Bude február úspešným vrcholom zimnej sezóny?

V Poľsku sú už druhý týždeň zimné prázdniny a cítia to aj v našich zimných strediskách. Hoci k nám chodí menej poľských turistov ako v období pred zavedením eura, zatiaľ sa dá v porovnaní s minulým rokom hovoriť o miernom náraste poľskej klientely.

05.02.2015 06:00
kubínska holľa, hory, sneh, lyžovanie, svah,... Foto: ,
Lyžiarske stredisko Kubínska hoľa patrí tiež k tým, ktoré navštevujú poľskí lyžiari.
debata

Poľské zimné prázdniny, ktoré sú rozdelené podľa krajov, sa začali 19. januára a potrvajú až do 1. marca. Uplynulý týždeň, počas „varšavských prázdnin“, bol na Slovensku v Tatrách a na Donovaloch aj zahraničný zástupca SACR v Poľsku Ján Bošnovič. „Počas rozhovorov s prevádzkovateľmi hotelov a lyžiarskych stredísk som sa dozvedel, že zaznamenali približne 5-percentný nárast poľskej klientely v porovnaní s minulým rokom. To isté platí aj pre silvestrovské pobyty,“ uviedol. Doplnil, že to zrejme súvisí aj so snehovou nádielkou, ktorá je v porovnaní s uplynulou sezónou bohatšia, najmä vo vyššie položených strediskách v Tatrách, Liptove a na Orave, kde chodí prevažná časť poľských lyžiarov.

Kedy budú prázdniny:

  • zimné prázdniny Poľská republika: 19. januára – 1. marca
  • jarné prázdniny Česká republika: 2. februára – 15. marca
  • jarné prázdniny Slovensko:

    Žilinský, Banskobystrický, Trenčiansky kraj: 16. februára – 22. februára

    Prešovský, Košický kraj: 23. februára – 1. marca

    Bratislavský, Nitriansky, Trnavský kraj: 2. marca – 8. marca

Poliaci okrem svojich lyžiarskych stredísk, ktoré boli za posledné roky modernizované, najčastejšie cestujú na lyžovačku do Talianska a Rakúska. Nasleduje Česká republika a Slovensko. Bošnovič zároveň poznamenal, že veľmi populárnymi sa stali aj lyžiarske strediská v Bulharsku, Andorre a Turecku. „Významným faktorom, ktorý dosť odrádza Poliakov od cestovania na Slovensko, je euro a slabý kurz poľského zlotého oproti euru. Dovolenka pre nich je jednoducho na Slovensku drahá a radšej zostanú lyžovať v Poľsku. Solventnejšia časť Poliakov cestuje do Álp, kde vraj za podobné peniaze majú lepšie lyžiarske podmienky  a hlavne garanciu lyžovania,“ skonštatoval. Tí, čo sa rozhodnú pre Slovensko, oceňujú najmä blízku dostupnosť autom i menej ľudí na zjazdovkách. Viac poľských turistov v minulých dňoch zaznamenali aj v oravskom lyžiarskom stredisku Kubínska hoľa. „Ešte v lete sme robili kampaň v poľských regiónoch. Prázdniny už mali regióny Opole a Varšava, a práve odtiaľ sme pocítili vyššiu návštevnosť aj oproti minulému roku,“ hovorí Maroš Badáň zo strediska.

Február je prázdninovým mesiacom a pre mnohé strediská bude zrejme vrcholom zimnej sezóny. „Návštevnosť značne ovplyvňuje počasie, ktoré v minulých dňoch nebolo veľmi priaznivé, keďže snežilo a fúkalo. Ale určite je to lepšie ako začiatkom januára. Počas jarných prázdnin obsadenosť stúpa, vyššia bude už od budúceho týždňa,“ uviedol Juraj Balucha zo strediska Martinské hole. Okrem poľských prázdnin sa 2. februára začínajú aj prázdniny v Česku a od polovice februára štartujú jarné prázdniny na Slovensku pre Žilinský, Banskobystrický a Trenčiansky kraj.

Domáci majú záujem skôr o kratšie víkendové alebo 4– až 5-dňové pobyty. Zahraniční klienti pri výbere destinácie sledujú aj vývoj kurzu ich mien oproti euru, Slováci hľadia aj na počasie. „Štyridsať percent klientov si kúpi pobyt bez ohľadu na počasie, ostatní vyčkávajú,“ konštatovala Jana Urbanová z hotelových zariadení v Demänovskej doline.

S blížiacim sa termínom jarných prázdnin rastie aj počet objednávok pobytov vo Vysokých Tatrách. Zatiaľ je obsadenosť predbežne rovnaká ako vlani. „Štruktúrou dominujú tradične Slováci pred klientelou z Poľska a Česka,“ povedala riaditeľka Združenia cestovného ruchu Vysoké Tatry Lucia Dubielová.

Veľmi dobrú návštevnosť mali Vysoké Tatry počas vianočných prázdnin slovenských detí. „Slovenská klientela je v Tatrách tou najpočetnejšou a z celoročného hľadiska tvorí niečo vyše dvoch tretín všetkých návštevníkov Tatier,“ spresnila Dubielová. Hotelieri v Tatrách aj v Liptove sa dopredu pripravili na očakávaný pokles turistov z Ruska a Ukrajiny. Už predvlani tvorili ruskí návštevníci asi 1 percento a ukrajinskí približne 4 percentá návštevníkov Vysokých Tatier. Pokles klientely spoza východnej hranice potvrdili aj štatistiky „zlatého týždňa“ (24. 12. 2014 – 8. 1. 2015) v Liptove. "Počet týchto hostí podľa očakávania klesol o 42 percent.

Kým vlani bolo distribuovaných viac ako polovica Liptov Region Card do rúk po rusky hovoriacich klientov, tentoraz ich podiel klesol iba na niečo vyše štvrtiny. Ubytovacie zariadenia sa však dokázali dobre pripraviť a predpokladaný výpadok nahradili predovšetkým domácimi turistami,“ skonštatovala riaditeľka Oblastnej organizácie cestovného ruchu Region Liptov Darina Bartková.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #zimné športy #cestovanie #prázdniny #lyžovanie #jarné prázdniny #zimné prázdniny #február