Zalyžujte si v lone najkrajšej americkej prírody

Od 15. januára rezonuje Yosemitský národný park vo svetových médiách. Na svedomí to majú dvaja Američania, ktorí zdolali deväťsto metrov vysokú kolmú stenu masívu El Capitano za 19 dní. Yosemitský park známy nádhernými vodopádmi a jazerami, je aj obľúbeným miestom na zimné športy.

16.01.2015 06:00
el captain, yosemitský národný park, park, skala, Foto:
Najnáročnejšia strana masívu El capitan v Yosemitskom národnom parku bola 15. januára prvýkrát pokorená bez horolezeckých pomôcok dvomi americkými lezcami.
debata

Yosemitský národný park (Yosemite National Park), založený roku 1890, je národný park v Spojených štátoch. Nachádza sa v okresoch Tuolumne, Mariposa a Madera vo východnej časti strednej Kalifornie. Yosemitský park sa rozkladá na západnom svahu pohoria Sierra Nevada na ploche 3 081 km².

Pre park sú typické žulové skalnaté útvary, vodopády a biodiverzita. V roku 1984 bol zapísaný do Zoznamu svetového dedičstva UNESCO. Okrem nádhernej prírody si môžu návštevníci parku pozrieť aj historický cintorín, Yosemitské múzeum či fotografickú galériu. Netradičná môže byť aj návšteva slávneho hotela The Ahwahnee s indiánskymi motívmi a historickými maľbami.

Park ročne navštívi asi 3,5 miliónov turistov, ktorí zväčša trávia svoj čas v Yosemitskom údolí. Yosemitský park je očarujúci nielen v lete, ale aj v zime. V lyžiarskom stredisku Badger Pass si na svoje prídu aj milovníci snowboardingu či bežkovania. Vyskúšať si môžu aj snow tubing alebo si zakorčuľovať na jazere. Aktuálne zimné podmienky nájdete na webe národného parku.

Kto chce vidieť to najkrajšie z Yosemitského údolia a zároveň sa niečo o ňom dozvedieť, môže sa zúčastniť dvojhodinovej autobusovej prehliadky, na ktorej ho správcovia parku oboznámia s geológiou, históriou, rastlinstvom a živičíšstvom v regióne.

Viac informácií o Yosemitskom národnom parku a zimných aktivitách nájdete na jeho webovej stránke Yosemitepark.com alebo na jeho facebookovej stránke.

Jedna z najťažších stien za 19 dní

Dvaja americkí lezci, Tommy Caldwell a Kevin Jorgeson, ako prví v histórii vo štvrtok 15. januára zdolali stenu žulového masívu El Captain v Yosemitskom národnom parku, nazývanú Dawn Wall. Deväťsto metrov vysokú kolmú stenu horolezci považujú za jednu z najnáročnejších na svete. Agentúra AP informovala, že americkí dobrodruhovia sa na stenu vyšplhali len s pomocou vlastných rúk a nôh, teda bez použitia horolezeckých pomôcok.

O výstup sa pokúšali 19 dní, počas ktorých dochádzalo k ich neustálym pádom a zraneniam. Nakoniec však bolo ich úsilie korunované úspechom, ktorý zavŕšil roky trvajúci sen hraničiaci s podadnutosťou. V stredu o 15:30 miestneho času (v našom časovom pásme o 0:30) dosiahli vrchol, kde ich čakalo asi dvesto ľudí, vrátane Caldwellovej manželky a Jorgensenovej priateľky.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #USA #Kalifornia #Yosemitský národný park #horolezectvo