Zaplávať si v Lago Argentino a zomrieť

Mnohí dôchodcovia by si mohli užívať pokojnú starobu vo svojich rodných krajinách, ale oni namiesto toho šetria alebo dokonca pracujú na polovičný úväzok, aby si dovolili zaplatiť cestu k ľadovcu Perito Moreno na juhu Argentíny a zaplávať si v ľadovcovom jazere.

25.08.2015 07:00
Lago Argentino, jazero, ľadovce, Argentína,... Foto:
Lago Argentino
debata

Keď si splníme tento sen, môžeme v pokoji umrieť, hovoria mnohí pred skokom do jazera Lago Argentino, ktorého voda má iba dva stupne Celzia.

Lago Argentino je najväčšie argentínske sladkovodné jazero, leží v národnom parku Los Glaciares a jeho objem dopĺňa voda z topiacich sa ľadovcov, ktorá doňho priteká viacerými cestami. Rieka Santa Cruz zasa odvádza studené vody Laga Argentino do Atlantického oceána.

Okrem extrémnych plavcov vyhľadávajú jazero aj rybári, ktorí si robia zálusk na ostrieže a pstruhy.

V Patagónii môžete stretnúť viacerých otužilcov okolo šesťdesiatky z rôznych krajín sveta – Ruska, Estónska, Poľska alebo Írska, ktorí pricestovali, aby sa začiatkom augusta zúčastnili na súťaži v zimnom plávaní. Tá sa prvýkrát konala v Latinskej Amerike minulého roku. Naproti tomu napríklad v severnej Európe je táto disciplína rozšírená a holdujú jej tisíce ľudí.

Dážď ani ľadový vietor plavcov neodrádza. Za nadšeného povzbudzovania vnukov, detí či partnerov sa ponárajú do vody, v ktorej sa niekedy dokonca tvoria ľadové kryštáliky. Na pozadí sa týčia belasé hradby ľadovca Perito Moreno, ktorý je jednou z najobľúbenejších turistických atrakcií v Argentíne.

Lago Argentino Foto: SHUTTERSTOCK
Lago Argentino, jazero, ľadovce, Argentína, Patagónia, Lago Argentino

Mnohí zo seniorov dávajú prednosť zime na južnej pologuli pred horúcim európskym letom, ktoré je pre nich príliš teplé. Viacerí majú po každom ľadovom kúpeli pocit, akoby omladli a cítia sa plní života.

Plávaniu v jazere predchádzal tvrdý tréning – pravidelná ľadová vaňa. Dôchodcovia v nej ostávali zakaždým o niečo dlhšie. Keď boli dostatočne pripravení, prišla na rad Patagónia. Amatérski plavci zvládnu v jazere aj 1 600 metrov, zatiaľ čo vonkajšia teplota môže klesať až k mínus 20 stupňom.

Ľadovec Perito Moreno v Patagónii láka turistov... Foto: SHUTTERSTOCK
Lago Argentino, jazero, ľadovce, Argentína, Patagónia, Ľadovec Perito Moreno v Patagónii láka turistov z celého sveta.

Návšteva Laga Argentina je zážitkom na celý život. Jeho odtiene od bielej až po svetlomodrú sa pred očami neustále menia, čo vytvára magický zážitok. Túto svetlú farbu spôsobuje nedostatok minerálov vo vode a mnohí cestovatelia sa zhodujú, že miesto na úpätí Ánd je mimoriadne fotogenické.

Najlepší spôsob, ako si vychutnať jeho krásu, je sadnúť si do loďky, radia turisti na portáli TripAdvisor. Denne sa z Puerta Bandera na vodu vypravujú veľké katamarany, ktoré vozia návštevníkov po jazere a kanálmi popri obrovských ľadovcoch. Najširší (asi 4 kilometre) je Upsala a najvyšší zasa Spegazzini (má asi sto metrov). Tieto studené krásky sú súčasťou národného parku Los Glaciares. Prehliadky sa začínajú vždy ráno o 7. hodine a trvajú až do neskorého popoludnia. A celý čas je čo obdivovať.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Argentína #Dôchodcovia #ľadovce #otužovanie #jazero #ľadové medvede