Ako sa zbaliť na lyžovačku? Toto si na hory nezabudnite vziať

Nie len nováčikovia, ale aj lyžiarski veteráni mávajú pred zimnou dovolenkou problém s napĺňaním kufrov a batohov efektívne a rýchlo.

18.12.2015 07:00
lyžovačka, zima, svah, sneh, lyžiari, lyže,... Foto:
Ako sa zbaliť čo najšikovnejšie?
debata (1)

Čo je nevyhnutné a čo pokojne môže ostať doma? Svetre,vetrovky, šály sú predsa objemné, a to sme ešte nespomenuli lyžiarske vybavenie. Ako sa teda zbaliť čo najšikovnejšie?

Výstroj

Ak je to možné, doneste si na svah svoje vlastné lyže, palice, snowboardy, lyžiarske topánky, okuliare a helmu. Je najistejšie jazdiť na svojom vlastnom vybavení, na ktoré ste zvyknutí a ktoré máte nastavené presne na svoju výšku a hmotnosť. Ak však nemáte všetko nevyhnutné, žiaden strach. Väčšie strediská lyžiarske vybavenie požičiavajú. Nezabudnite si však všetko pred vybehnutím na svah vyskúšať a preveriť. S výberom a nastavením vám radi pomôžu odborníci v predajniach.

Vrchné odevy

Na ochranu pred zimou, vlhkom a zranením nesmie v arzenáli lyžiara chýbať nepremokavá lyžiarska bunda, zateplené nohavice, čiapka alebo kukla, čižmy, nákrčník alebo šál a rukavice, lyžiarske okuliare. Nielen deťom sa odporúča prilba a ochrana chrbtice. Aby sa vám všetko pohodlne vmestilo do kufra, skúste si veci poskladať alebo zrolovať do vákuových cestovných vriec.

Spodné oblečenie

Myslite na vrstvy, tie ochránia pred nepríjemným mrázom najlepšie. Prvá by mala pozostávať s dlhého termo oblečenia. Je vyrobená s priedušného materiálu, ktorý udrží teplo pri tele a vlhkosť na vonkajšej strane. Nezabudnite sa pohodlné športové ponožky, ktoré neotlačia a nespôsobia počas lyžovania odery. Strednú vrstvu by mala tvoriť napríklad flísová mikina, rolákový pulóver či vesta.

Multiplikujte

Odev si možno budete potrebovať vymeniť, ak sa príliš prepotí. Zbaľte si preto aj náhradné oblečenie – aspoň dve dvojice dlhého spodného prádla (horného a dolného), dva nákrčníky, čiapky a dvakrát viac párov ponožiek ako dní dovolenky plánujete. To vám umožní nechať vždy jednu sadu vyschnúť.

Dôležité maličkosti

Na horách môže nastať inverzia a vy sa zo zamračenej doliny zrazu vyveziete na slnkom zaliate svahy. Aj zimné slnko však dokáže poriadne opaľovať a oslepovať odrážajúc sa od belostného snehu. Do ruksaka si preto prihoďte aj opaľovací krém, balzam na pery, slnečné alebo tónované okuliare a hydratačný krém. Príjemným spoločníkom na prechádzkach je ohrievač rúk do vrecka. Nepoteší, ak vám budú chýbať také „detaily“ ako háčik na skipas, nabíjačka na mobil, občiansky preukaz prípadne pas, platobná karta, prípadne číslo hotelovej rezervácie.

Po lyžovačke

Mnohé hotely, alebo blízke rezorty, kam sa dá ľahko dostať, majú aspoň malý wellness svet a nič nepadne po prešportovanom dni lepšie ako relax v horúcom bazéne či saune. V batožine si nechajte miesto i pre plavky, ale aj pekné oblečenie, aby ste sa moli nahodiť na večeru či posedenie pri horiacom kozube.

Zdroj: Viewfinder.ex­pedia.com; Snow.com; Traveltips.usa­today.com

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #svah #lyžovačka #zimná dovolenka #lyže #lyžiarske stredisko