Tatry si mädlia ruky, zaznamenali rekordnú návštevnosť

Cestovnému ruchu na Slovensku sa darí. Potvrdzujú to letné čísla návštevnosti najvýznamnejšieho turistického regiónu Vysoké Tatry. Podľa predbežných údajov tohtoročné letné prázdniny prekonali v počte návštevnosti rekordy z rokov 2008 a 2013 a celkový počet návštevníkov vo Vysokých Tatrách je 800-tisíc.

05.09.2015 07:00
Vysoké Tatry, turistika, Lomnické sedlo Foto: ,
Stanica sedačkovej lanovky v Lomnickom sedle.
debata

Ako ďalej informovala Lenka Maťašovská, výkonná riaditeľka Oblastnej organizácie cestovného ruchu (OOCR) Región Vysoké Tatry, región počas leta najviac lákal rodiny s deťmi zo Slovenska.

Vysoké Tatry zažívajú podľa Maťašovskej po neúspešnom roku 2014 svoju renesanciu. „Už dlhodobo sa regiónu darí, čo potvrdila aj nedávno ukončená hlavná letná sezóna. Naše súhrnné čísla rastú. Nárast zaznamenali ubytovacie zariadenia, popradský akvapark a tiež prevádzkovatelia lanoviek, vysokohorských chát, reštaurácií či poskytovatelia služieb,“ uviedla.

Podľa jej slov štatistiky potvrdzujú, že u klientov sa postupne predlžuje strávený čas v Tatrách. Väčší záujem bol o pobyty na päť a viac nocí. „Počet ubytovaných hostí za prázdninové mesiace by sa podľa dostupných štatistík mal dostať nad čísla z roku 2013, ktorý bol pre nás pamätný. Práve v tomto roku bolo vrátane jednodňových návštevníkov celkovo vo Vysokých Tatrách 740-tisíc ľudí a nám sa podarilo poraziť magický rok 2008,“ vysvetlila výkonná riaditeľka miestnej OOCR. Tatranci očakávajú, že celkový počet návštevníkov týchto letných prázdnin bude spomínaných 800-tisíc. Potvrdí to až Štatistický úrad po spracovaní údajov.

Zabrala zľavová karta

Dôvodom nárastu hostí je podľa Maťašovskej pestrejšia a kvalitnejšia ponuka regiónu, viac atrakcií a atraktivít a tvorba nových produktov. Návštevníci tiež mohli využiť zľavovú kartu Tatry Card. Od 1. júna do 31. augusta ich bolo vystavených viac ako 13-tisíc, čo predstavuje až 33-percentný medziročný nárast. Návštevnosť Vysokých Tatier ovplyvnilo tento rok aj priaznivé počasie.

Najväčší podiel návštevníkov tvorili Slováci, viac ako 50 percent. „Tradične radi nás navštevujú ľudia z Česka a tiež naši severní susedia z Poľska. Okrem toho sme na tatranských chodníkoch mohli stretnúť hostí z Maďarska, Nemecka, Izraela, Veľkej Británie či Malajzie, Indie, Nového Zélandu,“ dodala Maťašovská.

Ponuka Vysokých Tatier sa podľa nej sústreďuje na všetky vekové kategórie, ale v poslednom období najvýraznejšie na rodiny s deťmi. Tie oceňujú aj pestrú ponuku podujatí, ktoré počas úspešného leta pobyty v Tatrách významne obohatili. Najväčší úspech zožali podujatia Medvedie dni, Svište na Plese či séria podujatí v rámci Tatranského kultúrneho leta.

Čísla by podľa Maťašovskej mohla vylepšiť ešte jeseň, ktorá býva v Tatrách, v prípade priaznivého počasia, veľmi vhodná najmä na turistiku.

debata chyba
Viac na túto tému: #Vysoké Tatry #návštevnosť