Vlkolínec dostane Dom UNESCO a reštauráciu za 300-tisíc eur

Vlkolínec čaká v budúcom roku historicky najväčšia investícia v intraviláne osady. Ružomberská radnica, ktorá osadu spravuje ako mestskú časť, začne na jar s výstavbou Domu UNESCO a dostavbou reštaurácie so sociálnymi zariadeniami.

13.12.2015 15:00
Vlkolínec Foto: ,
Vlkolínec
debata

Investícia si vyžiada približne 300-tisíc eur a bude hradená z prostriedkov, ktoré vyčlenila vláda počas júnového výjazdového zasadnutia, potvrdil asistent primátora Michal Praženica. Sprevádzkovanie domu predpokladajú v priebehu roka 2017.

„Je to jediná lokalita UNESCO v našom kraji. Ročne priláka tisícky turistov, ktorí sa väčšinou zastavia aj v Ružomberku. Aj preto venujeme tejto osade patričnú pozornosť,“ pripomína dôležitosť Vlkolínca primátor Ružomberka Igor Čombor. Za prvých desať mesiacov roka Vlkolínec navštívilo viac ako 43-tisíc návštevníkov.

V budúcom roku chce radnica revitalizovať aj územie pod Vlkolíncom, kadiaľ vedie prístupová cesta. Malo by ísť o úpravu križovatky v Trlenskej doline, kde majú skultivovať a skrášliť priestor, ktorý tvorí vstupnú bránu do osady UNESCO, uviedol vedúci oddelenia regionálneho rozvoja ružomberskej radnice Martin Hromada. Ružomberská radnica v súlade s protipožiarnymi opatreniami nainštaluje v osade nový hydrant, pretože pôvodný je poškodený.

Mesto podalo žiadosť o dotáciu na ministerstvo kultúry na workshop umelcov vo Vlkolínci v budúcom roku. „V osade sme tiež opravili požiarnu zbrojnicu, čo súvisí s dodávkou vozidla. Upravovala sa garáž, dvere a dlažba,“ dodal Hromada.

Vlkolínec je pamiatkovou rezerváciou ľudovej architektúry a ako pozoruhodne zachovaný sídelný celok, pozostávajúci z typických zrubových objektov charakteristického stredoeurópskeho typu, je od roku 1993 zapísaný do Zoznamu Svetového dedičstva UNESCO. Osada predstavuje typ dedinského stredovekého sídla s drevenou architektúrou horských a podhorských oblastí, s nenarušenou zástavbou zrubových domov uprostred krajinárskeho zázemia tvoreného úzkymi pásikmi polí a pasienkov. Zo severu je chránená masívom Sidorova.

debata chyba
Viac na túto tému: #UNESCO #Vlkolínec