V Tatranskej Lomnici otvorili botanickú záhradu, vychutnať si ju môžu aj nevidiaci

Takmer tri stovky bylín a drevín, od rastlinstva podhorských lúk, cez lesný porast, až po vegetáciu alpínskeho a subniválneho stupňa si môžu pozrieť návštevníci botanickej záhrady v Tatranskej Lomnici.

14.05.2016 14:00
Motýľ, Košice, botanická záhrada Foto: ,
Ilustračné foto.
debata (1)

Vzácnu tatranskú kvetenu po zime opätovne sprístupnili verejnosti v Expozícii tatranskej prírody Štátnych lesov Tatranského národného parku. Turisti tak majú možnosť vidieť vzácne druhy tatranskej flóry bez toho, aby museli vystúpiť do vysokohorského prostredia.

„Po prvýkrát v tomto roku si záhradu budú môcť prostredníctvom informačného panela v Braillovom písme a interaktívneho panelu s reliéfmi rastlín prezrieť aj zrakovo hendikepovaní návštevníci. Pre slabozrakých návštevníkov sú pripravené špeciálne lupy, aby mohli lepšie čítať texty menoviek a popisiek v záhrade,“ informovala koordinátorka vonkajšej komunikácie Štátnych lesov TANAPu Lenka Burdová.

Rastliny i dreviny sú rozmiestnené na ploche takmer tri hektáre v ôsmich vápencových a žulových alpíniách a mokradiach.

Expozícia tatranskej prírody ponúkne tento rok návštevníkom aj ďalšie novinky. „Okrem nových výdrev na okrajoch chodníkov zo smrekovcovej žrďoviny a spevneného povrchu celej siete chodníkov kamennou drvinou, pribudli pri vstupe do záhrady dva informačné panely s mapkou a popisom areálu vrátane jednotlivých biotopov v slovenčine, nemčine a angličtine,“ uviedla Burdová.

Jednotlivé druhy rastlín a stromov majú podľa jej slov nové drevené menovky s odbornými názvami v slovenčine a latinčine. Návštevníkom je rovnako k dispozícii aj informačná brožúra, ktorá je plná farebných fotografií tatranskej kveteny pestovanej v botanickej záhrade.

Najmenších návštevníkov by mohla potešiť drevená socha svištej rodinky a socha orla skalného. Novinky v botanickej záhrade pribudli podľa Burdovej vďaka Základnej organizácii Slovenského zväzu ochrancov prírody a krajiny Vysoké Tatry, ktorej sa na projekt „Rekonštrukcia a inovácia náučnej lokality Expozícia tatranskej prírody“ podarilo získať finančnú podporu z Environmentálneho fondu Slovenskej republiky.

Verejnosti bola Expozícia tatranskej prírody po prvýkrát sprístupnená 15. júna 1992. Odvtedy každoročne od druhej májovej nedele majú návštevníci možnosť pozorovať meniacu sa farebnosť tatranských kvetov. Platí to aj pre obdobie, keď je vysokohorské prostredie ešte uzavreté a vegetácia miestami pod snehom.

„Teraz v máji prevláda medzi skalami žltá farba nátržníka crautzovho, taričníka skalného a záružlia močiarneho, fialovomodrá farba horca clusiovho a biela arábky alpínskej. Vidieť tu aj tie druhy rastlín, ktoré zostávajú skryté pred zrakom turistov, pretože ich stanovištia sú od značkovaných turistických chodníkov vzdialené. Patrí k nim endemický druh Tatier a Fatry mak tatranský, vzácna skalokráska pyrenejská, osídľujúca strmé skalné steny, trávnička alpínska a vičenec horský, vyskytujúce sa v Tatrách len v jednej lokalite," vymenovala botanička Štátnych lesov TANAPu Zuzana Homolová.

V záujme ochrany prírody Tatranského národného parku si milovníci skalničiek môžu sadeničky a semená tatranských rastlín a drevín kúpiť priamo v botanickej záhrade. V tomto roku ponúkajú Štátne lesy TANAPu viac ako 60 druhov rastlín.

Ako informovala Burdová, nebude medzi nimi chýbať najžiadanejší plesnivec alpínsky, silenka bezbyľová, lomikameň metlinatý, zvonček maličký, klinček ľadovcový, veternica narcisokvetá, klinček včasný, dryádka osemlupienková či horec Clusiov.

Expozícia tatranskej prírody v Tatranskej Lomnici bude otvorená 133 dní, od 6. mája do 18. septembra, a to denne od 9:00 do 15:00 a v letnej turistickej sezóne až do 17:00.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #botanická záhrada #Tatranská Lomnica #TANAP #nevidiaci