Nórsko asi daruje Fínsku k 100. narodeninám horu, bola by najvyššou v krajine

Nórska vláda zvažuje, že daruje vrchol hory Halti susednému Fínsku k stému výročiu nezávislosti tejto krajiny. Časť hory zasahuje na rovinaté územia Fínska, jej najvyšší bod je však 20 metrov od fínskych hraníc na území Nórska.

29.07.2016 12:35
Fínsko, Nórsko, vrch Halti, hory, Foto: ,
Halti by sa so svojimi 1365 metrami mohla stať najvyššou horou Fínska.
debata (1)

Halti by sa so svojimi 1365 metrami tak mohla stať najvyššou horou Fínska. Informoval o tom denník The Guardian.

Nórska premiérka Erna Solbergová tento týždeň vo verejnoprávnej televízii NRK uviedla, že vláda v Osle sa v záležitosti ešte nerozhodla. „Ale zaoberáme sa tým,“ dodala.

Fínsko oslávi sté výročie vyhlásenia nezávislosti od Ruska 6. decembra 2017. Za nápadom darovať vrchol Halti Fínsku stojí bývalý kartograf Björn Geirr Harsson, ktorý vyhlásil, že keď v roku 1972 pozoroval oblasť hory z lietadla, bol prekvapený, „prečo, preboha, Fíni jej vrchol nedostali“.

V minulom roku Harsson poslal ministerstvu zahraničia list s príslušným návrhom, pričom poukázal na to, že jeho krajina by stratila len 0,015 kilometra štvorcového svojho územia.

Nórska premiérka Erna Solbergová Foto: SITA/AP, Aleksander Andersen
Nórsko, Solberg Nórska premiérka Erna Solbergová

Na podporu tohto nápadu bola v Nórsku spustená internetová kampaň a postavilo sa za neho aj množstvo miestnych predstaviteľov. Facebookovú stránku vyzývajúcu stúpencov umožniť „Fínsku prepísať pri 100. výročí učebnice zemepisu aj dejepisu“, ktorú založil Harssonov syn žijúci v USA, označilo ako „To sa mi páči“ už takmer 14 000 ľudí.

Tento vrchol „by bol skvelým darčekom našim susedom“, uviedol Svein Leiros, starosta mesta Kaafjord, ktorý spolu s ďalšími politikmi z oblasti takisto poslal vláde v Osle list vyjadrujúci nadšenú podporu plánu.

„A hornaté Nórsko pritom o veľa nepríde, mohutný vrchol Galdhöpiggen sa týči do výšky 2469 metrov,“ poukázal Leiros na najvyššiu horu Nórska.

Halti so svojimi 1365 metrami nie je ani len na zozname 200 najvyšších hôr Nórska, vo Fínsku by sa však najvyššou horou stala.

Nórsko - modrá je v horách dobrá. Foto: Pravda, Robert Hüttner
Nórsko, hory Nórsko - modrá je v horách dobrá.

V súčasnosti je najväčším fínskym horským velikánom hora Ridnitšohkka, ktorá meria 1316 metrov. Najvyšším bodom vo Fínsku je však teraz jeden z výbežkov hory Halti zvaný Hálditšohkka (1324 m).

Hranica, vytýčená ako rovná čiara v 50. rokoch 18. storočia, bola „z geografického hľadiska nelogická“, tvrdí kartograf Harsson, podľa ktorého je nešťastné a nespravodlivé voči Fínsku, že najvyšší bod na jej území nie je ani skutočný horský vrchol.

Harssonovo nadšenie ale nezdieľajú všetci. Poslanec Michael Tetzschner denníku Aftenposten tento rok v rozhovore povedal, že sa mu plán zdá „mätúci“ a že ho považuje skôr za „vtip“. Zdôraznil pritom, že nórska ústava „jasne zakazuje odovzdanie akejkoľvek časti nórskeho územia inej vláde“.

Na nedeliteľnosť nórskeho územia, ktorá je zakotvená v ústave, poukázalo v reakcii aj nórske ministerstvo zahraničia.

Ale Öyvind Ravna, ktorý vyučuje právo na nórskej arktickej univerzite, denníku Aftenposten povedal, že ústava sa na drobné úpravy hraníc nevzťahuje. Pripomenul pritom, že nórska hranica s Fínskom i Ruskom sa v poslednej dobe posunula v reakcii na zmeny korýt riek a polohy ostrovčekov.

Verejnosť v oboch krajinách sa k návrhu stavia prevažne kladne. Azda s jedinou námietkou prišli pôvodní obyvatelia Sámovia (Laponci), ktorých sobie stáda voľne prechádzajú nórsko-fínskou hranicu a ktorí tvrdia, že by toto územie nemalo patriť ani jednej krajine.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #narodeniny #Nórsko #Fínsko #hora #samostatnosť #vrchy #vrchol