Dokonalá romantika? Vyskúšajte člnkovanie na Štrbskom plese

Vo Vysokých Tatrách sa budete môcť opäť člnkovať na hladine Štrbského plesa vo Vysokých Tatrách. Tento týždeň sa tam začala ôsma sezóna člnkovania od jeho obnovenia v roku 2008. Obľúbená atrakcia bude sprístupnená do konca septembra.

05.06.2015 15:30
Vysoké Tatry, Štrbské Pleso Foto:
Štrbské Pleso vo Vysokých Tatrách.
debata

V lodenici je k dispozícii 22 pramíc, ak si však netrúfate na veslovanie, môžete využiť služby osobného veslára.

Oficiálne otvorenie letnej sezóny v Tatrách je spojené s tradičným Odomykaním plesa, ktoré je naplánované na 12. júna o 11:00 v prístave člnkov.

Člnkovanie na Štrbskom plese bude v prevádzke denne od 10:00 do 18:00 s poslednou plavbou o 17:00. Veslovanie na hladine jazera v nadmorskej výške 1 345 metrov má viac ako 130-ročnú históriu.

Štrbské pleso patrí do 5. stupňa ochrany a jeho prevádzkovanie, ako aj samotné člnkovanie, podlieha prísnym pravidlám. Počas minuloročnej sezóny sa na jazero vydali člnky 2 338-krát, od začiatku novodobej histórie sa počas 26 461 jázd prepravilo spolu 61 915 ľudí.

Popri tradičnom člnkovaní si počas leta Tatier užijete aj výnimočné kultúrne podujatie v podobe druhého ročníka Benátskej noci, ktorá sa uskutoční 18. júla.

Počas letnej sezóny bude na Štrbskom Plese pod skokanskými mostíkmi deti zabávať aj jazda na autíčkach alebo skákanie na bungee trampolíne.

V požičovniach športových obchodov v tatranských strediskách si môžete prenajať bicykel alebo si zajazdiť na horských kárach či kolobežkách.

Pre najmenších výletníkov je na Hrebienku pripravený aj 100-metrový tobogan a jazda na gumenom kolese. Pri stanici pozemnej lanovky v Starom Smokovci si zasa vyskúšate lukostreľbu.

S príchodom leta a otvorením turistických chodníkov prichádza do Vysokých Tatier aj projekt Tatranskej divočiny. Deti v rámci projektu odhalia prostredníctvom vynovených dobrodružstiev záhady siedmich náučných etáp a spoznajú príbehy zvieracích kamarátov na Skalnatom plese, v Lomnickom sedle, pri prechádzke Tatranskou magistrálou až k Vodopádom Studeného potoka, či tajomstvá Štrbského Plesa.

Popradom začne premávať turistický vláčik

Mesto Poprad splnilo svoj prísľub a od 13. júna bude jeho ulicami premávať turistický vláčik. Návštevníci Popradu si budú môcť obzrieť mesto a jeho historickú mestskú časť Spišská Sobota počas takmer hodinovej vyhliadkovej jazdy.

Spišská Sobota Foto: Pravda, Boris Macko
Spišská Sobota Spišská Sobota

Hoci ho samospráva plánuje uviesť do prevádzky v polovici júna, atrakciu si už mohli vyskúšať najmenší počas víkendových osláv Medzinárodného dňa detí v Poprade.

Samospráva už pred mesiacom hovorila o plánoch spustiť takúto atrakciu počas letnej sezóny. Nový turistický vláčik však nekupovala, nateraz si ho od podtatranskej obce Ždiar prenajal jej partner popradský akvapark.

„Pracujeme na tom, aby mal Poprad svoj vláčik, ktorý by bol v jeho bielo-modrých farbách. Nechceli sme ale premeškať jednu sezónu a rozhodli sme sa odskúšať jeho zmysluplnosť,“ povedal primátor Popradu Jozef Švagerko.

Podľa neho to mesto nebude stáť nič, keďže mesačný prenájom atrakcie vo výške približne 2,5 tisíca eur uhradí akvapark. Spoločne chcú takýmto spôsobom vyskúšať, či bude o vláčik zo strany turistov záujem.

V prípade, že sa projekt osvedčí, mesto v budúcnosti takýto vlak kúpi. Jeho cena sa pohybuje okolo 80-tisíc eur.

Vláčik pre turistov pod Tatrami by mal premávať... Foto: Ivan Majerský, Pravda
Vysoké Tatry, turistika, cestovný ruch, Lomnický štít Vláčik pre turistov pod Tatrami by mal premávať štyri mesiace.

Vláčik pre turistov by mal premávať štyri mesiace. Mesto aktuálne pracuje na grafikone. „Určila sa trasa, ktorá povedie od železničnej stanice, cez Park hrdinov, okolo Tatranskej galérie, cez Námestie sv. Egídia, k akvaparku, ďalej cez námestie v Spišskej Sobote a okolo tamojšieho cintorína,“ informoval hovorca mesta Marián Galajda.

Premávať by mal každý deň okrem stredy v dvojhodinových intervaloch v čase od 10:00 do 18:00. Koľko bude stáť jazda, zatiaľ mesto nevie.

Ak by bol o prehliadku Popradu vláčikom veľký záujem, samospráva sa nebráni rozšíreniu trasy aj do iných častí mesta. Nateraz podľa primátora ostáva prioritou Poprad a jeho mestská časť Spišská Sobota.

U turistov by vláčik mohol mať rovnaký úspech ako dvojposchodový autobus s audio sprievodcom, takzvaný doubledecker, ktorý je v prevádzke v Poprade už jeden rok.

debata chyba
Viac na túto tému: #Vysoké Tatry #Štrbské pleso #člny