Spiš pozýva na cyklistické trasy novým videoklipom

Na krásy regiónov i možnosti cykloturistiky sa rozhodla upozorniť Oblastná organizácia cestovného ruchu (OOCR) Tatry-Spiš-Pieniny prostredníctvom nového videoklipu so sprievodným slovom. Upútavka s názvom Krásy cykloturistiky v regióne Tatry – Spiš – Pieniny má prilákať cyklistov a oboznámiť ich aj s novou ponukou cyklistických trás.

04.11.2015 14:00
debata

„Naša OOCR sa už v minulom roku venovala značeniu cyklistických turistických trás v regiónoch, teda v regióne Pienin, Levočských vrchov, okolia Kežmarku a Spišskej Belej, Ždiaru a Zamaguria. Z toho dôvodu sme sa rozhodli tento produkt cestovného ruchu ďalej propagovať,“ uviedla výkonná riaditeľka OOCR Gabriela Bodnárová. Klip si už mohli pozrieť diváci v Čechách, pretlmočený je aj do poľského jazyka.

Destinácie Tatry – Spiš – Pieniny zažili podľa Bodnárovej tento rok cyklistický boom, cyklistov na cykloturistických chodníkoch pribúda. „Keďže známe trasy, ako napríklad tie zo Štiavnice popri Dunajci do Červeného kláštora, sú už predimenzované, cyklisti hľadajú iné trasy. S obľubou začali využívať aj okolie Ždiaru, Osturne, Frankovej, nepoznané zákutia,“ opísala situáciu výkonná riaditeľka miestnej OOCR.

Hoci niektoré trasy sú podľa nej náročnejšie, obľúbená a pohodlná je napríklad trasa zo Spišskej Belej do Tatranskej Kotliny. Ide o chodník v dĺžke deväť kilometrov, ktorý sa začína pri Belianskych rybníkoch a vedie až k zastávke Čarda v Tatranskej Kotline. Šírka chodníka je tri metre, povrch je asfaltový a vhodný pre cyklistov i korčuliarov. V zime ho môžu napríklad využívať i bežeckí lyžiari.

K tým pohodlnejším patrí aj nová päťkilometrová trasa z Kežmarku do Vrbova. Ponúka tiež výhľad z kopca Ostrá skala na masív Vysokých Tatier, Kráľovu hoľu v Nízkych Tatrách a na Levočské vrchy. „Tieto trasy spájajú aj historicky i prírodne zaujímavé miesta s možnosťou kúpania sa i poznávania historických pamiatok,“ dodala Bodnárová. Pripomenula tak možnosť využitia biokúpaliska, ktoré bolo otvorené tento rok v Levočskej doline.

Vhodná na cykloturistiku je aj trasa Ždiar – Osturňa – Ždiar. Z obce Ždiar vedie cez Rázcestie pri Tablici do Bachledovej Doliny, cez Malú a Veľkú Frankovú do Osturne, odtiaľ späť k Rázcestiu pri Tablici smerom na Ždiar. Dĺžka trasy je 30 km.

Turisti sa môžu vydať aj 24 kilometrovou traťou z Kováčovej vily pod Mariánskou horou v Levoči do obce Hradisko. Jej začiatok je nenáročný, trasa však vedie aj poľnou, neskôr lesnou cestou, s už náročnejším stúpaním na Zbojnícku lúku, potom po Brezovú. Odmenou sú však pekné výhľady na okolie a z Hradiska sa už asfaltovou komunikáciou dá dostať až do Kežmarku.

debata chyba
Viac na túto tému: #cyklistika #spiš #Slovenská agentúra cestovného ruchu