Ľutinský Miniskanzen drevených chrámov sa rozrastie o 20 exponátov

Treťou etapou výstavby pokračuje v októbri budovanie Miniskanzenu drevených chrámov na pútnickom mieste v obci Ľutina v sabinovskom okrese. K doterajším 27 miniatúram drevených chrámov tak v najbližšom čase pribudne ďalších 20 exponátov.

12.10.2015 16:30
debata

Výstavba miniskanzenu je hlavnou aktivitou medzinárodného projektu pod názvom Záchrana a prezentácia spoločného dedičstva. Ide o exponáty v mierke jedna k desiatim. Desať drevených chrámov bude zo Slovenska a desať z Ukrajiny.

Projekt pokračuje v úsilí o zachovanie vzácneho kultúrneho a duchovného dedičstva pre budúce generácie. V rámci aktivít zameraných na zachovanie kultúrneho dedičstva sú naplánované aj bežné opravy riadnych drevených chrámov v bardejovskom a svidníckom okrese. Konkrétne v obciach Frička, Tročany, Príkra a Vyšný Komárnik.

Zachovanie duchovného dedičstva má prezentovať ďalšia aktivita, ktorou je natočenie dokumentárneho filmu o blahoslavenom biskupovi Petrovi Pavlovi Gojdičovi. V rámci projektu vydajú aj propagačné materiály.

Rozpočet projektu je vyše 196-tisíc eur. Podporený je z Nórskeho finančného mechanizmu v rámci Programu cezhraničnej spolupráce SK08. Aktivity bude realizovať celkovo jedenásť partnerov zo Slovenska a Ukrajiny. Prispieť majú aj k aktívnemu rozvíjaniu slovensko-ukrajinskej cezhraničnej spolupráce.

debata chyba
Viac na túto tému: #miniatúrne #drevené kostolíky #skanzen