V tatranskom regióne vlani klesol počet ubytovaných aj tržby

Počet ubytovaných návštevníkov v regióne Vysokých Tatier klesol vlani oproti roku 2013 o viac ako šesť percent. O niečo nižšie tak boli aj tržby za ubytovanie. „Počasie nám minulý rok neprialo, pričom to je náš najväčší marketér a rozhodujúci faktor pri plánovaní dovolenky v našej horskej destinácii,“ informovala výkonná riaditeľka Oblastnej organizácie cestovného ruchu (OOCR) Región Vysoké Tatry Lenka Maťašovská.

02.05.2015 13:00
vysoke tatry, turista, turistika, cestovny... Foto: ,
Kým v roku 2013 bolo v regióne Vysoké Tatry ubytovaných viac ako 402-tisíc návštevníkov, v minulom roku to bolo niečo vyše 377-tisíc.
debata

Štatistiky však podľa nej v porovnaní s celým Slovenskom nie sú katastrofálne a všetky aktivity na podporu cestovného ruchu a pritiahnutie ľudí do destinácie hodnotí pozitívne.

Kým v roku 2013 bolo v regióne Vysoké Tatry ubytovaných viac ako 402-tisíc návštevníkov, v minulom roku to bolo niečo vyše 377-tisíc. Vyplýva to zo štatistík OOCR, ktoré médiám poskytla Maťašovská.

Pokles ubytovaných bol zaznamenaný v mestách Vysoké Tatry a Poprad, ako aj v obci Štrba. Najväčší poklesom tržieb za ubytovanie zaznamenalo v regióne mesto Poprad, a to vo výške 22,5 percenta.

Iná situácia bola v meste Vysoké Tatry, ktoré minulý rok na ubytovaní získalo o približne 45-tisíc eur viac ako v roku 2013.

Ako uviedla Maťašovská, napriek týmto číslam si región Vysoké Tatry oproti susednému Liptovu či celému Slovensku v minulom roku viedol lepšie.

Podľa údajov štatistických úradov v Prešove a v Žiline bol na Slovensku v roku 2014 zaznamenaný pokles počtu ubytovaných návštevníkov v zariadeniach cestovného ruchu o 7,9 percenta oproti roku predtým.

V porovnaní s celým Slovenskom je však na tom... Foto: Andrej Barát, Pravda
Vysoké Tatry, zima, hory, sneh, turistika, túry, V porovnaní s celým Slovenskom je však na tom tatranský región lepšie.

Pokles tržieb za ubytovanie predstavoval 7,3 percenta. OOCR Liptov zaznamenala v porovnaní s rokom 2013 8-percentný pokles ubytovaných hostí a zníženie tržieb o 10,3 percenta.

Podľa Maťašovskej nemožno hovoriť o tom, že by návštevnosť Vysokých Tatier ovplyvnil nižší počet návštevníkov z Ukrajiny a Ruska. „Ide o rok 2014 a tam sme hostí z Ukrajiny a Ruska ešte v zimných mesiacoch mali,“ uviedla.

Spokojná je však so zimnými mesiacmi v aktuálnej sezóne, tie boli podľa nej lepšie ako minulé.

„Veríme, že tento trend bude aj naďalej pokračovať. Opäť budeme realizovať podujatia na dotiahnutie ľudí do destinácie. V zime sme robili online marketingové kampane, ktoré nám priniesli ovocie. Plánujeme ísť touto cestou aj v lete,“ vysvetlila.

Miestna OOCR plánuje naďalej podporovať aj letecké linky a pracovať na otvorení ďalších destinácií. „Od začiatku roka tiež organizujeme rôzne výlety a infocesty pre zahraničných novinárov a touroperátorov s cieľom ‚predať‘ naše hory,“ dodala riaditeľka OOCR Región Vysoké Tatry.

Zimné sezóny boli vo Vysokých Tatrách v minulosti podstatne slabšie oproti letným. „V posledných rokoch sa nám sezóny vyrovnávajú a pomaly sa blížime k pomeru 50 : 50. Našim cieľom je predlžovanie sezón, a aby sme hneď prešli súbežne zo zimy do leta a opačne,“ uviedla Maťašovská. V tzv. hluchých týždňoch sa preto hotely zameriavajú usporadúvanie kongresov či školení.

„K tomu máme kúpeľných hostí a tiež autobusové zájazdy. Časť ubytovacích zariadení sa zameriava práve v mesiaci máj a jún na školské výlety. Ich cieľom je vytvoriť u detí vzťah k horám. Jesenné mesiace sú viac obsadzované aj seniormi,“ zhodnotila celoročnú situáciu v Tatrách Maťašovská.

debata chyba
Viac na túto tému: #turisti #Vysoké Tatry #návštevníci #turistická sezóna