V Liptove otvorili vyhliadku do 70 metrov hlbokého kaňonu rieky Kvačianky

Návštevníci Kvačianskej doliny sa už môžu bezpečne pokochať jedným z najkrajších výhľadov v doline. Občianske združenie Oblazy koncom júna skolaudovalo a otvorilo pre verejnosť vyhliadku na mieste zvanom Kobyliny, v tretine cesty z Kvačian na Mlyny Oblazy. Návštevníci odtiaľ uvidia do 70 metrov hlbokého kaňonu rieky Kvačianky.

03.07.2016 15:00
debata (2)

„Ľudia sa tu nebezpečne rozliezali za najlepším výhľadom a fotkami mimo oficiálneho chodníka. Ohrozovali tak nielen seba, ale aj prírodu. Ďalší z obavy o svoju bezpečnosť či bezpečnosť svojich detí, toto miesto obchádzali, hoci je naozaj jedinečné. Na konci vyhliadky sme navrhli kovové rošty, aby ľudia videli a cítili tú hĺbku pod sebou,“ uviedol predseda občianskeho združenia Oblazy Ján Chlebík.

Na realizáciu združenie získalo aj grant takmer 3 000 eur. Celkové náklady boli približne osemtisíc eur. „Veľmi nám finančne pomohli miestne organizácie, poukázané dve percentá z dane a iné príspevky. Získali sme ich vďaka pozitívnemu ohlasu po realizácii prvej vyhliadky v roku 2013 na Malom Roháči,“ priblížil Chlebík.

Hlavným sponzorom úspešného projektu bola Nadácia Orange. Nová turistická atrakcia tak podľa neho poskytuje v pásme s najvyšším stupňom ochrany, kde sa hojne vyskytujú plesnivce, bezpečné zážitky pre návštevníkov a zvýšenú ochranu okolitej prírody.

„Cesta z Kvačian na Mlyny Oblazy trvá približne hodinu a pre svoju nenáročnosť je vyhľadávaná najmä rodinami s deťmi. Ponúka nezabudnuteľné výhľady do strmých kaňonov a na jej konci návštevníkov privítajú unikátne vodné mlyny na Oblazoch,“ dodal Chlebík.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Liptov #výhľad