Nie len Tatry, aj Poprad núka zážitky: archeologické nálezisko aj rezerváciu

Nielen Vysoké Tatry, ale aj mesto Poprad ponúka niekoľko turistických trás, miestom regenerácie a oddychu je už niekoľko rokov mestská časť Kvetnica. Turisti sa napríklad môžu vydať po náučnom chodníku, navštíviť archeologickú lokalitu Zámčisko či Národnú prírodnú rezerváciu Hranovnícka dubina.

15.05.2016 14:00
Popradské pleso, Tatry Foto: ,
Popradské pleso (ilustračné foto).
debata

V ponuke je aj Okruh zdravia, z ktorého sa možno dostať na vrch Krížová, kde sa nachádza Kaplnka Vzkriesenia. Na tieto atraktivity upozorňuje aj v týchto dňoch Popradčanov i návštevníkov Mestská informačná kancelária (MIK).

„Usilujeme sa zviditeľniť možnosti priamo v meste Poprad, o ktorých Popradčania možno až tak často neuvažujú. Snažíme sa im takýmto spôsobom rozšíriť obzory, aby vedeli, že aj v okolí nášho sídla, teda Popradu, sa dajú absolvovať pekné túry a vychádzky s krásnymi výhľadmi,“ povedala riaditeľka informačnej kancelárie Lucia Pitoňáková, podľa ktorej domáci i turisti nemusia chodiť za túrami len do Tatier.

Náučný chodník Kvetnica je zameraný hlavne na prezentáciu lesných vegetačných stupňov Slovenska na malom území Mestských lesov Poprad, informoval Rastislav Hudec z MIK. Upozorňuje aj na lokalitu Zámčisko a Hranovnickú dubinu.

„Trasa má deväť náučných zastávok s informačnými panelmi,“ uviedol. Chodník sa začína v Lesoparku Kvetnica a jeho dĺžka je 13,6 km, prejsť je ho možné za takmer štyri hodiny.

Turisti sa z neho môžu dostať aj na vrchol Zámčisko v nadmorskej výške 921 metrov, a to po zelenej turistickej trase. „Návštevníkom sa naskytne krásny výhľad na okolitú krajinu,“ opísal Hudec. Vstupy na chodník sú ľahko a rýchlo dostupné zo zastávok mestskej hromadnej dopravy.

„Okruh zdravia je určený pre milovníkov prírody, hlavne pre zastúpenie rôznorodých drevín. Cesta vedie zmiešanými, prevažne jedľovými lesmi s bukom, jaseňom a smrekom na severných svahoch, no na južnej strane kopca možno nájsť pre zmenu dubové lesy,“ informoval ďalej Hudec.

Okruh je označený žltou značkou v tvare kruhu, začína sa v lesoparku Kvetnica. Dĺžka tejto trasy je 4,8 km. Výnimočná je podľa MIK aj Kaplnka Vzkriesenia na vrchu Krížová v nadmorskej výške 941 metrov.

„Chodník k nej je označovaný čiernym krížom na bielom podklade. Cestou ku kaplnke sa naskytnú prekrásne výhľady na Slovenský raj, aj Nízke a Vysoké Tatry,“ doplnil Hudec. Aj vstupy na tejto trase sú ľahko a rýchlo dostupné z autobusových zastávok.

V mestskej časti Kvetnica sa tiež nachádza rímskokatolícky Kostol sv. Heleny, poľovnícky zverník s chovom muflonej a diviačej zveri i banská štôlňa Strieborná, v ktorej sa s ťažbou začalo v 16. storočí, vstup do nej je však pre verejnosť zatiaľ zatvorený.

Hoci turistické trasy v Kvetnici sú dobre značené, Mestská informačná kancelária odporúča turistom, aby si na cestu zobrali aj turistickú mapu a rovnako aj vhodné oblečenie.

Pripomína, že do tejto mestskej časti sa dostanú z popradskej železničnej stanice zelenou turistickou trasou či autobusovými spojmi.

debata chyba
Viac na túto tému: #Poprad #Vysoké Tatry #archeologické pamiatky