záchrannej služby (hzs.sk).
debata

„Túru treba začať skoro ráno, aby ľudia, keď sa začne stmievať, už boli niekde dole v bezpečí,“ pripomenul Janiga. Tatranským turistom odporúča mať vo výbave štyri základné veci. „Pri pohybe vo vysokohorskom teréne je to lavínový prístroj, lavínová lopatka, lavínová sonda a, samozrejme, mobilný telefón s nabitou batériou,“ dodal. Prostredníctvom neho si človek dokáže privolať pomoc a pri zablúdení ho vďaka nemu môžu záchranári aj lokalizovať a naviesť na správnu trasu. Za nevyhnutné označil riaditeľ HZS aj teplé oblečenie, dostatok tekutín a stravy.

Podľa Janigu sťažujú orientáciu a zakrývajú vychodené chodníky. Ako povedal, ľudia zablúdia, pričom sa snažia improvizovať a dostať sa do bezpečného terénu. „Častokrát to ale končí zablúdením, či už na hornej hranici lesa, čiže v kosodrevine, alebo potom až priamo v lese,“ uviedol Janiga. Tvrdí však, že zásahov v tomto období až tak veľa nie je a turisti sú zväčša pripravení, zodpovední, disciplinovaní a dobre vybavení. „Samozrejme, vždy sa nájdu niektorí jednotlivci alebo menšie skupinky, ktoré podľahnú čaru napriek svojej indispozícii, nedostatočnému vybaveniu alebo fyzickej kondícii,“ dodal riaditeľ HZS. Podľa neho sa to práve u tých, ktorí skúšajú svoje šťastie, končí nešťastím.

debata chyba
Viac na túto tému: #turisti #hory #Tatry