Horskí vodcovia budú v Tatrách oslavovať. Pridajte sa k nim

Prvý augustový víkend sa vo Vysokých Tatrách bude už tradične niesť v znamení vodcovstva. Aj tento rok na návštevníkov čaká bohatý kultúrny program, premietania, zaujímaví hostia, ale i lezenie a iné športové atrakcie pre deti.

30.07.2015 07:00
debata

V dňoch 31. júla – 1. augusta sa uskutoční podujatie Sviatok horských vodcov. Organizátori sa rozhodli nadviazať na projekt Roku Tatier, v rámci ktorého si región pripomenie významné míľniky, ktoré zasiahli do histórie Tatier.

Horskí vodcovia si v roku 2015 pripomenú 50. výročie vzniku medzinárodnej asociácie horských vodcov UIAGM. Ďalším dôležitým výročím je prvý zaznamenaný turistický výlet, ktorý sa uskutočnil pred 450 rokmi z Kežmarku na chatu k Zelenému plesu. Pred 400 rokmi bol zaznamenaný prvý výstup na tatranský štít.

Organizátori Sviatku horských vodcov sa rozhodli za sprievodu kamery zrealizovať rekonštrukciu výstupu na Kežmarský štít. Túra bola akousi sondou nie len do histórie vysokohorskej turistiky, ale zaznamenávala aj zvyklosti ľudí, štýl odievania sa, spôsob výstupu a podobne. Dokumentárna rekonštrukcia bude tvoriť jednu z častí prvého večera sviatku.

Sviatok horských vodcov odštartuje v sobotu 1. augusta neodmysliteľný obrad svätenia lán a čakanov, ktorý má posilniť horských vodcov tak, aby sebe a klientom poskytli bezpečný pohyb po horách a šťastný návrat domov. Svätenie sa bude konať v kaplnke v Starom Smokovci o 15:00 hod.

Program bude pokračovať od 16. hod. pri kúpeľoch v Novom Smokovci koncertmi. Vystúpia napríklad otec a syn Marián a Martin Geišbergovci, ktorí tvoria spolu výnimočné hudobné duo.

Na oba večery pripravili organizátori skvelé filmové lahôdky. V piatok večer dokumentárny film z dielne Pavla Barabáša. Sobotňajší večer uzavrie film o švajčiarskom horskom vodcovi Loretan.

Počas celej soboty si priaznivci lezenia môžu otestovať svoje zručnosti a kondičku, zdokonaliť si techniku lezenia za účasti horských vodcov na umelej stienke a v sobotu ráno v kameňolome v Tatranskej kotline. Vstup na podujatie je voľný.

debata chyba
Viac na túto tému: #hory #Vysoké Tatry #vodca #turistický sprievodca