Tatranská galéria má novinku - je súčasťou galérie Google Art Projektu

V galérii Google Art Projektu je možné obdivovať už aj diela a pamiatky Tatranskej galérie v Poprade. Jej obsah obohatila o zdigitalizované diela prevažne umelcov, ktorí sa nadchli krásou slovenských veľhôr.

01.02.2016 17:00
Vysoké Tatry Foto:
Okrem Tatranskej galérie sa projekt aktuálne rozrástol aj o ďalšie tri nové slovenské múzeá a galérie.
debata

„Umelecké diela predstavia reprezentatívny výber z depozitu Tatranskej galérie v Poprade venovaný predovšetkým téme Tatier, ale aj tvorbu umelcov širšieho východoslovenského regiónu a umenie slovenských a zahraničných súčasných profesionálnych umelcov,” vysvetlila riaditeľka galérie v Poprade Anna Ondrušeková.

Vybrané diela z depozitu Tatranskej galérie budú dostupné k nahliadnutiu aj v unikátnom ultra vysokom rozlíšení. Návštevníci tak budú môcť študovať detailne maliarske techniky majstrov.

„Vo vyššom rozlíšení sme sprístupnili diela, ktoré sú súčasťou stálej expozície pod názvom Odkryté hodnoty II. Nájdu sa medzi nimi diela reprezentujúce rôzne výtvarné techniky, medzi inými napríklad Pohľad na Kriváň od Miloša Alexandra Bazovského, obraz Do Poľa od Janka Alexyho či Pri Váhu od Vincenta Hložníka,” doplnila Ondrušeková.

Všetci, ktorých zaujíma pohľad na Tatry v rôznych časových obdobiach, majú možnosť vybrať sa na virtuálnu prehliadku a prejsť sa priamo po interiéri galérie prostredníctvom funkcie Street View.

K dispozícii bude stála expozícia Odkryté hodnoty ako aj výstava Sondy a reflexie, ktorá predstavuje tvorbu 50 súčasných slovenských a poľských maliarov.

Okrem Tatranskej galérie sa projekt aktuálne rozrástol aj o ďalšie tri nové slovenské múzeá a galérie, ktoré môžu virtuálne navštíviť milovníci umenia z celého sveta. Ide o Kysuckú galériu v Oščadnici, Kysucké múzeum v Čadci a Turčiansku galériu v Martine.

Od utorka 26. januára pribudli pamiatky z ďalších regiónov Slovenska, a to hlavne z Kysúc, Tatier a Turčianskej kotliny. Vďaka tejto spolupráci môže každý nahliadnuť do zákutí Skanzenu Vychylovka, obdivovať zbierku Slovenskej výtvarnej moderny alebo sa pokochať krásou našich veľhôr zachytenou umelcami.

V Google Art Projekt je 17 slovenských kultúrnych inštitúcií

Google Art Projekt oslavuje piate narodeniny a je zameraný na digitalizáciu svetového kultúrneho dedičstva. Do tohto projektu sa doteraz zapojilo 17 kultúrnych inštitúcií zo Slovenska s kolekciou dosahujúcou už takmer 1 400 umeleckých diel a historických pamiatok, ktoré tvoria významnú súčasť nášho kultúrneho dedičstva.

Art Projekt je súčasťou Kultúrneho Inštitútu Google, ktorý pomocou moderných technológií pomáha partnerom v oblasti kultúry zverejniť umenie, archívy, kultúrne dedičstvo a iný materiál online.

Cieľom je zvýšiť rozsah a objem materiálu z kultúrneho sveta, ktorý je k dispozícii pre ľudí prostredníctvom internetu, a tak demokratizovať prístup k umeniu a kultúre.

Návštevníci Google Art Projektu môžu diela na stránke vyhľadávať podľa mena autora, mena diela, druhu diela, názvu múzea, krajiny, zbierok či časového obdobia.

Diela a zbierky je možné priamo na stránke zdieľať cez Google+ alebo sa pripojiť cez Hangouts, čo umožňuje návštevníkom pozvať svojich priateľov a diskutovať o obľúbených dielach pomocou video hovoru alebo sa zúčastniť na prehliadke s odborným komentárom o určitej téme alebo umeleckej zbierke.

debata chyba
Viac na túto tému: #Google #Google Street View #Tatranská galéria v Poprade #Google Art Projekt