Letné tatranské slnko si užívajú najmä svište

Slnko počas letných dní si aj tento rok vo Vysokých Tatrách najviac vychutnávajú svište. „Keď sa začala letná sezóna, všetky zvieratá si, obrazne povedané, nasadili štuple do uší a počas horúcich dní sa zmenili na nočné živočíchy, zvyknú sa tiež ukrývať v húštinách. Okrem svišťov, pretože tie potrebujú pre seba čo najviac slnka po polroku mrznutia v norách,“ vysvetlil riaditeľ Správy Tatranského národného parku (TANAP) Pavol Majko. Svišť vrchovský tatranský je naším najväčším vysokohorským hlodavcom, Tatry obýva už od doby ľadovej.

30.08.2016 14:00
06 svist 3x Foto: ,
Svišť vrchovský.
debata

Tatranské svište sa pohybujú na alpínskych lúkach a vyhýbajú sa lesom. „Viac bezpečia však majú okolo turistických chodníkov, kde na nich napríklad rys či orol skalný neútočia, lebo si dávajú pozor na ľudí,“ povedal Majko.

Nebezpečenstvo pre ne predstavuje aj líška, ktorá si zvykne uchmatnúť najmä mladšie jedince a stresujúci faktor zase pre ne predstavujú psy. „Dôležité je, aby ľudia nepúšťali psov, nevodili ich do vysokohorského prostredia, a keď už ich tam so sebou zoberú, nesmú ich púšťať na voľno, ale musia ich mať na vôdzke,“ varoval riaditeľ Správy TANAPu.

Podľa jeho slov však svište často dokážu ochranárov prekvapiť tým, na akých miestach dokážu prežiť. „Svišť vrchovský tatranský je jedinečný endemit. Nikde inde na svete nežije. Ďalšie alpské alebo severské či stepné svište sú len jeho vzdialenými príbuznými,“ dodal. V súčasnosti žije na území TANAPu od 1 000 do 1 100 svišťov, uvádza sa v knihe Príroda Tatier pohľadom Správy TANAPu.

K pohodliu svišťov vo Vysokých Tatrách by podľa Majka mohli prispieť aj turisti. „Apelujeme na návštevníkov, aby dodržiavali návštevný poriadok a všetko bude bez problémov, to znamená, že zvieratká prežijú a oni budú mať zážitok z návštevy Tatier,“ povedal.

Ako doplnil, nie vždy bývajú turisti disciplinovaní, ale za posledné roky sa situácia zlepšuje, napríklad pred asi desiatimi rokmi evidovali v národnom parku viac vyzbieraných pokút a sankcií. Podľa neho ide aj o výsledok projektov environmentálnej výchovy v školách.

„Deti z materských i základných škôl tak už pri návšteve Tatier učia svojich rodičov, ako sa majú správať,“ doplnil.

debata chyba
Viac na túto tému: #Tatry #svišt