Tipy na výlety na Slovensku

Liptovský Mikuláš: pre turistov je určená Cesta na Háj, kde sa vám naskytne nezabudnuteľný pohľad na okolitú krajinu a pohľad z vrcholu vám ukáže krajinu ako na dlani. Z jeho výšky sa ponúka veľkolepý pohľad na mesto, Liptovskú Maru, okolité dediny, Chočské vrchy, Nízke, Západné i Vysoké Tatry, Choč, Kriváň...

30.06.2015 07:00
hory, Tatry, túra, dovolenka, kopce, les, hora,... Foto:
Hory ponúkajú chladivé osvieženie počas horúcich prázdninových dní.
debata (1)

A keď sa mesto ponorí do ticha noci, vy sa môžete vydať na vrchol kopca a sledovať žiariaci Mikuláš. Pietna dominanta mesta je až do neskorých večerných hodín osvetlená. V minulosti sa po jeho úbočiach spúšťali prví mikulášski lyžiari, konali sa tu školské slávnosti či majálesy. Háj je však aj súčasťou menej radostnej histórie. Práve tu sa koncom II. svetovej vojny odohrávali jedny z najdlhších a najťažších bojov na území Československa. Dnes toto obdobie pripomína pamätník padlým a vojenský cintorín.

Chladivé osvieženie si počas horúcich prázdninových dní možno dopriať v Hornom Hodrušskom tajchu, situovanom v rekreačnom stredisku Salamandra Resort. Tajch je voľne prístupný pre širokú verejnosť.

Výhodou strediska je tiež jeho dostupnosť pre dovolenkárov zo západného a južného Slovenska – z Nitry či Levíc sa sem dostanete za necelých 40 minút, Bratislavčanom trvá cesta približne 1,5 hodiny.

Mimoriadne atraktívne je okolie rezortu aj pre cyklistov, ktorí odtiaľto môžu vyraziť až na desať rôzne dlhých a náročných okruhov po okolí. Tento rok by mali pribudnúť aj dve nové cykloturistické trasy a jedna Flow Trail cyklotrasa Helligon, ktorá bude postavená podľa zásad medzinárodného štandardu Flow Country Trail (FCT), určená pre horských cyklistov všetkých úrovní technickej zručnosti jazdy na horskom bicykli.

Sliezsky dom: Najvyššie položený horský hotel a východiskový bod pre množstvo zaujímavých túr a prechádzok. V jeho blízkosti tento rok pribudne nová lezecká cesta, ktorá dostala názov Jubilejná cesta. Horolezecká cesta športového charakteru je umiestnená v pevnej skale, pričom výška steny od nástupu do cesty po vrchol predstavuje 135 metrov. Cesta je vhodná pre deti a mládež bez horolezeckých znalostí vo veku od 12 rokov.

Štrbské Pleso je obľúbeným miestom na dovolenku vo Vysokých Tatrách. Okolo plesa vedie 2,2 km dlhý udržiavaný chodník, ktorý vyhovuje aj starším ľuďom, malým deťom i matkám s kočíkmi či dokonca vozičkárom. Celá trasa je rovinatá.

Popri jazere je vybudovaná aj kyslíková dráha so šiestimi stanovišťami z dreveno-kovových konštrukcií športového náčinia. Ich použitie je bezplatné. Štrbské Pleso je aj základňou pre nenáročné, ale i náročné túry. Obľúbeným cieľom túr je Chata pod Soliskom, Popradské pleso, Jamské pleso či vodopád Skok. Náročnejšie sú už výstupy na Solisko, Chatu pod Rysmi a samotné Rysy či túry na Batizovské pleso alebo Ostrvu a Kriváň.

Na túru zo Štrbského Plesa je vhodný Vodopád Skok v Mlynickej doline. Napája ho potok Mlynica, ktorý padá z výšky 100 m. Dĺžka samotného vodopádu je 25 m a je to najvodnatejší vodopád Vysokých Tatier. Najdlhším vodopádom Vysokých Tatier je Kmeťov vodopád s dĺžkou 80 m, ktorý sa nachádza v doline Nefcerka. Čas na túry je vhodný prakticky po celý rok.

