Nepál láka turistov späť na Everest. Skúsení horolezci však varujú

Nepálski šerpovia opravili fixné laná a rebríky na ceste medzi základným a prvým výškovým táborom na najvyššej hore sveta Mount Evereste, ktorú v apríli poškodila lavína uvoľnená v dôsledku zemetrasenia. Teraz im ostáva opraviť už len zabezpečenia na krátkom úseku chodníka k druhému výškovému táboru, uviedol spravodajský server BBC News.

13.09.2015 07:00
Nepál, Mount Everest, hory, Himaláje Foto:
Mnohí skúsení horolezci spochybňujú snahy nepálskej vlády trasu na vrchol Everestu náhlivo sprevádzkovať.
debata

Usilovní šerpovia pripravujú trasu pre Japonca Nobukazu Kurikiho, jediného horolezca, ktorý sa chce o zdolanie vrcholu Everestu v tohtoročnej jesennej sezóne pokúsiť.

Šerpovia varovali, že na chodníku medzi základným a prvým výškovým táborom museli cez zradný ľadopád Khumbu prekonávať nové obrie trhliny a že na ceste cez tento ľadopád strávili niekoľko dní.

Vedúci tímu šerpov Ang Kami Šerpa uviedol, že prvý výškový tábor sa podľa všetkého zosunul o niečo nižšie a že väčšina vybavenia, ktoré zanechali v tomto tábore horolezci na jar, je teraz pochovaná pod hrubou vrstvou snehu.

Zemetrasenie z 25. apríla, ktoré si v Nepále vyžiadalo 9 000 obetí, utrhlo v oblasti Mount Everestu niekoľko lavín. Jedna z nich zabila v základnom tábore 18 ľudí. Ďalšie znemožnili šerpom spriechodniť cestu vedúcu na vrchol, a preto sa všetky jarné expedície museli zrušiť.

Šerpovia sa vrátili k opravám fixných lán a rebríkov pred dvoma týždňami, aby chodník na vrchol pripravili na jesennú sezónu, ktorá sa začína tento mesiac.

Zo základného tábora sa po chodníku vydá podľa agentúry AFP sedemčlenný tím Japoncov, ale iba Kuriki plánuje z druhého výškového tábora pokračovať v ceste až na vrchol. Horu chce zdolať bez kyslíkového prístroja. V minulosti však kvôli omrzlinám prišiel o končeky prstov, a tak mu teraz aj také základné činnosti ako zaväzovanie šnúrok alebo držanie cepín robia problémy.

Rovnakú trasu cez ľadopád Khumbu budú však využívať aj tímy, ktoré sa chystajú zdolať susedné horské velikány Lhoce a Nupce.

Mount Everest (tretí zľava), zľava vidieť Mt.... Foto: SITA/AP, Tashi Sherpa
Nepál, Mount Everest, Himaláje, hory Mount Everest (tretí zľava), zľava vidieť Mt. Changtse, Mt. Lho La a Mt. Nuptse.

V tejto oblasti zabíjala lavína už v máji 2014, keď pod ňou zahynulo 16 nepálskych horských sprievodcov. „V regióne naďalej dochádza k zosuvom lavín pravdepodobne preto, že horskými svahmi nad ľadopádom otriaslo zemetrasenie,“ povedal Ang Kami Šerpa. „Teraz, keď sme po všetkých tých komplikáciách upevnili laná a rebríky, nebude už výstup pre horolezcov taký zložitý, ale bude stále ťažší než obvyklý výstup. Hora sa zmenila,“ dodal.

Šesťdesiattriročný Ang Kami Šerpa pozná Everest lepšie než väčšina ľudí na svete. Svoju horolezeckú kariéru začal už v roku 1975, keď sprevádzal Japonku Džunko Tabeiovú pri jej úspešnom pokuse stať sa prvou ženou na vrchole najvyššej hory sveta.

Ani Čína ešte neotvorila na svojej strane chodník na vrchol Everestu, ktorý uzavrela kvôli zosuvom pôdy v Tibete v dôsledku aprílových otrasov pôdy.

Nepálska vláda sa usilovne snaží uistiť turistov, že vrátiť sa do Nepálu je teraz bezpečné. Horolezectvo je obrovským zdrojom príjmov pre túto chudobnú himalájsku krajinu, ktorá je domovom ôsmich zo 14 svetových osemtisícoviek.

Nepálske úrady oznámili, že povolenie na výstup na jesennú sezónu dostalo viac ako 200 horolezcov z 30 rôznych tímov. Vyše polovica z nich sa pokúsi zdolať ôsmu najvyššiu horu sveta Manaslu, ktorá sa nachádza v jednej z najhoršie zemetrasením postihnutých oblastí severozápadne od metropoly Káthmandu.

Mnohí skúsení horolezci ale spochybňujú snahy nepálskej vlády trasu na vrchol Everestu náhlivo sprevádzkovať. Americký horolezecký veterán Alan Arnette upozorňuje, že na jeseň sú dni chladnejšie a kratšie a výstupy aj za normálnych okolností menej úspešné. „Jarné expedície na Everest majú úspešnosť 66 percent, zatiaľ čo jesenné len 29 percent,“ pripomína.

debata chyba
Viac na túto tému: #horolezci #Nepál #Mount Everest