Prečo, kedy a kde padajú lavíny? Viete, ako prežiť zavalenie masou snehu?

Lavíny predstavujú pre návštevníkov hôr v zime najväčšie nebezpečenstvo. Podľa výskumov má snehom zavalená osoba 15 minút po zasypaní 93 %-nú šancu na pre­žitie, po polhodine je to 40 %, po 45 minútach 26 %. Po 90 minútach je už len 15 %-ná ná­dej, že zasypaného nájdu záchranári nažive.

19.02.2016 07:00
debata (1)
Horská záchranná služba počas hľadania českých... Foto: SITA/AP, ZOOM.TIROL
lavína, sneh, Rakúsko, českí turisti, tyrolsko, zima, lyžiari, záchranári Horská záchranná služba počas hľadania českých lyžiarov, ktorých zasiahla lavína v tirolskom Wattenbergu v Rakúsku.

V januári zasypala lavína vo francúzskych Alpách skupinu školákov, traja zahynuli. Neskôr tam sneh pochoval päť vojakov francúzskej cudzineckej légie. Začiatkom februára zasiahla lavína v tirolskom Wattenbergu v Rakúsku 17 lyžiarov z Českej republiky, piati z nich pritom zahynuli.

Čo je lavína?

Za lavínu označujeme náhly pohyb snehu z odtrhového, cez transportné až po akumulčné pásmo. Odtrhy snehu s menšou dráhou ako 50 m nazývame snehové zosuny. K pádu lavíny dôjde vtedy, keď je napätie na určitom mieste väčšie ako pevnosť snehovej pokrývky a keď sa prekoná odpor trenia snehu o podklad.

Najlepšou ochranou pred pádom snehu je prevencia, podľa štatistík až v 95 % takýchto nešťastí lavínu strhnú sami postihnutí.

Odborníci radia: Ako sa chrániť pred zasypaním?

  • Naučte sa označenie stupňov lavínového nebezpečenstva: 1 – malé (zelená farba), 2 – mierne (žltá), 3 – zvýšené (oranžová), 4 – veľké (červená), 5 – veľmi veľké (červeno-čierna šachovnica).
  • Prečítajte si oficiálne lavínové prognózy pre váš lyžiarsky svah.
  • Najmä na odľahlejších svahoch nelyžujte sami.
  • Vybavte sa všetkými náležitosťami: lavínovým vyhľadávačom, sondou a lopatou.
  • Zúčastnite sa na kurze, kde vás naučia, ako sa čo najskôr a najefektívnejšie vyhrabať a zachrániť spod snehu.
  • Uložte si do telefónu čísla miestnych záchranných služieb.
  • Pred zjazdom si spravte dobrú predstavu o priestore a trase, po ktorej budete lyžovať, pomocou mapy, rád a či lokálneho sprievodcu.
  • Naučte sa identifikovať svahy so sklonom viac ako 30 stupňov, na ktorých sa častejšie spúšťajú lavíny.
Horská záchranná služba v Rakúsku hľadá českých... Foto: SITA/AP, ZOOM.TIROL
lavína, sneh, hory, Rakúsko, kopce, zima, Alpy, Tyrolsko Horská záchranná služba v Rakúsku hľadá českých lyžiarov, ktorých zavalila lavína.

Čo ovplyvňuje vznik lavín?

  • Nový sneh, teda súčet výšok nového snehu, ktorý napadol za poslednú periódu sneženia. Čím je sneženie intenzívnejšie, tým akútnejšie je nebezpečenstvo spadnutia lavíny. Bezprostredne po ukončení sneženia je situácia najkritickejšia, ide o prvé hodiny až 2–3 dni. Ak sneh padal bez vplyvu vetra, do 20 cm je nebezpečenstvo lavín malé až stredné, do 40 cm je zvýšené, do 80 veľké a nad 80 cm veľmi veľké.
  • Vietor sa často považuje za hlavnú príčinu mnohých doskových lavín. Sneh sa previeva z náveterných (kde sa tvoria tenšie, krehké, vetrom ubité dosky) na záveterné svahy (tam sa tvoria mäkšie dosky z previateho snehu) už pri rýchlosti vetra 5 m/s.
  • Teplota už na jeseň vytvára rozličné podmienky uloženia snehovej pokrývky. Lavínové nebezpečenstvo nastáva, ak nie je pôda pred snežením zamrznutá a prikryje ju nová vrstva snehu, ktorá ostane dlhodobo pod vplyv nízkych teplôt. Podobne, ak v krátkom čase napadne veľa snehu. Pokles teploty znamená zvýšenie pevnosti snehu.
  • Dážď má tiež za následok drastické zníženie stability snehovej pokrývky, preťažuje ju. Zároveň vytvára klzké plochy. Dôležitým prvkom stability snehovej vrstvy je vlhkosť snehu. Bezpečný terén so suchým prašanom sa môže v priebehu dňa zmeniť na nebezpečný s mokrým snehom. Zmena súvisí s teplotou a slnkom.
  • Slnečné žiarenie má podobný vplyv ako oteplenie, zníži pevnosť snehu.

Zdroj: Laviny.sk; Telegraph.co.uk

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #sneh #lyžovačka #skialpinizmus #Lavína #lyže #Lavíny