Vydajte sa na Liptov po Bačovej ceste 2015

V nedeľu otvoria na Liptove Bačovu cestu 2015, ktorá spojí tie najkrajšie salaše a gazdovstvá.

16.05.2015 14:00
debata

„Nedeľné popoludnie bude na salaši Pastierska v Bobroveckej doline patriť tradíciám a ovčím dobrotám na všetky spôsoby. Návštevníci si budú môcť pochutnať na čerstvom i údenom ovčom syre, žinčici a pravej salašníckej bryndzi. V rámci recesie nebude chýbať ani fúra ovčieho hnoja,“ pozýva na otvorenie VII. ročník Bačovej cesty Miroslava Pallová z Oblastnej organizácie cestovného ruchu Malá Fatra.

Bačovu cestu zastrešuje rovnomenné občianske združenie, ktoré pred siedmimi rokmi založili tri salaše, gazdovský dvor a penzión, aby spoločne zlepšili marketing a odbyt ovčích produktov.

„Naším cieľom je propagácia nielen ovčích produktov, ale aj jahňacieho a baranieho mäsa. Zároveň chceme verejnosti predstaviť ovčiarsku kultúru a architektúru,“ povedal predseda Občianskeho združenia Bačova cesta Ľudovít Urbanovský.

Salašnícka sezóna zvyčajne trvá od apríla do októbra a prví návštevníci sa na liptovských salašoch začínajú objavovať už v máji.

„Sme pyšní na to, že väčšina Slovákov si pri zmienke o bryndzi alebo ovčom syre spomenie práve na Liptov. Horské prostredie s množstvom pasienkov a bohaté tradície našich predkov robia z nášho regiónu ideálne miesto na chov oviec. Teší nás, že v ostatnom čase je aj zo strany návštevníkov stále väčší záujem práve o tradície a zvyky,“ dodala riaditeľka turistickej organizácie Region Liptov Darina Bartková.

debata chyba
Viac na túto tému: #bryndza #ovce #Liptov #bača