V skaliskách či džungli. Tieto schody sú vytesané priamo do divokej prírody

Niektoré turistické chodníky alebo vyhliadkové veže nepekne zasahujú do scenérie a bezohľadne menia vzhľad celého okolia kvôli vidine zárobkov z cestovného ruchu. To však nie je prípad týchto schodov, ktoré sú priam majstrovsky zapracované do prostredia a spoluvytvárajú úchvatný, ale nie rušivý obraz.

07.10.2015 07:00
debata

Hory Tianmen, Zhangjiajie, Čína

K unikátnemu, 150 metrov vysokému otvoru v skale, ktorý Číňania volajú Brána do neba, vedie 999 schodov. A na ceste, ktorá k schodom vedie, je vraj presne 99 zákrut. Časté hmly, ktoré oblasť zvyknú zahaliť, dodávajú výstupu po schodisku magickú, niekedy až mierne desivú atmosféru. Práve tá je však pre turistov, zdá sa, mimoriadne príťažlivá, o čom svedčí aj viditeľná preľudnenosť miesta.

Tianmen, Zhangjiajie Foto: SHUTTERSTOCK
Tianmen, Zhangjiajie, schody, Čína, Nebeská brána, Brána do neba, Tianmen, Zhangjiajie

El Peñón de Guatapé, El Penol, Kolumbia

Túto obrovskú a zvláštne tvarovanú skalu mnohí považovali za nevzhľadnú a prekážalo im, že kazí výhľad. V roku 1954 sa však skupina priateľov vyšplhala na jej vrchol za pomoci dosák, ktoré postupne cikcakovito zakliesnili do veľkej trhliny, ktorá sa tiahne odspodu až hore. Päťdňové úsilie odmenila čierna skala nádherným pohľadom, ktorý sa pred odvážlivcami otvoril. Dosky časom nahradilo schodisko a na vrchole vyrástla rozhľadňa, z ktorej sa za malý poplatok môžu turisti pokochať krásou okolia.

Chilzina a Štyridsať schodov Kandaháru, Kandahár, Afganistan

Otvorené ústa hory, ktorá hlce ľudí jedného po druhom – tak nejako pôsobí ohromujúcich Štyridsať kandahárskych schodov, ktoré do skaly pod jaskyňou vytesali v 14. storočí za čias Ríše Mogulov. Steny jaskyne zdobia vyobrazenia úspechov dobyvateľa Babura a vchod stráži pár kamenných levov. Dnes schody pôsobia trocha zradne, pretože ich nahlodala erózia, ale to im podľa obdivovateľov len dodáva na drsnej kráse.

101004-A-7424T-224

Punta Pite, Zapallar, Čile

Tieto kamenné schodiská efektne vklinené do medzier pobrežných brál nemajú žiaden praktický účel, sú umeleckým dielom. Na prvý pohľad vyzerajú ako dôležitá cesta cez hladké skaly, ale pri bližšom skúmaní sa objavia surrealisticky tvarované a nikam nevedúce chodníčky. V roku 2006 ich navrhla krajinná architektka Teresa Mollerová a kamenárom trvalo mesiace, kým vytesali všetky schody podľa jej plánov. Celé bralo je dnes zaujímavou turistickou atrakciou a pobavení návštevníci sa s obľubou šplhajú od pláže až k vrcholu útesov – a zasa naspäť.

Giant stairway, Katoomba, Austrália

Austrálske pohorie Three Sisters (Tri sestry) je častým cieľom cestovateľov, ale nebolo vždy také prístupné ako je dnes. Vedenie prírodného parku sa preto rozhodlo vybudovať Giant Stairway (Obrie schodisko). Meno nedostala cesta náhodou – so svojimi 800 schodmi sa dvíha do výšky 300 metrov, aby ponúkla nádherný výhľad zhora hory. Schodíky sú na schodnejších miestach vyrobené z prírodných materiálov, z dreva či kameňa, cez neprístupnejšie oblasti na skalách sa turisti dostanú po kovových schodoch.

Giant stairway, Katoomba Foto: SHUTTERSTOCK
Giant stairway, Katoomba, Austrália, schody, Giant stairway, Katoomba

Schody Ha'Iku, Kaneohe, Havaj

Z týchto schodov sa nejednému turistovi zatočí hlava – vedú strmo nadol a hneď zasa hore, pričom po ľavej strane sa vypínajú príkre hory a napravo sa hlboko v údolí sa črtajú miniatúrne domčeky. Pôvodne bol na mieste upevnený len chabý drevený rebrík, ktorým sa schádzalo k prekládkovej stanici ponoriek. Labilné latky nahradila železná konštrukcia, ale v roku 1987 schody pre verejnosť uzavreli. Keďže napriek zákazu sa mnoho dobrodruhov pokúšalo vzrušujúcu cestu zdolať, k vchodu postavili stráže. Podľa posledných informácií však Schody do neba, ako miestni cestu trefne prezývali, vo februári 2015 úplne zničila silná búrka.

Zdroj: Atlasobscura.com

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #príroda #schody