Top lesné dovolenky planéty: Britský Telegraph odporúča bratislavský lesopark

Milujete prírodu a zelená vás nabíja energiou? Potom je dovolenka v lese pre vás tým pravým oddychom. Vyberte sa do amazonského dažďového pralesa, džungle na Borneu, britského legendami opradeného Sherwoodského lesa – alebo ostaňte na Slovensku a vychutnajte si hustý porast lesoparku v Malých Karpatoch, ako to odporúča britský denník Telegraph na svojom portáli.

29.01.2016 14:55
debata (4)
Bratislavský lesopark na úpätí Malých Karpát,... Foto: Robert Hüttner, Pravda
počasie, koliba, stromy, Bratislavský lesopark na úpätí Malých Karpát, hneď za Bratislavou.

„Kvôli dovolenke v rozprávkovej lesnej krajine nemusíte cestovať cez kontinenty a moria. Na sever od slovenskej metropoly nájdete fascinujúci les,“ odporúčal pred časom britským čitateľom portál.

Bratislavský lesopark rastie na úpätí Malých Karpát a krížom-krážom po jeho 25 km² sa vinú turistické chodníky pod vetvami stromov obťažkanými až 50 rôznymi druhmi vtákov, vrátane sokolov a jastrabov. Cestu vám pokojne križujú srny, nedbajúc na to, že sú doslova na okraji mesta, nadchýna sa Telegraph.

V plejáde úchvatných lesov nemôže chýbať kráľ všetkých džunglí – Amazonský prales. Jeho pôsobivých 5,4 milióna štvorcových kilometrov hustého lístia, ktoré sa prevaľuje cez deväť krajín, stojí za návštevu, píše Telegraph. Šesťdesiat percent Amazónie patrí Brazílii a práve tu sa tiež nachádza miesto stretu vodných gigantov – mesto Manaus, pri ktorom ústi rieka Rio Negro do rieky Amazon.

Amazonský prales. Foto: SHUTTERSTOCK
tukan, prales Amazonský prales.

Ani peruánska časť pralesa nezaostáva. Táto krajina dostala jeho druhú najväčšiu „porciu“ – 13 %. Zastaviť sa vraj určite oplatí v meste Cusco v peruánskych Andách, vo výške 3 400 m n. m.

Telegraph medzi najlepšie lesy zaradil tiež kostarickú prírodnú rezerváciu Monteverde, ktorá je v porovnaní s Amazonským pralesom trpaslík, rozkladá sa na území niečo vyše 100 km². Je však domovom pozoruhodného spektra, viac ako 2 500 druhov rastlín, z toho nepreberného množstva orchideí, a viac ako 400 druhov vtákov. Na svoje si tu prídu milovníci adrenalínu, ktorí sa môžu poprechádzať po visutých mostoch vo výškach nad lesom.

Americký Národný park Great Smoky Mountains, s rozlohou 2 110 km² v Apalačských vrchoch, na území štátov Severná Karolína a Tennessee, patrí medzi najnavštevovanejšie parky Spojených štátov (ročne privíta 10 miliónov turistov). Hory odeté v jedliach dosahujú svoj vrchol v najvyššom bode – Clingman’s Dome s vyhliadkou.

Borneo, najväčší ostrov Ázie, na ktorom sa rozprestierajú tri krajiny – Malajzia, Brunej a Indonézia – má jeden z najstarších dažďových pralesov na planéte. Niektoré jeho časti si pamätajú doby staré 140 miliónov rokov. Bornejský prales ukrýva vyše 3 000 druhov stromov a 15 000 druhov rastlín, ale svojím domovom ho nazývajú tiež ohrozené orangutany a ázijské slony. Malajzijský sektor lesa je najdostupnejší.

Aj keď má Austrália povesť vyprahnutého svetadiela, nie je to celkom tak. Dôkazom je tamojší dažďový prales Daintree na severovýchodnom pobreží s rozlohou 1 200 km². Les ubytúva až 90 percent všetkých druhov motýľov a netopierov v krajine.

Orangutany patria ku kriticky ohrozeným druhom. Foto: SHUTTERSTOCK
orangutan, les, prales, Sumatra, Jáva Orangutany patria ku kriticky ohrozeným druhom.

Ani Afrika neostala v zozname Telegraphu bez povšimnutia. Portál odporúča Západoafrický dažďový prales v Gabone. Hlavný podiel Afriky na zásobovaní planéty kyslíkom leží na pleciach západnej časti kontinentu, pozdĺž Guinejského zálivu, v krajinách ako Pobrežie Slonoviny, Kamerun a Angola. Tieto územia majú istý problém s bezpečnosťou, no Gabon je schodnou cestou pre tých, ktorí sa chcú ponoriť do džungľového bludiska. Krajina sa považuje za bezpečnú a navyše uvedomelo zastavila ťažbu dreva (na rozdiel od okolitých štátov), a tak je z úctyhodných 85 percent zalesnená.

Indický štát Ásam je obdarený bujnou vegetáciou a vďaka Kiplingovej Knihe džunglí je tiež známy po celom svete. Návštevníci by mali zavítať na severovýchod, kde krajina susedí s Nepálom a Bangladéšom. Tam sa rozprestiera Národný park Kaziranga, teritórium 2 400 vzácnych jednorohých nosorožcov.

Lesný zoznam britského Telegraphu zakončuje tamojší Sherwoodský les. Legenda o Robinovi Hoodovi tomuto kusu zelenej krajiny v Nottinghamshire zabezpečuje už dlhé roky veľký turistický záujem. Výnimočná je najmä Národná prírodná rezervácia Sherwoodský les, ktorá na asi dvoch km² ponúka príjemné prechádzky v tôni 900 rokov starých dubov.

Zdroj: Telegraph.co.uk

© Autorské práva vyhradené

4 debata chyba
Viac na túto tému: #les #Džungla #prales #amazónia #Bratislavský lesopark