Vysokohorské chodníky čaká zimná uzávera. Ktoré cesty ostanú prístupné?

Vysoké Tatry čaká od 1. novembra sezónna uzávera vysokohorských turistických chodníkov. Podľa výkonnej riaditeľky Oblastnej organizácie cestovného ruchu (OOCR) Vysoké Tatry Lenky Maťašovskej je však obdobie medzi sezónami naďalej vhodné na turistiku. Uzávera sa totiž týka najmä vyššie položených chodníkov, vysokohorských priechodov medzi dolinami, teda sedlami, a štítmi.

29.10.2015 15:00
Vysoké Tatry, túra, turisti, hory, Foto: ,
Ilustračné foto.
debata

Turisti sa dostanú aj v zimných mesiacoch na všetky vysokohorské chaty s výnimkou Chaty pod Rysmi. Podľa Návštevného poriadku Tatranského národného parku uzávera potrvá do 15. júna 2016. Dôvodom je najmä ochrana tatranskej prírody a bezpečnosť turistov.

Podľa Maťašovskej sa návštevníci Vysokých Tatier nemusia obávať nedostatku miesta pre turistiku počas plánovanej sezónnej uzávery. „Najobľúbenejšie túry sú v tomto období z Hrebienka na Zbojnícku chatu alebo na Zamkovského a Téryho chatu a pre menej zdatných odporúčame prechádzku okolo Studenovodských vodopádov. Rovnako je možné prejsť si niektoré úseky tatranskej magistrály, napríklad zo Skalnatého plesa na Hrebienok, prípadne až na Sliezsky dom,“ povedala.

Častejšie zmeny počasia v tomto období a sneh si vyžadujú, aby turisti pri prechádzkach po Tatrách nezabúdali na kvalitnú, pevnú, ideálne aj nepremokavú obuv a teplé oblečenie, upozornila Maťašovská. Zabúdať by nemali ani na to, že v súčasnosti sa postupne vykonávajú aj jesenné technické údržby na lanovkách, aby sa strediská pripravili na zimnú lyžiarsku sezónu. „Ak turisti plánujú využiť služby lanoviek, je vhodné si vždy zistiť, čo v danom termíne a lokalite premáva,“ dodala Maťašovská.

Prvý november je už tradične dňom, keď sa vo Vysokých Tatrách končí letná turistická sezóna. Práve jedenásty mesiac je v prevádzkach cestovného ruchu podľa Maťašovskej obdobím, keď je potrebné pripraviť sa na zimnú sezónu.

Oficiálne otvorenie zimnej sezóny vo Vysokých Tatrách je naplánované tento rok na 26. novembra. „Vtedy už po tretíkrát otvoríme Tatranský ľadový dóm na Hrebienku. Táto ľadová bazilika opäť prinesie niečo jedinečné, zaujímavé. Zatiaľ prezradíme len toľko, že sa použije takmer 70 ton ľadu a výstavba tejto atrakcie sa začne 6. novembra,“ dodala Maťašovská.

Bezbariérové chodníky ostávajú zatiaľ otvorené

Osem bezbariérových chodníkov ostane počas zimnej sezóny otvorených. Podľa koordinátorky vonkajšej komunikácie Štátnych lesov TANAPu Lenky Burdovej, budú turistom so zníženou schopnosťou pohybu prístupné iba dovtedy, kým nenapadne sneh.

„Celková dĺžka bezbariérových chodníkov na území TANAPu a Pieninského národného parku presahuje 31 kilometrov. Bližšie informácie o nich poskytuje informačná brožúra Tatry bez bariér, ktorá je dostupná v infocentrách Štátnych lesov TANAPu a v Tatranských informačných kanceláriách mesta Vysoké Tatry," povedala Burdová.

debata chyba
Viac na túto tému: #turisti #Vysoké Tatry #chodníky