Tirolsko: Sklenená podlaha nad priepasťou. Kto sa výšky nebojí, ten nech si tam postojí!

Kto sa bojí výšok, nech na vyhliadkovú plošinu v tvare koralu v Kitzbühelských Alpách radšej ani nevkročí. Môžete si vybrať, či chcete mať pod nohami mrežový rošt, alebo sklo, a pomedzi svoje topánky sa zahľadieť priamo nadol do priepasti.

20.07.2016 07:00
Triassic park, Alpy, Tirolsko, Rakúsko,... Foto:
V Triassic parku sa zabavia najmä deti.
debata

Ak sa vám budú veľmi potiť dlane, môžete sa chytiť bezpečného zábradlia a kochať pohľadom do údolia jazera Pillersee v rakúskom Tirolsku.

Vraj ešte nikto odtiaľto nespadol. Ani neskočil. Sú miesta, ako napríklad Nuselský most v Prahe, ktoré sú eldorádom samovrahov, ale v tomto romantickom prostredí alpskej prírody človeku myšlienky na dobrovoľné ukončenie životnej púte akosi neprichádzajú na um.

Niet na to dôvodu pri pohľade na majestátne zelené kopce oproti, do údolia, kde leží malebné tirolské mestečko Waidring, a na skalnú stenu po ľavej ruke, ktorá sa nazýva Steinplatte (Kamenná platňa). Svojím tvarom pripomína skôr talianske Dolomity. Kovová vyhliadková plošina je vlastne postavená na nej.

Kto sa výšky nebojí…

Vyhliadková platforma má názov Koral, pretože jej 115 štvorcových metrov plochy má tvar vejárovitého koralu. Postavili ju v roku 2009 za dva mesiace a celá táto konštrukcia sa týči 70 metrov nad najbližším miestom možného dopadu.

Pohľad na vyhliadkovú plošinu zhora. Foto: Tourismusverband PillerseeTal
vyhliadková plošila, Koral, Alpy, Rakúsko, Pohľad na vyhliadkovú plošinu zhora.

Oceľová konštrukcia váži 31 ton. Sklo, ktoré sa nachádza na podlahe na niektorých miestach, pozostáva z troch vrstiev v hrúbke troch centimetrov. Áno, turisti sú čoraz ťažší a ťažší, ale jeho prasknutie údajne nehrozí.

Mimochodom, senzačných vyhliadkových veží či plošín je v rakúskych Alpách viacero. Napríklad v Korutánsku je to plošina z kovu a skla Airwalk, ktorá je zavesená nad priehradnou hrádzou.

V masíve Dachstein nad mestom Hallstatt zas konštrukcia pripomína ruku s piatimi prstami a vykláňa sa osem metrov zo 400 metrov vysokej skalnej steny, pričom podlaha jedného z piatich prstov je celá zo skla.

Plošina Top Mountain Star na vrchole Wurmkoglu v nadmorskej výške 3 080 metrov je pravdepodobne najväčšmi extravagantným zjavom medzi plošinami. Vonkajšia strana stavby je pokrytá Swarovského kryštálmi, vďaka ktorým sa na slnku trbliece. Vnútri je panoramatický bar s 360-stupňovým výhľadom na Ötztalské Alpy. Wow! Kto sa výšky nebojí, tak nech si tam postojí!

Obrovský koralový ríf

Majstrami vo vyhliadkových plošinách a visutých mostoch sú najmä Číňania. Nedávno sa objavila správa, že tam otvorili sklenený most dlhý 430 metrov nad priepasťou s hĺbkou 300 metrov! V rámci bezpečnostnej previerky ním prešlo auto a ľudia sa pokúšali rozbiť ho kladivami.

Plošina Koral pred búrkou pôsobí dramaticky. Foto: Dávid Popovič
vyhliadková plošina Koral, Alpy, Tirolsko, Plošina Koral pred búrkou pôsobí dramaticky.

Číňania sa už museli pri tejto stavbe dôsledne poistiť, pretože minulý rok im začala jedna sklenená lávka vo výške 120 metrov okolo hory Jun-Tchaj pod nohami turistov praskať. Vraj sa tak stalo po tom, čo jeden z nich pustil na priehľadnú podlahu oceľový hrnček. Takýchto vyhliadkových „chodníkov hrôzy“ určených na skúšku nervov je v krajine viac.

Ale vráťme sa naspäť ku Koralu, teda naspäť nielen do spolkovej republiky Tirolsko, ale aj hlboko do histórie, vlastne prehistórie! V oblasti Steinplatte sa nachádzajú fosílie, ktoré sú omnoho staršie ako hory navôkol. Pochádzajú z čias, keď boli ešte tieto miesta zaliate oceánom.

Steinplatte, na ktorej si dnes skúšajú svoju šikovnosť horolezci, a tí pohodlnejší sa nahor vyvezú v kabínkovej gondole, bola kedysi obrovským koralovým rífom. Aj preto vlastne projektanti Lang a Wallmann vymysleli vyhliadkovú plošinu v tvare podmorského koralu. Aby zapadla do exteriéru…

Dokonca aj jedna z kabínkových lanoviek, ktorá tam premáva, je namaľovaná v tvare ponorky s malými kruhovitými okienkami.

Triassic park nielen pre paleontológov

Lanovkou sa vyveziete z mestečka Waidring v najvýchodnejšej časti Tirolska (50 km od Salzburgu) z údolnej stanice v nadmorskej výške 800 metrov nahor na Steinplatte do výšky 1 650 metrov.

Spiatočný lístok na lanovku stojí 17 eur pre dospelého a 9 eur pre deti, ale v rekreačnej oblasti Pillerseetal sa oplatí mať štvor- alebo šesťdňovú Pillerseetal kartu, ktorá umožňuje voľné vstupy na viaceré miesta v tejto oblasti vrátane lanoviek.

Na niekdajší koralový útes Steinplatte premáva... Foto: Tourismusverband PillerseeTal
lanovka, Alpy, Tirolsko, Steinplatte, hory, Na niekdajší koralový útes Steinplatte premáva kabínka v podobe ponorky.

Hneď pri hornej stanici lanovky sa začína Triassic park, miesto, kde sa na 700 štvorcových metroch vybláznia najmä deti. Vstup sem je zadarmo, a len za minulý rok tu bolo 90-tisíc ľudí, predovšetkým rodiny s deťmi.

Mnohé vnútorné aj vonkajšie atrakcie totiž zaujmú i takých, čo sa o obdobie spred 250 miliónov rokov až tak nezaujímajú, nie je podmienkou byť vášnivým paleontológom. Je tu najvyššie položená piesková pláž v Alpách aj prehistorické jazero, z ktorého sa po stlačení gombíka vynorí 10-metrový mäsožravý ichtyosaurus.

Hore na Steinplatte si možno urobiť aj peknú, ľahkú vychádzku po turistickom chodníku zvanom Triassic trail. Tento okruh má 3,9 km s výškovým rozdielom 209 metrov a vychádzkovým krokom sa dá zvládnuť za hodinu a pol. Jeho najvyšším bodom je vrchol skalného masívu Steinplatte vo výške 1 869 metrov.

Pre milovníkov výškových plošín a krásnych vyhliadok je však top miestom na kochanie sa výhľadom i fotografovanie práve Koral. Dajte si pozor pri robení selfie a rozhodne nevyliezajte na zábradlie! Slovo „výlet“ netreba brať doslovne!

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #dinosaurus #Rakúsko #Alpy #Kitzbühel #tirolsko