Vo švajčiarskej dedine Vals možno postavia najvyšší hotel sveta

Keď sa povie „Alpy“, väčšinou nám napadne turistika s nádhernými výhľadmi, skvelá lyžovačka na zasnežených svahoch, vynikajúca čokoláda... Zanedlho si možno pri zmienke o týchto veľhorách predstavíme aj obrovský sklenený mrakodrap vysoký 381 metrov.

13.04.2015 07:00
7132 hotel, 7132 Tower, Vals, Švajčiarsko, Alpy Foto: ,
Vizualizácia Hotela 7132.
debata

Kontroverznú stavbu reflexným sklom pokrytej budovy majú podľa plánov odovzdať v roku 2019 a jej výška sa má vyrovnať newyorskej Empire State Building.

Ak sa skutočne prikročí k stavbe luxusného hotela a kúpeľného komplexu 7132 Tower, jeho najvyššie poschodia zaručene poskytnú dychberúce výhľady na alpskú scenériu, ktoré samé osebe budú zážitkom na celý život.

Do plánovaného hotela 7132 Tower, ktorý dostal meno podľa poštového smerovacieho čísla Valsu, by sa malo zmestiť až tisíc hostí, ktorí si za noc zaplatia od 250 eur. Mal by mať 107 izieb a apartmánov, reštauráciu, tanečnú sálu, galériu, knižnicu, posilňovňu, bazén a obchodné centrum. Investori by z hotela chceli spraviť jeden z piatich najlepších na svete.

Hotel však zmení raz a navždy nielen životy tisícky stálych obyvateľov (a – podľa odhadu – približne rovnakého počtu tamojších oviec), ale aj celej okolitej krajiny. Takéto výhrady majú k stavbe vplyvní architekti, ktorých pôvodná úloha bola určiť vzhľad budovy. Profesor architektúry z Zurichu Vittorio Lampugnani si o odvážnom pláne alpského mrakodrapu myslí, že je absurdný. Obáva sa tiež dôsledkov ubytovania takého veľkého počtu ľudí na jednom mieste v horách.

Riaditeľ Swiss investičnej skupiny Priora... Foto: Reuters, ARND WIEGMANN
7132 hotel, 7132 Tower, Vals, Švajčiarsko, Alpy, Riaditeľ Swiss investičnej skupiny Priora Holding AG Remo Stoffel pri vyobrazenom návrhu hotela 7132.

Návrh nápadného, vysokého a úzkeho, dizajnu budovy uzrel svetlo sveta po medzinárodnej architektonickej súťaži, ktorá prilákala aj popredných svetových statikov. Hlavný architekt Thom Mayne trvá na tom, že jeho trblietavá veža s vonkajšou plochou 53-tisíc štvorcových metrov bude dokonale ladiť s vidieckym prostredím Valsu. Minimalistický dizajn a zrkadlové steny, ktoré budú odrážať obraz okolia, podľa neho nenútene zapadnú do krajiny.

Žiadosť o povolenie na stavbu však teraz leží na stole stavebného úradu, ktorý vyhlásil o projekte verejné hlasovanie. Ako ambície investorov dopadnú, bude teda jasné až na jeseň.

debata chyba
Viac na túto tému: #Švajčiarsko #hotel #Alpy