Levočania chcú na Javorine rozhľadňu

Turistickú rozhľadňu v Levočských vrchoch postaví mesto Levoča v lokalite Javorina. Rozhodli o tom Levočania, ktorí sa zapojili do ankety na internetovej stránke mesta. Prostredníctvom nej mohli vybrať jednu z troch lokalít, ktorými boli Diablov vrch, Javorina a Ostrá hora.

28.10.2015 14:30
debata

Z 242 obyvateľov mesta zapojených do ankety hlasovalo 118 za druhú možnosť. „Aktuálne čakáme na schválenie stratégie a následne aj financovanie celého zámeru. Rozhľadňa bude slúžiť na rozvoj cestovného ruchu,“ uviedol levočský primátor Milan Majerský.

Vybraná lokalita Javorina (približne 1218 m n. m.) ponúka výhľad na široké okolie od Braniska cez Volovské vrchy, dolinu Peklianskeho potoka, Slovenský raj, Hornádsku kotlinu, Nízke, Vysoké i Belianske Tatry, Popradskú kotlinu až po centrálnu časť Levočských vrchov. Rozhľadňa by mala byť umiestnená medzi pamätníkom SNP a chatou Vinná v centrálnej časti Levočských vrchov.

Záujem verejnosti o anketu podľa primátora mesto príjemne prekvapil. Levočania v nej mohli navrhnúť aj inú, z ich pohľadu vhodnejšiu lokalitu. V priebehu hlasovania tak pribudla ďalšia, a to Burk, výrazný vrchol medzi Kútmi a Mariánskou horou. Možnosť pridať iný návrh využili aj ďalší hlasujúci, ktorí navrhli Krížový vrch, Šibeník a Uložu.

Podľa Kamila Tomčofčíka z Mestského úradu v Levoči by zariadenie malo slúžiť celoročne pre potreby širokej verejnosti, ktorá využíva južnú časť Levočských vrchov v katastrálnych územiach Levoča, Dvorce a Závada na pešiu turistiku, cykloturistiku a bežecké lyžovanie.

„Výstavba rozhľadne by sa mala realizovať na pozemkoch vo vlastníctve mesta, čím by sa predišlo zdĺhavému a finančne náročnému procesu majetkoprávneho vysporiadania vlastníckych vzťahov,“ dodal. Rovnako aj po ukončení výstavby mesto počíta s tým, že prevádzkovanie a údržba zariadenia bude v jeho vlastnej réžii, prípadne v rukách organizácií zriadených alebo založených mestom.

debata chyba
Viac na túto tému: #Levoča #rozhľadňa