Poprad chystá pre návštevníkov novinky - darčeky aj turistický denník

Po Poprade bude možno v lete jazdiť turistický vláčik. Aj túto atrakciu predstavilo mesto spolu s Mestskou informačnou kanceláriou (MIK).

07.05.2015 14:00
debata

„Vláčik zatiaľ premáva v Terchovej, boli sme sa tam pozrieť. Takáto atrakcia tu mala byť už dávno,“ povedal popradský primátor Jozef Švagerko. Či bude zadarmo alebo za symbolický poplatok, mesto zatiaľ nevie.

Okrem turistického vláčika informačná kancelária predstavila aj novú internetovú stránku www.visitpoprad.sk. Slúžiť by mala nielen turistom, ale aj obyvateľom mesta. „Ponúka prehľad podujatí, ktoré sa konajú v Poprade a v okolí,“ informovala riaditeľka MIK Lucia Pitoňáková.

Ambíciou portálu je stať sa najširšou a najkomplexnejšou databázou tohto druhu v Poprade a v okolí. Okrem podujatí ponúka internetová stránka aj prehľad ubytovacích a stravovacích zariadení v meste, ale aj tipy na výlet.

Doneste domov darčeky z Popradu

Novinkou sú aj darčekové predmety, najvýznamnejšia je podľa riaditeľky nová línia potravinových výrobkov Made in Poprad. „Ide o darčekovo zabalené popradské čaje, kávy, liehoviny i čokolády od popradských výrobcov,“ vysvetlila.

Pribudli aj magnetky a pohľadnice. MIK začala poskytovať aj doručovacie služby. Turista si tu môže kúpiť pohľadnicu aj známku a kancelária zabezpečí jej odoslanie, povedala Pitoňáková.

V MIK budú môcť turisti získať aj populárnu knihu wonderbook, teda turistický denník. „Wonderbook motivuje cestovateľov spoznávať viaceré miesta a navštevovať ich. Je to forma pamätníčka na miesta, ktoré ľudia navštívia a k jednotlivým miestam si zakupujú vizitky. Ústrižky z nich môžu následne zasielať do firmy, ktorá ich odmeňuje odznakmi napríklad znalec lesov, znalec hradov a zámkov či znalec Slovenskej republiky,“ vysvetlila riaditeľka popradskej MIK.

Prvú knihu si turista kúpi a po odoslaní určitého počtu ústrižkov dostane ďalšiu zadarmo.

Informačná kancelária na Nám. sv. Egídia poskytuje najnovšie aj možnosť úschovy batožín. Mesto by ďalšiu chcelo zriadiť aj na železničnej stanici.

„Mesto pripravuje Popradské kultúrne leto, chceme, aby bolo čo najviac navštevované ľuďmi nielen z Popradu, ale i širokého okolia,“ povedal Švagerko.

Na svoje si prídu aj fanúšikovia festivalov

V Poprade by sa mal v letných mesiacoch uskutočniť aj tenisový turnaj, festival Viva Italia a kresťanský festival P15, na ktorom by sa malo podľa primátora zísť až 6-tisíc mladých. Miesto na úschovňu v priestoroch stanice je už podľa neho pripravené.

„Na druhej strane by som rád predstavil aj nejakú informačnú kanceláriu v medzistaničnom priestore autobusovej a železničnej stanice, ktorá by nebola finančne náročná, aby tam ľudia dostali prvotné informácie o Poprade,“ uzavrel Švagerko.

Novinkou oproti minulosti je aj prevádzkový čas MIK počas letnej sezóny. Otvorená bude od júna aj v sobotu do 13:00 a v nedeľu od 14:00 do 17:00.

debata chyba
Viac na túto tému: #Tatry #Poprad #turistická sezóna