Zábavu i pohodu pre rodiny s deťmi poskytujú detské ihriská v Poprade, vo Svite, v Hozelci, Tatranskej Lomnici i na Skalnatom plese v detskom indoor parku Kamzíkovo.

Dovolenku spestrí aj pobyt v akvaparku. Na výber je 25 km vzdialené Aquacity Poprad alebo 48 km vzdialená Tatralandia pri Liptovskom Mikuláši. Ozubnicová železnica – zubačka je ešte stále atrakciou pre všetky kategórie návštevníkov a premáva na trase Tatranská Štrba – Štrbské Pleso.

Zopár tipov na nenáročné túry a osvieženie:

Sliezsky dom a okolie

Kvetinková túra: Príjemná prechádzka na Vyšnú Kvetnicu, počas ktorej turisti spoznávajú najkrajšie rastliny Vysokých Tatier. Tatranskú prírodu majú ako na dlani.

Prechádzka okolo Velického plesa, osvieženie pri Velickom vodopáde a výstup k Dlhému plesu popri Kvetnicovom pliesku – hovorí sa, že kto zostane suchý, neabsolvoval túto trasu úspešne.

Prechádzka k Batizovskému plesu ponúka dych vyrážajúce výhľady na Tatranskú kotlinu. S panoramatickou mapou rozpoznávajú návštevníci jednotlivé vrcholy a stávajú sa odborníkmi na tatranské štíty.

Po Tatranskej magistrále, najdlhšom súvislom chodníku vo Vysokých Tatrách, sa šíri nádherná vôňa kosodreviny. Nenáročná túra zo Sliezskeho domu na Hrebienok je skutočným balzamom nielen pre dušu, ale aj pľúca.

V panenskej tatranskej prírode, s nádherným výhľadom na Tatry, ležia detské kúpele Lučivná. Založil ich v roku 1872 miestny statkár Donáth IV. Várady-Szakmáry. Za sebou tak majú už vyše stoštyridsaťročnú históriu, no vďaka nadmorskej výške 816 m.n.m, nádhernej prírode s ihličnatými lesmi a širokej palete procedúr ich dobré meno pretrvalo.

Ďalšie atrakcie

Lákadlom pre deti v letných mesiacoch je akvapark v Turčianskych Tepliciach. Obľúbenou destináciou pre turistov je i Gaderská dolina, ktorou preteká chladná horská bystrina. Dolina je dlhá 18 kilometrov a jej terén je ľahko prístupný i s detským kočíkom. Ak počas svojej dovolenky hľadáte viac adrenalínu, navštívte lanový park v blízkej Blatnici. Ten pre veľkých i malých odvážlivcov ponúka 11 prekážok a takmer 200-metrovú lanovku, na ktorej sa môžete spustiť.

Každý, kto sa rozhodne navštíviť Turiec, by nemal vynechať ani výstup na Martinské hole. Pred dvoma rokmi sprístupnili na Martinky ferratu. Turistickú trať lemuje Pivovarský potok, na jej zdolanie využijete aj drevený rebrík či železné stúpačky. Ferrata ponúka dva stupne náročnosti, obe vás však vo finále odmenia krásnym výhľadom na fatranské kopce.

Ak máte deti, určite vás nesklamú Vysoké a Nízke Tatry, wellness zariadenia či Bojnice s čarokrásnym zámkom a najväčšou zoo na Slovensku.

Ak uprednostňujete oddych, pohodu, relax, tak oceníte kúpeľný pobyt. O vašu priazeň sa uchádzajú slovenské Bardejovské Kúpele, Kúpele Rajecké Teplice, moravské Luhačovice, ale aj svetoznáme Karlove Vary.

Podobne ako Vysoké Tatry sú obľúbené aj Nízke Tatry, hlavne stredisko Jasná. Práve tu leží Wellness Hotel Chopok Jasná, ktorý je vyhľadávaným wellness hotelom. Lákadlom hotela sú 2 saunové svety (saunový svet Plesnivec pre rodiny s deťmi a saunový svet Praslička pre osoby nad 16 rokov) alebo 2 detské svety a veľké detské ihrisko.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Vysoké Tatry #Štrbské pleso #Liptovský Mikuláš #Nízke Tatry #výlety #akvapark