Pri Novej Bani postavia rozhľadňu. Dovidíte z nej až do Ostrihomu

Novou turistickou atrakciou Novej Bane má byť rozhľadňa v lokalite Háj, ktorá je s nadmorskou výškou 625 metrov nad morom najvyšším bodom vlani otvoreného mestského náučného chodníka Zvonička.

11.04.2015 15:00
rozhľadňa, Nová Baňa, vizualizácia, návrh,... Foto:
Kamenno-drevenú rozhľadňu mesto plánuje postaviť v lokalite Háj na trase nového náučného chodníka.
debata (1)

Ako uviedol Tomáš Minka z oddelenia výstavby, životného prostredia a správy majetku na novobanskej radnici, z rozhľadne bude vidno celú Novobanskú kotlinu, hrebeň Pohronského Inovca a veľkú časť Podunajskej nížiny.

Pri priaznivom počasí návštevníci uvidia aj maďarský Ostrihom. „Veríme, že rozhľadňa zatraktívni naše mesto a môže sem pritiahnuť viac turistov tak, ako láka turistov nová rozhľadňa nad Kremnicou,“ uviedol Minka.

Novobančania chcú drahší variant

O tom, či mesto postaví rozhľadňu ešte v tomto roku, by mali na najbližšom zasadnutí rozhodnúť novobanskí poslanci, ak na ňu zmenou rozpočtu vyčlenia dodatočné prostriedky.

Pôvodne totiž vedenie mesta počítalo s drevenou rozhľadňou za zhruba 37 500 eur, teraz však na základe výsledkov internetovej ankety chce postaviť kamenno-drevenú, na akú podľa Minku treba zhruba 80-tisíc eur.

Postavená má byť do dvoch pätín výšky z ryolitu z okolia Novej Bane a v horných troch pätinách z dreva, pričom má mať tri vyhliadkové poschodia. Vysoká má byť zhruba 18 metrov.

Návrh drevenej rozhľadne sa v hlasovaní Novobančanov umiestnil na druhom mieste a na poslednom treťom skončil návrh betónovo-drevenej rozhľadne s modernými architektonickými prvkami.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Nová Baňa #rozhľadňa #atrakcie