Pozor na hlučné oslavy! TANAP delobuchy na Silvestra prísne zakázal

Správa Tatranského národného parku (TANAP) vyzýva aj tento rok návštevníkov národného parku, aby na jeho území a v jeho ochrannom pásme nepoužívali v čase vianočných a novoročných sviatkov zábavnú pyrotechniku.

29.12.2015 14:00
debata (2)

„Používanie zábavnej pyrotechniky a zariadení spôsobujúcich svetelné a zvukové efekty je na územiach našich národných parkov zakázané zákonom a jeho nedodržanie je postihované finančnými pokutami,“ upozornil riaditeľ Správy TANAP-u Pavol Majko.

Efekty výbuchov, zvukov a svetiel sú podľa jeho slov mimoriadne stresujúce pre každé zviera, preto žiada ľudí, aby mali súcit s prostredím národného parku a brali ohľad na zver a všetku faunu v Tatrách.

Vysokohorské prostredie Tatranského národného parku so svojimi údoliami a skalnými stenami poskytuje podľa Majka výborné podmienky na šírenie akustických vĺn. „Výbuchy a záblesky spôsobené zábavnou pyrotechnikou sú tak schopné prenikať na veľké vzdialenosti, pričom intenzita hluku so vzrastajúcou vzdialenosťou od jeho zdroja klesá len veľmi pomaly,“ vysvetlil.

U chráneného živočícha ako je kamzík vrchovský tatranský môže nadmerný hluk v podobe výbuchov, umocnený efektom odrazov od skalných útvarov, spôsobiť stres s následkom nekontrolovaného správania sa. Jeho dôsledkom je potom často útek čriedy kamzíkov do lavínových terénov, v ktorých v prípade odtrhnutia lavíny hrozí riziko úhynu celej čriedy.

„Stres u divo žijúcich zvierat a vtákov vyvoláva nadmernú fyzickú aktivitu a s ňou spojené nadmerné spaľovanie tukových zásob, čo v ťažkých zimných podmienkach výrazne zvyšuje riziko úhynu v dôsledku zimy a vyčerpania,“ doplnil riaditeľ Správy TANAP-u.

Správa TANAP-u rozposiela pravidelne v decembri list všetkým ubytovacím zariadeniam v národnom parku, v ktorom pripomína zákaz používania zábavnej pyrotechniky. „Nepredpokladám, že hotely budú organizovať ohňostroje, napokon, je aj na vedení hotelov, aby upozornili svojich návštevníkov, že to nie je žiadúce,“ povedal Majko.

Apeluje tiež na občanov tatranských osád a Vysokých Tatier, aby brali ohľad na tamojšiu prírodu.

Počas silvestrovskej noci má Správa TANAP-u aj niekoľko pracovníkov v teréne, ktorí kontrolujú situáciu. „Ak niekto zákaz poruší, vedia to nafotiť, a potom v januári budeme nútení ísť do správneho konania. Budeme to musieť oznámiť na Slovenskej inšpekcii životného prostredia, aby to riešila. Keďže to budeme mať fotograficky zdokumentované, nebude problém vypátrať, v ktorom zariadení došlo k porušeniu zákazu,“ varoval Majko. Pozor by si mali dať zvlášť vysoko položené chaty a hotely, aby sa vyhli prípadným sankciám.

V minulosti už bolo vydaných niekoľko sankcií a viaceré hotely zrušili plánované ohňostroje. „Mali sme tu už aj absurdnosť, keď niekto prišiel s nápadom vypúšťať takzvané lampióny šťastia, pričom nejakých dvesto lampiónov by mohlo okamžite zapáliť Tatranský národný park,“ spomínal riaditeľ Správy TANAP-u.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #hluk #pyrotechnika #TANAP #delobuchy #silvestrovské oslavy